Iz tiska izašao "Dnevnik zaboravljenog branitelja", Kreše Vujevića

ljubuski.info

Iz tiska je izašla knjiga "Dnevnik zaboravljenog branitelja", autora Kreše Vujevića. Nakon niza autobiografskih uradaka kojima su pojedini akteri, uglavnom zapovjednici, pokušali uveličati svoju ulogu u Domovinskom ratu, knjiga Kreše Vujevića predstavlja isti iz perspektive običnog vojnika, i mjesto radnje je, najvećim dijelom, prva crta bojišnice. Jedan dio priča je objavljen i na portalu ljubuski.info.

Tim povodom obavili smo kratki razgovor s autorom.

Ovo je vaša druga objavljena knjiga, nakon što ste 2000. godine objavili istraživanje "Troja nije u Troji", sada ste se posvetili Domovinskom ratu, iz perspektive sudionika. Što su bili vaši motivi objave?

Nekoliko godina prije Domovinskog rata marljivo sam pripremao rukopise na temu Homerove Ilijade i vječito zagonetnog Homerskog pitanja o lokaciji opisanih geografskih predjela drevne Troje.

Naravno, rat je zaustavio moja daljnja nastojanja na tu temu ali nikada nisam odustao od svojih planova. Kroz godine pažljivo vodim ratne dnevnike, da bi se u samom početku u meni pojavila zamisao za moguću knjigu.

Ta me zamisao pogodila jedne jesenske večeri, dok sam, s jednog uzvišenja iznad Prozora '93, promatrao prizore iz kojih su nastale prve rečenice buduće knjige. Još sam tada čvrsto odlučio, ako ikada budem svoje ratne dnevnike pretočio u knjigu, da ću je započeti pisati upravo s tog mjesta i sa istim rečenicama koje sam tih dana počeo slagati, a one su glasile kao što glase i u knjizi:

Tama se polako uvlačila u cijeli grad, iako su vrhunci okolnih planina još bili obasjani suncem. Šumarci po strminama i brežuljcima počeše gubiti zlatnožutu boju te po redu poprimiše obrise tamnih silueta. Prozor je izgledao sablasno u to doba večeri, puste ulice, razasuto staklo i elektrovodovi svuda uokolo duž glavne ulice, a tek neki neugodan miris paljevine lebdio je u valovima u zraku i povremeno štipao za nos i oči. Odozgo, s uzvišenja prema Makljenu, vidjelo se kako u tami nestaju nizovi zgrada i svaka ulica po redu. Otužno izgleda sumorna slika ratom ispaćenog grada, bez struje i ulične rasvjete, kojeg pritišće tama dok uranja u još jednu neizvjesnu drhtavu noć. Prizori se naglo smjenjuju, u daljini se više ništa ne vidi, tama osvojila i vrhove planina, još se samo siluete ocrtavaju na kristalno plavom, jesenjem noćnom nebu…

Kako su prolazile godine te su iste rečenice ostale zapisane na papiru i u mom srcu, i to tako snažno da sam ih povremeno u sebi izgovarao, da bi ih, konačno, pretočio u početak knjige.

Vaši dnevnički zapisi u 25 priča slikovito prikazuju brojne situacije, poglavito iz braniteljske prerspektive, ima tu junaštva, zanimljivih anegdota ali i spornih situacija koje bi mogle rasplamsati polemike. Što izdvajate kao glavne poruke knjige?

Glavna je poruka knjige da se napokon treba jasno i glasno znati, tko su bili sudionici prve borbene crte, a tko su, i, gdje su bili drugi pripadnici Domovinskog rata.

Ovi su prvi provodili stresne dane i noći u brdima i rovovima, gdje se često pucalo i ginulo, dok su svi drugi bili na sigurnijim mjestima bez većih stresova.

A, što se tiče polemika one su očekivane. Samo da naglasim, radi se o mojim ratnim dnevnicima i o osobnim stavovima, razmišljanjima, zaključcima, - kako kroz rat tako i nakon rata pa sve do danas!

Zašto ste knjizi dali naziv "Dnevnik zaboravljenog branitelja"?

Velika mi je čast što sam nakon rata postao član Udruge zaboravljeni branitelji. Udruga je okupila brojne branitelje koji su u Domovinskom ratu dovoljno dali sebe i nisu zaslužili što ih se nakon svega zaboravilo i zanemarilo. Zadnjih nekoliko godina tijekom naših druženja i prosvjeda, opet sam se, nakon 27 godina, ponovno susreo sa brojnim suborcima koji su časno i pošteno nosili teret Domovinskog rata, to me još više potaklo razmišljati o knjizi.

U knjizi je naveden vremenski raspon 1992. - 2022., iako je rat završio 1995. Možete li to pojasniti?

Rat je završio '95 za sve one koji su nekim, tajno dogovorenim, načinom riješili svoj braniteljski status, i ubrzo ostvarili zavidna novčana primanja. Opet naglašavam, nakon rata se morao prvo rješavati status istinskih branitelja prve crte pa tek onda ostali. To se nije dogodilo i to je najveća nepravda koja je pogodila braniteljsku populaciju.

Još je najžalosnije što naša udruga od prvog dana ima "strogo povjerljive" podatke, koji kažu da je rat završilo 40 tisuća pripadnika HVOa, a da je naknadnih godina u taj isti Registar HVO-a uvedeno još dodatnih 150 tisuća branitelja. Bilo bi poželjno da ovi dopisani branitelji malo prolistaju moju knjigu i da se uvjere koje su sve patnje proživljavali istinski branitelji i koje posljedice brojni od nas nose i danas.

Kroz protekle godine u našim čestim prosvjedima nastojali smo ukazati na nepravdu koja odavno pogađa i nagriza onu braniteljsku populaciju koja je zaboravljena, od njih su brojni gurnuti na rub životne egzistencije o čemu pišem u knjizi.

Kome je namijenjena knjiga, samo braniteljima ili i široj populaciji?

U svakom slučaju knjiga bi trebala biti satisfakcija za sve istinske branitelje prve ratne crte i za sve one koji nikada nisu saznali kako smo stvarno ratovali.

Imate li planove za promociju?

Nakon što sam zadnju godinu opet proživio sva ta sjećanja iz rata biti će mi potrebno neko vrijeme da se sve te uspomena i emocije opet malo slegnu u meni. Naravno, planiramo više manjih promocija i druženja s autorom uz knjigu i kavu.

Gdje se i kako može nabaviti vaša knjiga?

Tek je knjiga izašla iz tiska, primjerci se već nalaze među braniteljskom populacijom i građanima, a može se potražiti i u Gradskoj ljubuškoj knjižnici.

Tko želi kupiti knjigu može je naručiti preko Udruge Zaboravljeni branitelji, UZB, kontakt mob: 063 455020 po cijeni od 25 KM.

Također, preko društvene mreže WhatsApp grupe: "Dnevnik zaboravljenog branitelja" mob: 063 050 651 isključivo putem poruke i točne adrese primatelja.

Što su vaši daljnji planovi?

Moja je velika želja da se u sljedećem razdoblju knjiga pojavi na festivalima knjiga u BiH i Hrvatskoj.

Glas naroda

Zašto je cijena knjige 25km a ne recimo 20km

Da je 20KM ti bi napisao zasto nije 15,da je dzaba rekao bi sto je dzaba,tipicni uhljeb ispranog mozga.

Krešo je živa legenda .a kad ga više ne bude postaće slavan i cijenjen čovik i pisac..

neznam zasto su se ovi zaboravljeni borili jedino za plja,c,k,u

Zaboravljeni smo zbog naših zapovjednika koji su prvo sebi sredili mirovine, Odličja pa nami ne daju ni 200 maraka. Krešo nastavi s pisanjem zbog nas zaboravljeni i oni koji nemaju ništa a bili u ratu.

Zaboravljeni iz Ljubuškog su se jedini pobunili protiv udbaško komunističkog kalifata . Ovu činjenicu ne može nitko zataškati zahvaljujući internetu i presudama općinskog suda. Jedini u 77 godina komunističke tiranije. To će ostati zabilježeno za buduće generacije gospodo draga.

Upravo tako kad je kradezeudba naredila marice i specijalnu policiju da hapsi zab.branitelje nitko nije podržao osim pokojnog fra žarka

Nije Ljubuski glavni grad ni BiH ni Federacije,sta imate po Ljubuskom blokirat?Potporu nikad dobit necete dok budete politicarili i radili za Osmanagu.Vrlo dobro se zna da se sa braniteljskim pravima manipurilalo ali to nisu radili samo nasi vec svi i to puno vise nego nasi.Isto tako se zna da se nepravda prema ljudima koji su ucestvovali u ratu a sad moraju radit da bi se mogle isplacivati ove manipulacije, a sami nikakve koristi nemaju,more resit samo u Sarajevu i u suglasnosti sa njihovima,koji su vas izgleda priveslali.

Evo ga !!!! Javio se službujući i dežurni iz ministarstva propagande udbaško komunističkog kalifata.Ne boj se ! Sutra će biti promijenjen izborni zakon i ti ćeš napredovati u ministastvu u kojem radiš . Ne boj se!!!!!!

Vidi ovoga, on bi nas opet slao u Sarajevo da tamo tražimo svoja prava. Nećete više taj film gledati, samo vam jednog dana banemo ne najavljeno u urede i damo vam nekoliko dana da se sami organizirate i odete u Sarajevo po naša prava.
Vidi ti glavonje, on zna da se nepošteno i nečasno radilo na štetu pravih branitelja i nikom ništa.

Koliko je ko castan o tomu se moze pricat,samo kazem da vas Osmanaga koristi a vi mu se rado dajete.Svi znamo da se to more samo u Sarajevu i sa Sarajevom resit ,a i vi to dobro znate,ali u zadnjih par godina ne cuh i ne procitah da se iko od njih oglasava.Samo vi napadate na opcinska vrata i otvarate duple racune.Mislim na tkz. rukovodstvo.

Imaš li možda koji dokaz za svoje tvrdnje ili će kao i obično iz tebe progovarati mržnja koja te ždere?

Sad će lažni pukovnici i lažni invalidi kupiti knjigu i kad pročitaju imat će da prepričaju ratne događaje djeci i unucima

Slava hrvatskim braniteljima

Kako riba Krešo jeli na broju.Ovi tvoji jebbiivvjeetri ne čitaju mala slova

Sredili sebi penzije, invalidninu odličja i digli ruku protiv zaboravljeni koji nemaju ništa. Njihove njemačke penzije im malo, sramota kakvi su to ljudi i zapovjednici, kad je trebalo ratovati tada nisu bili zaboravljeni

Ovakav odnos prema zaboravljenim braniteljima koje nitko ne štiti i ne pita imaju li za život je žalosno. Ne dajte se zaboravljeni, ovi što imaju penzije i invalidnine nisu to dobili zato što su zaslužili već su sredili i kupili...

Čestitam g. Krešo.
Čuvajte jednu za mene. :-)

Prijatelju hvla ti na knigi. Vidimo se . Tvoj suborac T T.

hoće li opet knjiga poslužit kao podmetač za tavu ...

Gospodine Krešo jel ima slika u knjizi sa bojišta.lp

U ljubuškom je bolesno stanje nikad nije izvršena smotra niti jedne jedinice a kamoli pukovnije niti tko je ratovao a kao kradeze organizira privatnu večeru...balavci vode ljubuški...a lažnim ne odgovara istina već u močvari laži plutaju i mute vode kradezeudba

Dosta više zapovjednika, odličja, ranjenika a drača ih ubola, zaboravljeni, a mi privatnici radimo za takve koji samo gledaju kako državi uzeti sve, a država nami poreze udara, počnite raditi, nema novaca više za ležanje.

Ja sam knjigu pročitao.Čitajući je puno puta sam se naježio s koliko vjerodostojnosti su opisana ta događanja.Posebno mi je drago da će knjigu moći pročitati i Minhen-bojna pa da ima više poštovanja prema braniteljima!5819

Očekivao sam da će te moj komentar obrisati i to se i dogodilo kao i više puta ranije.
U komentaru nisam nikaoga vrijeđao ali nisam mogao prešutjeti lažnu informaciju od strane Kreše Vujevića da se knjiga može nabaviti preko Udruge Zaboravljeni branitelji i da je tom prilikom objavio broj telefona ali ne Udruge nego privatne osobe koji nije Udruga i ne može sam donositi nikakve odluke u ime Udruge.Vrlo je licemjerno Krešo da se pozivaš na Udrugu i to lažno, samo kada su tvoji privatni interesi u pitanju, odnosno osobni profit, a u isto vrijeme vrlo nekorektno se odnosiš prema ljudima koji trenutno vode Udrugu i to pokazuješ i u svojim komentarima.
Dobro znaš da si pokušao preko predsjednika Podružnice Ljubuški da ti se knjiga prodaje preko Udruge ali tako isto znaš da nisi dobio zeleno svjetlo za to jer jednostavno za to nije postojala odluka vodstva Udruge, pa nije dobro da obmanjuješ ljude.Ako pak smatraš da sam nešto krivo rekao demantiraj me ali argumentirano.

Evo umjesto Vujevica jacu tebi Peharu odgovorit zasto tvrdis da tebe nije niko pita .Kad vec spominjes UZB jeli se ikad upitas kako si dospija u tu udrugu i koliko imas terena borbenog na prvoj crti.Neka te bude stid i sram sada imate primanja od opcine morete se balahat jer ste dosli na lopovsko nacin dase promini bivsi presednik!

Prije svega ja nisam Pehar, a zašto si ti opterećen Peharom to njemu objasni ako imaš petlju.
Drugo po tvom pravopisu ali i po retorici koja je užasno providna i bijedna pokazuješ svoj mentalni sklop pa s tobom ne treba raspravljati.
Pehara vrlo dobro poznajem i koliko znam nije mu još nitko uspio dokazati tvrdnje slične tvojima da nije bio na terenu, odnosno prvoj crti bojišta jer je to jednostavno nemoguće.Znam i osobno jer smo iz istog sela i moja majka i njegova su bliske i znam kako su bile jadne i zabrinute kad bi otišli na teren i kako su nas iščekivale.Na kraju krajeva postoje i službene evidencije koje je lako provjeriti, njegova je u policiji, kao i u uredu obrane pa izvoli.Možda bi se iznenadio kad bi vidio evidenciju.
Ne zaboravi da je policijska postrojba prva službena formacija u Ljubuškom koja je otišla na prvu crtu bojišta sviđalo se to nekome ili ne.To su ćinjenice!!! Moj savjet ti je da ne izlićeš jer pokazuješ elementarno neznanje kad kažeš " sad kad imate primanja od općine možete se balahat", jer su primanja od općine postojala odavno, još dok je Boto bio predsjednik samo je on za razliku od ove garniture trošio bez pokrića i nikad nikome nije podnio nikakvo izvješće.Zato šuti i ne izlijeći:

Dražene, proziran si.

Dobro rece proziran bas proziran

Samo se vi tješite, čini se da vam je Pehar opsesija, samo trebate biti malo jači kalibar da bi ste mogli njemu parirati.

Slika korisnika Krešo

Što se mene tiče neće se brisat!

Krešo

Ne znam tko ovo iz UZB piše, je li Pehar ili nije, ali je očito kako mu je motiv jedino ljubomora i zavist. Ne mogu vjerovati kako su tome u glavi, kako navodi "privatni interesi, ondosno osobni profit", iako sam siguran, držeći knjigu tvrdih, kvalitetnih korica i papira u ruci, kako Krešo ovdje neće ni izbliza vratiti uložene novce.

Dobronamjeran član udruge bi ovakvu promociju udruge morao pozdraviti a ne minirati, što je očito urađeno iz osobnog interesa, kao što je ovdje slučaj. Imajući to na umu, mislim kako ste dobro detektirali autora komentara.

A gdje ti ovdje vidiš promociju udruge jer autor piše o vremenu rata kada UZB nije ni postojala?Zanimljiv zaključak!!! I kakve koristi od prodaje knjige ima bilo tko osim autora?
Kakvi bi to mogli biti osobni interesi ako je netko upozorio na laž koju je plasiraoa. autor knjige oko prodaje knjige? Po tebi se dakle ne smije istina govoriti? Očito si dijete jednopartijskog sustava gdje je glavna odlika klimanje glavom na sve što se kaže.I nemoj filozofirati jer ti baš i ne ide nego se potrudi pa konkretno odgovori ako imaš šta.

Triba li vam jos dokaza da sa vama Osmanaga upravlja a da se vi rado bacate u njegovo krilo?Samo zaboravi napisat kako ne mogu razumit Dzigu da je dopustio da vi radite priko njegovog obraza.

Dražene ne prosipaj se, vidi se koliko si površan, osim kada treba napadati, onda ne prezaš ni od čega. U knjizi ima i svježih priča, i UZB se spominje u više navrata, naravno, po dobrom, za razliku od vas podmetača nogu, što samo sebe gledate.

Komentar bez boje, okusa i mirisa.Uvijek nešto uopćeno, nikad ništa konkretno.U stvari sadržaj komentara liječenje osobnih frustracija koje su vrlo izražene.Uopće ne zaslužuje nikakav odgovor.

Disu radišćanski pukovnici, bili obicni branitelji sa menom na liniji,a danas imaju pukovnicku penziju,pa gdje je tu pravda

Zaboravljeni smo mi svi, nisu samo zaboravljeni branitelji, jedino dezerteri i zapovjednici koji su sredili činove feštaju na našoj muki i radu

Radiscansko -Probojska satnija sastavljena vecinom od dragovoljaca ,pravih ljudi i momaka ,patriota i fajtera je jedna od najboljih satnija u BiH i Hrvatskoj.A tako i prva satnija Ujrina mada je nije vodio Ujro ali sa pise.Vodili smo je mi veterani ,imali smo svoje uniforme ,svoja auta i svoje pare.Trazili smo sami frontove na koje smo bili pozvani nap.Prozor.Nigdje linija nije probijena ili pala mada su pokusavali na obije strane.U nekim akcijama smo i osvajali teritorije.Poslije rata nikad se nismo Ujro sastali ,ispricali o onim ratnim danima ,nikad pojeli ni popili a ni zapivali.A Ujro istu smo kasu kusali.Za Heceg -Bosnu i pozdrav svim veteranima Ljubuskog grada.

Slika korisnika Krešo

Dragi prijatelji!
Hvala vam na čestitkama i dobrim željama, a posebno braniteljima s kojim sam provodio dane i noći po ratištima.
Prošao sam kroz sve tri ljubuške bojne, isključivo vezan za prvu crtu bojišnica, i, da nije bilo one vaše domoljubne i ljudske hrabrosti, koju mnogi nisu imali prilike upoznati - ova knjiga bez vas ne bi imala smisla.
Sad ću vam se još najiskrenije povjeriti; svaku sam stranicu ove knjige više puta natopio suzama!!

Krešo

Hvala Gosp.Vujevicu sto nas veterane spominjete nije mi zao ni jednog dana koje sam proveo na frontu.Jer smo branili i cuvali svoj narod ,svoju obitelj i nasu dicu.Nego mi je zao nepravde poslije rata kad smo fakticki ostali na cesti,bez posla i bez ikvakvog pogleda u buducnost.Jesam se nadao i vjerovao da cu se zaposliti i osnovat obitelj.Ali u Ljubuskom to nisam mogao ni ja ni mnogi Ljubuski veterani.Danas zivim i radim EU sa svojom zenom i cerkom.Legendo nedaj se potrazicu vasu knjigu.Bog.

Čitavu rat sam proveo i nemam ništa. Kad vidim tko prima sve mirovine zapovjedne a nisu bunkera vidili onda mi nije ža što sam u Njemačkoj.

Vezane vijesti

Iz tiska izašao "Dnevnik zaboravljenog branitelja", Kreše Vujevića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari