Usvojene izmjene zakona o braniteljima i nositeljima priznanja

ljubuski.info

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na izvanrednoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima razvojačenih branilaca i njihovih porodica, kojim je predviđeno da se u prava na mjesečne novčane naknade uvode i nove kategorije iz te populacije.

To se prije svega odnosi na pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje bi imali i demobilizirani branitelji povratnici u entitet Republiku Srpsku ili u Brčko Distrikt BiH, bez obzira na godine života, ako ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec prosinac 2018. godine i ako su bili pripadnici oružanih snaga najmanje 12 mjeseci - kazao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-osloboditeljskog rata Mirza Terzo.

Drugo pravo je da novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga umrlog razvojačenog branitelja povratnika u Republiku Srpsku ili Brčko Distrikt BiH bez obzira na godine života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode veće od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za prosinac 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.
Također, uvodi se pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, koje može ostvariti supruga umrlog demobiliziranog branitelja ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik oružanih snaga najmanje 12 mjeseci. Županije će svojim propisima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih demobiliziranih branitelja životne dobi do 57 godina - navodi Terzo.

Osim ovog akta, Dom naroda je u dosadašnjem dijelu današnje sjednice usvojio i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade ovoj braniteljskoj populaciji za 13,8 posto.
Trenutna osnovica je 641,66 KM, a na osnovu ovih zakonskih izmjena, iznosit će 730 KM, za šta je osigurano dva milijuna KM - rekao je Mirza Terzo.

Naknade će dobitnicima ratnih priznanja biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine.

Glas naroda

Zašto nemogu Branitelji koji su na birovu dobiti novčanu pomoč. Županiji i Gradu nebi bilo na financiskom teretu a Braniteljima koliko toliko bilo bi malo lakše.

Dok nami skidaju invalidnine pukovnicim još povećavate plaće i odličja travarska nagrađujte, sve pukovnike na reviziju poslat i oduzet činove za potpisivanje lažni invalidnina i ranjavanja. Tuga.

Skidaju li se invalidnine samo onima s laznim nalazima ili i ratnim ranjenicima

5 maraka po mjesecu učešća za vike vikova amen! Povišice ne postoje za ovu kategoriju . Najugroženija kategorija i povišice nikad neće biti. Kad se uzme u obzir rast cijena za dvije godine oni koji su bili od prvog do zadnjeg dana rata moći će kupiti dvije vreće brašna i litru ulja . Sramotno da sramotnije ne može biti.

Prijavi tko ti je potpisa invalidninu i nemoj kukati po portalu. Smiju ti se pukovnici koji imaju penzije i trolist a tebi oduzeli dvista maraka, manje će se smijati i lice pravda će ih dostići

Što je s civilnim invalidninama.

jedina zemlja na svijetu b i h koja daje penzije lo,p,o,vi,ma i palikucama i ubicama svog naroda

Usvojene izmjene zakona o braniteljima i nositeljima priznanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari