Naši petnaestogodišnjaci zaostaju tri godine u odnosu na vršnjake iz EU

ljubuski.info

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je iznijela podatke o lošim rezultatima učenika svih obrazovnih institucija u BiH, ali i nemogućnosti vršenja daljih istraživanja bez suglasnosti Predsjedništva BiH.

Kako se navodi u priopćenju, podatci za Bosnu i Hercegovinu su loši jer učenici svih obrazovnih sustava u Bosni i Hercegovini u prosjeku postižu rezultate ispod međunarodnog PISA 2018 prosjeka.

Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitateljsku pismenost - odnosno razumijevanje i interpretaciju različitih vrsta teksta. Činjenica je i kako su statističke varijacije unutar obrazovnih sustava u BiH zanemarive, ako uzmemo u obzir da petnaestogodišnjaci u prosjeku zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz EU i da u prosjeku 41 posto petnaestogodišnjaka ne dostiže minimalnu razinu postignuća u tri ispitivana PISA područja.

Što se tiče rezultata TIMSS 2019 istraživanja, činjenica je kako čak četvrtina učenika četvrtog razreda osnovne škole ne dostiže ni osnovnu razinu matematičkih znanja i vještina, što znači da imaju teškoća s elementarnim matematičkim pojmovima.

U priopćenju za javnost se podsjeća da je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH institucija na državnom razinii u skladu sa svojim nadležnostima - iznosi podatke za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Sva mjerodavna ministarstva obrazovanja od Agencije su dobila pristupne podatke i jasne upute kako da u međunarodnim bazama pristupe podatcima za područje svoje nadležnosti. Agencija ne radi analize za pojedinačna nadležna ministarstva, ali je svima ponudila podršku pri njihovoj izradi. Sva mjerodavna ministarstva obrazovanja pozvana su uraditi analize, ali ih većina to nije uradila.

Iz Agencije su rekli kako je većina rokova za potpisivanje ugovora o učešću BiH u međunarodnim istraživanjima (PISA 2022, PIRLS 2021, TIMSS 2023, ICILS 2023, TALIS 2024) službeno istekla.
Radi se o rokovima koji vrijede u cijelom svijetu za sve zemlje sudionice međunarodnih istraživanja. Unatoč tomu što je BiH preuzela obvezu sudjelovanja u međunarodnim studijama, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, zadužena za njihovu provedbu, dočekala je kraj 2020., a zatim i kraj 2021.godine čekajući odluku Predsjedništva BiH, bez koje ova istraživanja nisu mogla biti provedena - ističu iz Agencije.

Agencija je u određenim istraživanjima, čekajući donošenje relevantnih odluka, realizirala sve zadatke koji su propisani tehničkim standardima međunarodnih istraživanja, ali im je izostanak potrebnih suglasnosti onemogućio učešće u nastavku procesa.

Iz Agencije su istaknuli kako su oni stručna institucija na razini države i kao takvi nisu donositelji bilo kakvih političkih odluka, niti su zaduženi za koordinaciju obrazovanja u BiH, te bi oni kao stručna institucija, trebali provoditi usaglašene politike, a ne raditi na njihovom usaglašavanju i koordiniranju nadležnih obrazovnih vlasti.
Apeliramo na vlasti u BiH da prihvate dobru praksu europskih država kojima težimo i na taj način osiguraju djeci kontinuirano, sustavno učešće u međunarodnim istraživanjima, koje će nas potaknuti da poboljšanje obrazovanja postane kontinuiran proces, a učenička postignuća konačno zasluženo dosegne višu razinu - poručili su iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Glas naroda

Da je pisano za srednju skolu mozda bi i bilo tacno ali na nivou osnovne zasigurno nije tacno

Ma sto objavljujete ovakve glupe i omalovazavajuce naslove ? Šovinisticke ,cak ! Sebi ,svojoj djeci !?

Bravo!

ah ti Ševini nastavnici.... ojha Ljubuški

Ima i Ševine djece tu . MaloOčak

Ševinovci kradezeovci i ševine diplome po školama konačno daju rezultate bravo

Ma daaajte nemojte se za..bavat pričate gluposti,
Ma mislio sam navoditi neke činjenice, međutim neću već samo ću još jednom ponovit,
Pričate gluposti.

Organizirajte testove , ispite znanja pa će mo vidit rezultate.

Šta rekoše "Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitateljsku pismenost - odnosno razumijevanje i interpretaciju različitih vrsta teksta". Kao prvo, zašto javno ne objavite testove i tekstove pod kojim su bila podvrgnuta djeca.
Drugo, ovin testovima bi prvenatveno trebali podvrgnut političare, okanite se djece.
A to da u obrazovnom sustavu ima mjesta za napredak je neupitno, ali sumnjam da cete napredak ostvatiti slijepo prepisivajuci programe od europske unije!

zato imamoi nplatu parginga

To su uveli ovi sto su ekstra pametni.

Naši petnaestogodišnjaci zaostaju tri godine u odnosu na vršnjake iz EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari