U Ljubuškom 128 zaposlenih više nego godinu ranije

ljubuski.info

Prema podacima Službe za zapošljavanje ​Zapadnohercegovačke županije, koncem prošle godine u ovoj županiji posao su imala 20.984 stanovnika. Godinu ranije u ovoj županiji bilo je zaposleno 20.375 stanovnika, dok je 2019. godine taj broj iznosio 20.616.

Nove prilike za početak

Dakle, u samo godinu dana posao je dobilo 609 osoba. Rast broja zaposlenih bilježi se u sve četiri jedinice lokalne samouprave, iako je najizraženiji u gradovima Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Podaci Službe za zapošljavanje ​Zapadnohercegovačke županije pokazuju kako je tijekom 2020. godine na području općine Grude radilo 3612 osoba, dok je lani taj broj povećan za 57 te je iznosio 3669 zaposlenih.

U Ljubuškom je prošle godine bilo zaposleno 5117 osoba, što je za 128 više nego godinu ranije, kada je na području ovog grada posao imalo 4989 osoba.

Posušje je tijekom 2020. godine imalo 3874 zaposlene osobe, dok je taj broj na koncu 2021. iznosio 3966, što znači da su prošle godine priliku za posao na području ove općine dobile 92 osobe.

Podaci Službe za zapošljavanje ​Zapadnohercegovačke županije pokazuju kako je Grad Široki Brijeg prošlu godinu zaključio s 8232 zaposlenih, što je za čak 332 osobe više nego godinu ranije, kada je posao imalo 7900 osoba.

Izvješće Službe za zapošljavanje ZHŽ-a pokazuje kako je veliki broj osoba tijekom prošle godine zaposlen zahvaljujući raznim programima sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja. Tako je, primjerice, samo kroz partnerstvo Službe s poslodavcima i drugim organizacijama i institucijama priliku za radno mjesto dobilo 80 stanovnika ove županije.

Također, kroz program "Zapošljavanje žena 2021." priliku za stjecanje radnog iskustva dobilo je 29 žena.

Kada je riječ o nezaposlenim osobama, prema evidencijama Službe za zapošljavanje ​ZHŽ-a, krajem prošle godine zabilježene su ukupno 10.852 nezaposlene osobe. Broj evidentiranih manji je za 417 ili za 3,7% u odnosu na broj evidentiranih nezaposlenih osoba krajem 2020. godine.

Tko je tražen

Najveći broj onih koji se nalaze na zavodima za zapošljavanje u Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu i Posušju čine KV i VKV radnici. Njih je ukupno 4098, od čega najviše u Širokom Brijegu (1469).

Najmanji broj nezaposlenih KV i VKV radnika imaju Grude - 702.

Slijede osobe sa srednjom stručnom spremom.

Prema evidencijama Službe za zapošljavanje ZHŽ-a, koncem 2021. godine 3479 osoba sa završenom srednjom školom bilo je u potrazi za poslom, najviše u Širokom Brijegu - 1198 te Posušju - 859.

Zanimljivo je spomenuti kako se na evidenciji nezaposlenih osoba nalazi najmanje onih sa završenom višom školom, i to njih 665.

Na posao je sa završenim fakultetom u ovoj županiji koncem 2021. godine čekala ukupno 1041 osoba. U Širokom Brijegu takve su 432 osobe, Ljubuškom 281, Posušju 176 te Grudama 152.

U posljednje tri godine u ovoj županiji porastao je broj nezaposlenih invalidnih osoba.

Tijekom 2019. taj broj iznosio je 106, dok je koncem 2021. bio 154. Od navedene 154 nezaposlene invalidne osobe, 51 je žena, 22 ratna vojna invalida, 3 invalida rada, 31 osoba koja je kategorizirana kao mladež, dok se 98 osoba ubraja u kategoriju ostalih invalida.

Večernji list

Glas naroda

uhljebizam se povećo sve su to HDZ dužnici i glasači obiteljski,ili se posa daje drugim odabranim od partije a ostali iseljenje

Kad već pišete statistiku, dobro bi bilo da se zna u kojim strankama su novozapošljeni, jesu li iz svetih obitelji, fratar časna.

partijska iskaznica i dugi rukavi = iseljenje i nestanak hrvata na ovim prostorima

Ova vijest je pozitivna ali nedostaju dvije stvari za potpuni dojam,
1.koliko je novih radnih mjesta u privatnom a koliko u javnom/državnom sektoru
2.tko su privatnici a tko ovi drugi koji su zapošljavali
do tada ostaje samo jedno a to je da svi mislimo da se radi o uhljebljivanju,pa dođem izvaditi osobnu kartu,ima ih deset a prije par godina bilo dvoje
Završimo započeto

Hahhaha dobro reče i svi samo sjede iza onih pultova.

Ljudi sve manje, službenih djelatnika koji ih trebaju služit sve više!

To je zbog lokalnih izbora, zbog čega drugog

To triba provjerit koliko je zaposleno u privatnom sektoru.

Meni upade u oči Široki Brig tri tisuće više uposleni od Ljubuškog.

Šta ti ima tu upadat u oči, prođeš malo Širokim i vidiš šta sve radi, blizina Mostara im isto nije na odmet, dođeš za pola sata

U Ljubuškom 128 zaposlenih više nego godinu ranije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari