Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne dodijelio priznanja

ljubuski.info

Nastavljajući dugogodišnju suradnju, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Mostarski sajam u sklopu projekta "Živa riječ i književni opus" realizirali su u petak, 8. travnja 2022. na glavnoj pozornici Mostarskog dva programa: Dodjelu nagrada studentima i srednjoškolcima na natječaju Pričom i(li) fotografijom do nagrade! - tema ovogodišnjega natječaja bila je "Ne prekoračivši kućnoga praga, svemir se upoznati može" i predstavljanje romana Cvjetni trn Mare Cice Šakotić, dobitnice književne nagrade "Antun Branko Šimić" i druge nagrade Fra Martin Nedić 2021.

Na ovogodišnjem natječaju najboljim radovima proglašeni su: fotografija Josipe Merdžan, učenice 2. r. Srednje škole Čapljina, u kategoriji srednjoškolaca; literarni rad Dragana Bobana, učenika 1. r. Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru, u kategoriji srednjoškolaca i literarni rad Lorene Vidačak, studentice Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u kategoriji studenti.

U drugom dijelu programa predstavljen je roman Mare Cice Šakotić Cvjetni trn, za koji je autorica 2021. dobila godišnju književnu nagradu DHK HB "Antun Branko Šimić".

Ispisujući roman Cvjetni trn, Mara Cica Šakotić ispisuje stvarne životne priče. Njezino je pripovijedanje stoga realistično, čitateljski prohodno, donekle memoarsko, na trenutke se čini da je i autobiografsko. Autorica je svojim pripovjednim stilom uspjela ostvariti takvu narativnu strukturu koja plijeni čitateljevu pozornost, otvarajući mu mogućnost zagledanja u minula doba, u način života i poteškoće s kojima su se ljudi susretali, a koje se današnjim, osobito mladim ljudima, čine nevjerojatnima. Njezina je rečenica jasna, pravilno je ustrojena, misaono je zaokružena, logična je i poetski je nadahnuta. Zahvaljujući tome, autorica čitatelja sigurno vodi kroz svoj opsežni roman, kroz uspone i padove likova te se zaista čini da pred čitatelja iznosi život sam. Zapravo, autorica umješno životnu stvarnost pretače u književnu stvarnost, a to umijeće ne proizlazi samo iz velikoga spisateljskog, nego i iz velikoga čitateljskog, a prije svega, iz životnoga iskustva. (iz obrazloženja Nagrade).

U programu su sudjelovali: Josipa Merdžan, Dragan Boban, Lorena Vidačak, Ivan Sivrić, Mija Martina Barbarić, Mara Cica Šakotić, Maja Lasić, Ana Federici i Snježana Lovrić.

Glas naroda

Književnici herceg bosne ha ha

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne dodijelio priznanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari