Nadaju se organizirati sajam meda u ZHŽ

ljubuski.info

Pčelarstvo mnogi nazivaju hobijem, iako se iskusni pčelari slažu kako je to ozbiljan posao koji zahtijeva određene vještine i znanje. Upravo je znanje potrebno da bi se ova djelatnost održala, osobito tijekom loših godina i manjih prinosa meda.

Za opstanak ove sve popularnije poljoprivredne grane već godinama se zalažu i ljubuški pčelari. Okupljeni u Udruzi "Kadulja" provode brojne aktivnosti, a nekoliko članova aktivno je i u Savezu pčelara "Kadulja" te u županijskoj udruzi kojoj je odnedavno na čelu agronom Marko Bilić.

On je kazao kako u bliskoj budućnosti planiraju sudjelovati na pčelarskim sajmovima u inozemstvu, a za to im je potrebna potpora gradova i općina u Zapadnohercegovačkoj županiji.
Vjerujem da će se naša želja ostvariti te da ćemo imati priliku predstaviti Hercegovinu u najboljem svjetlu, rekao je Bilić.

Udruga će se, dodao je, posvetiti pisanju projekata kako bi osigurali sredstva za nabavu pčelarske opreme, ali i potaknuli županijsku i federalnu vlast na povećanje poticaja.
Protekle godine bile su nepovoljne i uvelike su utjecale na rad pčelara. Neki od njih su pretrpjeli i određene gubitke, stoga smo odlučili zatražiti potporu kako bismo im olakšali daljnji rad, istaknuo je Bilić.

Pašarine

Potrebno je riješiti i problem koji im je već odavno nametnut, a to je plaćanje pašarina u određenim županijama.
Rješenje ovog problema vidimo u izmjeni Pravilnika o pčelarstvu, čemu ćemo posvetiti posebnu pažnju i uspostaviti bolju komunikaciju s lokalnim vlastima, naveo je Bilić.

Jedna od želja, za koju se nadaju da će biti realizirana, je i održavanje sajma meda u ZHŽ-u, po uzoru na druge županije koje već godinama organiziraju slične manifestacije.
Ovakvi sajmovi su i više nego korisni. Prilika je to da promoviramo hercegovački med koji je izuzetno kvalitetan i priznat na tržištu, ali i da uspostavimo suradnju s drugim pčelarima te potaknemo na rad one koji se žele okušati u ovom poslu, zaključio je Bilić.

Navedimo još i podatak kako Ljubuški ima oko 110 pčelara i oko 11700 košnica, a po broju pčelinjih zajednica zasigurno je jedan od vodećih gradova na ovom području.

Dnevni list

Glas naroda

Ako je točan podatak 11700 ulišća 110 pčelara . To je prosjek 100 ulišća pčelar . To pokazuje šta je Hercegovac šta je Ljubušak . Sve to su HDZ i EU u stanju uništiti za 10 godina . Nego veliki su to brojevi jesu li točni ?

Nadaju se organizirati sajam meda u ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari