Do kraja godine neće biti poskupljenja struje!

ljubuski.info

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić je, govoreći o stanju u elektro-energetskom sektoru, kazao kako je FBiH, u mandatu ove Vlade, uradila rekontrukciju i remont dva osnovna terminala da bi imali dovoljnu količinu, po direktivama Europske energetske zajednice, nafte i naftnih derivata u rezervi.
S druge strane, Vlada FBiH je ograničila maržu na prodaju nafte i naftnih derivata i to je maksimalno do 25 feninga po litru. Resorno ministarstvo, na čelu sa mnom, je u potpunosti stavilo u funkciju naše kopnene terminale u Pločama, uradili smo kompletan remont terminala u Živinicama i za mjesec dana počinje remont dva nova terminala u Blažuju i u Bihaću, a iza toga ide remont mostarskog skladišta. FBiH otprilike ima 150-180 milijuna litara rezervi naftnih derivata. Ta količina aposlutno ispunjava direktive EEZ-a. Vlada FBiH je donijela i odluku da se iz robnih rezervi grant podijeli poljoprivrednim proizvođačima, 1,4 milijuna litara. U idućih desetak dana bi to trebalo biti finalizirano.

Kada je riječ o električnoj energiji Džindić naglašava da, što se tiče građana, neće doći do povećanja njene cijene do kraja ove godine.
Što se tiče industrije, također. Parlament je usvojio korekciju Zakona o električnoj energiji i dao upute Vladi FBiH i mom resornom ministarstvu na provedemo takvu jednu vrstu odluke. Mi smo to uradili. Zaključak Parlamenta je dodatno da se prati i analizira rad obje elektroprivrede. Mi smo pred kraj trećeg mjeseca dobili analizu kompletnu od EP BiH u kojoj je izanaliziran uticaj korekcije tog člana 16.a. na njihovo poslovanje i ukupan rad i naravno na zatvaranje ukupnog energetskog bilansa u Federaciji. Tražili su od Vlade FBiH da se hitno pusti u funkciju Blok 4 i Blok 5 kako bi imali kontinuiranu i sigurnu opskrbu električnom energijom u čitavoj Federaciji, uključujući i model tržišnog modela opskrbe, tj. za gospodarstvo. Naravno, Vlada FBiH je razmotrila takav jedan prijedlog, uputila na Parlament, Parlament je dodatno dao suglasnost na upotrebu ta dva bloka. Dakle sada imamo dovoljnu količinu električne energije i za građane i za gospodarstvo i imamo jednu rezervu u slučaju da dođe do mogućeg prekida u napajanju plinom, obzirom na rusko-ukrajinske sukobe koji su u tijeku - zaključio je Džindić.

FTV

Glas naroda

Je li i kiša akcizna roba...možda i postane...rade li transfotmatori na dizel...možda jesu...ništa nas ne smije iznenaditi....

Do kraja godine neće biti poskupljenja struje!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari