Građanska BiH tek nakon članstva u EU

ljubuski.info

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Europske unije, a dotad je okvir Daytonski sporazum, rekao je u utorak Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan.

Escobar smatra kako BiH trenutno nije funkcionalna država jer institucije "već dugo" nisu učinkovite, što nije posljedica Daytonskog sporazuma nego izostanak dobre volje političkog vodstva u zemlji.

Neodgovorno vodstvo i korupcija

Taj je sporazum 25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji te on nije uzrok problema u BiH.
Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu, rekao je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena.

Escobar smatra kako je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda te dobar putokaz za europsku integraciju, "no nije tako korišten".

Jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda

O konceptu građanske države koji zagovara dio međunarodne zajednice Amerikanac je kazao kako se o njemu može razgovarati "možda u budućnosti", nakon što BiH postane članica Europske unije.
Dotad je Dayton mapa puta prema europskoj integraciji i to mora i ostati, rekao je Escobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Američki izaslanik "razumije" zabrinutost oko visokih tenzija u BiH i "vide analogiju s 1991. godinom" jer političari ne razgovaraju i prijete da će se povući iz središnjih institucija.

No, naglašava Escobar, u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO-a i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlastima, Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama, a mladi u BiH ne žele se boriti za vladajuće strukture i korupciju političara.
Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć, rekao je Escobar, dodavši da je svejedno zabrinut za BiH zbog "jednako opasnog scenarija" ekonomske i demografske propasti države.

Volja za promjenama

BiH je iznimka iz svih dobrih vijesti o zapadnom Balkanu, prema neovisnim analizama jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Europi, a njen privatni sektor smanjio se na samo trećinu BDP-a, zbog čega država ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana.
Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni, kazao je Escobar, dodavši da se i zato SAD nada dogovoru o izbornoj reformi i održavanju izbora - kako bi birači smijenili neke čelnike.

Escobar nije htio nagađati hoće li do dogovora doći, niti komentirati njihov tijek jer oni traju svakodnevno i nije izravno uključen, iako vjeruje da postoji rješenje koje će pasati svim stranama.

Američki izaslanik pritom u svakom medijskom nastupu naglašava kako se volja za promjenama u BiH mora dogoditi unutar same zemlje, a ne djelovanjem međunarodne zajednice, jer je riječ o suverenoj zemlji.
Želimo da stanovnici sami kažnjavaju svoje političare, a na nama je da ohrabrujemo promjene, zaključio je Escobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma.

Glas naroda

Gdje su nam sad Muslimani da komentiraju?

Šta ćeš komentirati [ * neprimjereno * ]

Zanimljivo, oduvijek su bili tu da drugim državama kroje sudbinu. U čemu je onda razlika između Rusije i Amerike?

Šta bi trebali sami sebe hapsiti hahaha

eskobar je trecerazredni politicar koji poleti iz amerike sirotinja a sleti u sarajevo bogatiji za dvatri miliona onda prica sta odgovara dodiku i covicu tosu krvavi milioni drzave yugoslavije i radnicke klase

Čim ne govori ono što očekuje "halal raja" on je "protiv bosne". Žalite se Mesiću....

Iruda mi nema nami srice bez treceg, al'u m. u. du Marjan ovom.
Kme, kme.

Nema nami sriće gok smo u torovima.Vukovima je dobro unutra a ovce neće da pogledaju van tora

Vratiti na tvorničke postavke.

Escobar, a kako će pristupiti EU sa ovakvim nakaradnim zakonom, kako će nacionalni torovo ući u EU. Pa nisu nacionalne poglavice lude da uđu u EU, tamo se za kriminal ide u zatvor, Vidite li na primjeru RH, Žalac, Horvat i ostali hapšenje, domaći to ne žele, al Laura Koveši ne prašta. Smo naivci mogu povjerovati da se nacionalnim poglavicama žuri u EU, oni boga mole da tamo nikada ne uđemo, a ovo malo pričaju da zamažu oči budalama.

Šta ste danas radili i zaradili

Iruda mi nama bi bilo najbolje da nas amerika uzme.E to bi bio pametan strateski potez.A muslimane u Gvantanamo .Ja bi u Kaliforniju tamo je dobro ,kaze Klisa tamo rastu narandze na stablu.

Znači nikad.Ovo more bit samo uhljebska BiH

elektronsko glasovanje na balkanu miče diktatore i uhljebizam no oni pašu uniji a štete nacionalnim interesim,zato im eu gleda kroz prste,nemožeš bit u isto vrime zase i za selo

Građanska BiH tek nakon članstva u EU
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari