Hrvatska traži između 30 i 35 tisuća sezonaca

ljubuski.info

Iako je zbog ukrajinske krize buking trenutačno usporen, Dubrovnik se priprema za sezonu, odnosno predsezonu koja obično počinje za Uskrs. I ove bi godine problem mogao biti nedostatak radne snage. Osobito kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, ionako slabije plaćenima od prosječne plaće u turizmu.

S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo. Popunjenost zrakoplova oko 60%. U gradu je gotovo 2500 turista. Ostvareno je 70% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prednjače domaći, Amerikanci, gosti iz BiH, Nijemci.

Unatoč ukrajinskoj krizi pripreme za sezonu idu normalno. Pa i zapošljavanja. Poslodavci se okreću sajmovima poslova u zemlji, ali i u inozemstvu.
Kako imamo cjelogodišnje poslovanje imamo ključan broj zaposlenih cijelu godinu, znači u stalnom radnom odnosu što se tiče priprema za sezonu to počinje dosta ranije, ide postepeno, zapošljavano i studente ako postoji interes obje strane, objašnjava Mia Miloslavić, voditeljica marketinga Hotela Hilton Imperijal Dubrovnik.

Najtraženije su domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuhari.

Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske iz Područnog ureda Dubrovnik, naglašava da su plaće u turizmu ispod prosjeka u Republici Hrvatskoj, a deficitarna zanimanja koja se traže svake sezone, su ispod prosječne plaće u turizmu.

Sve je više uvozne radne snage iz dalekih zemalja.
Prije smo bili ograničeni na susjedne zemlje, međutim sad imamo Indiju, Filipine nema više nikakvih ograničenja u pogledu radne snage. Radne snage nikad dovoljno, to će vam reći svi koji rade. Međutim, sezona se nekako odradi i uz nedostatak radne snage, kaže Lujić.

Hotelijeri procjenjuju da će i ove godine u Hrvatskoj nedostajati između 30 i 35 tisuća sezonaca.

HRT

Glas naroda

Nema više ni u Hercegovini cura i mladica da popune manjak radne snage na moru. Otislo i raselilo se po Evropi di se radi cilu godinu a na moru samo par miseci. Zahvljujuci nasoj velikoj stranci demografsko stanje nam je očajno, toliko zapravo očajno da više nitko po tom putanju i ne pokušava nesto promjeniti. Za ove u vlasti i njihove obitelji je stanje fenomenalno i to je to, idemo dalje..

Je tako je...hdz je kriv što naše žene ne rađaju već vodaju ćukice....isto ko i njemice odkad im vlada hdz....

Ovo i jesu poslovi za maturante i studente da bi stekli radne navike i naucili cijenit novac.

nestalo partiji robova i to školovani a ako ljudi napuštaju sela uhljeb gradovi će uskoro bit na kantam za smeće
švicarska ima najbogatija sela i poljoprivredu i male zanate no kod nas je bitno bit NEPISMEN ČINOVNIK a takvih u švicarskoj nema
na take se strogo pazi,administracija se drži pod kontrolom ,STALNO

Nek si ti pismen u ŠVICARSKOJ di se nalaze sve lopovske pare ovoga svita , čuvaj ih. Eno neki dan se sa 7 kata baci četveročlana obitelj sama pamet.

Kradeze je kriv za siromaštvo naroda i iseljavanje

Hrvatska traži između 30 i 35 tisuća sezonaca
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari