Rekordno visoke cijene će nastaviti rasti

ljubuski.info

U pojedinim marketima brašno i ulje dostigli su rekordne cijene, gdje, za vreću od 25 kg pšeničnog bijelog brašna kupci sada moraju izdvojiti preko 40 KM, a za litru ulja skoro 6 KM.

Inače, u studenom prošle godine sindikati su upozoravali kako je potrošačka košarica u tom mjesecu iznosila 2.190,30 KM što je za gotovo 90 KM više nego u odnosu na listopad. U prosincu taj iznos je bio veći za još 75, 37 KM, kada je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosila 2.265,67 KM.

Osjetan rast cijena je nastavljen i u 2022. godini, pa je sindikalna potrošačka košarica u siječnju iznosila 2.357,04 KK, a u veljači 2.389,12 KM.

Računica je jasna - za samo četiri mjeseca toškovi života četveročlanoj obitelji u BiH veći su za 288 KM!

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH napomenuli su da u veljači u iznos potrošačke košarice nisu ušle enormno visoke cijene koje se bilježe od početka mjeseca ožujka, tako da će iznos potrošačke košarice za taj mjesec biti znatno viši.

Podsjetimo da potrošačku košaricu za veljaču čine: prehrana - 44,52%; stanovanje i komunalne usluge - 14,25%; higijena i održavanje zdravlja - 8,04%; obrazovanje i kultura - 8,37%; odjeća i obuća - 13,40%; prijevoz - 5,77%; održavanje domaćinstva - 5,65%.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest (11) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Usporedbe radi, evo kako su se kretale plaće u razdoblju studeni - siječanj.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u studenom prošle godine iznosila je 1.023 KM, u prosincu prošle godine 1.042 KM, a u siječnju ove godine jednu marku više- 1.043 KM!

Preciznije za tri mjeseca posječna plaća je porasla 20 KM!

Nažalost prognoze za sljedeće mjesece su još lošije - Inflacija će nastaviti razarati našu ekonomiju i društvo. Potvrdila je to i upozorenje koje je Središnja banke BiH objavila ovog tjedna.
Kako su naveli, tek nas čeka nas snažan inflatorni šok. Između ostalog su istakli, da postoji nekoliko faktora koji bi u kratkom i srednjem roku mogli rezultirati dodatnim inflatornim pritiscima na strani ponude i rastu inflacije ka trenutnim ekstremnim procjenama.
Prvenstveno, mogući su dalji šokovi na međunarodnim tržištima hrane, nafte i plina, što će dodatno povećavati cijene proizvodnih inputa. Bitno je napomenuti da domaće proizvođačke cijene već više od godinu dana rastu znatno brže od potrošačkih cijena. Drugi mogući izvor inflatornih pritisaka u kratkom, ali i srednjem roku, je eventualno dalje usklađivanje cijena električne energije na domaćem tržištu s trendovima na međunarodnom tržištu. Konačno, postoje pritisci kroz spiralu plaća i inflacije, i to ne samo zbog sindikalnih pritisaka za usklađivanje plaća s rastom troškova života nego i odljeva kvalificirane radne snage u inozemstvo, naveli su iz SB BiH.

Glas naroda

U Hrvatskoj su cijene za brašno i ulje u prosjeku niže za cca 30%. Većina naših trgovaca koristi ovu situaciju za ekstra zarade. Metković nije daleko i splati se otići jer su cijene znatno niže.

Treba ici u kupovinu u Lidl, Metkovic, nije daleko a sve povoljnije.... pa onda neka oni dizu cijene kome hoce. Jos ako potrosis cca 100 eura imas pravo na povrat PDV-a....

Pa ja živila Hrvatska

Ipak su bili u pravu ovi što su gomilali brašno, bolje ga bilo platit 25 KM, nego sad 40 KM.

A kad je to nešto pojeftinilo?
Sve ali baš sve je skuplje i tako iz godine u godinu.

To nije isto, sad poskupljuje iz dana u dan, je li to imalo normalno?! Novac više nema vrijednost, namjerno stvorena kriza, još malo pa će bit "uzdaj se use i u svoje kljuse" . Lako nam je sad pričat kad dolazi ljeto i svak će imat svoje ponešto, ali šta će s nama biti na zimu?

Ajmo bižat u Njemačku

ovdje bar ne plaćam stan

Samo negativni komentari to samo ima Kod nezadovoljnih Hrvata nitko ne govori da imamo mir zahvaljujuci mudroj politici kako to nitko nekomentira glavna hrana koja nema cenu u vom teskim vremenima

Ima li neko slobodno misto za njemačku.

U Njemackoj ima mista koliko oces i posla koliko oces naprimer u Restoranu misec dana 1.800€ netto. Javi se meni da te priporucim.

Boze sacuvaj...biju nas bez puske

Neka hvala, bit će da je radno vrijeme od 11-23 ili dvokratno. To čovjek može psihički izdržat par mjeseci na sezoni, al da to prihvati kao normalan posao, nema šanse

Dašta, kad ovako napišu kao da radi 8 sati za taj novac, nego po cijeli dan i pola noći. Još kad vidiš da je sa smještajem sve se zna, uvijek si dostupan i možeš možda samo nekoliko sati odspavati i opet silazi na posao. Dosta više vas i vaše Njemačke, Irske, itd., bolje je ovdje i za manje novaca nego gore biti rob za par stoja više, a i to ne zbog veće satnice/dnevnice nego jer se radi troduplo više nego ovamo. To su onda i male pare za toliko rada, b.u.d.a.l.e.
Može se izdržati tako 3-4 mjeseca kad se ode na sezonu pa samo misliš da si tu privremeno i vratit ćeš se kući, ali takav doživotni način rada....... bolje je bilo onim robovima crncima, jadnici su bar bili svjesni da su robovi, ovi misle da su bogovi "jer toliko zarađuju" u svom svetom inozemstvu.

Vama gori sve odobravam .Posto sam dugo godina zivila u Njemackoj i imam iskustvo nemogu reci lose ali je tako. Ja kad sam trazila posa dala bi sve od sebe a oni traze jos vise. Prija 30 godina sam dobivala po ssatu12 maraka posto sam bila sposobna za posa u kuhinji tako samm dobia pa su mi rekli da pristaju ali da ce me za te pare dobro uznojit. Oni iskoriscavaju do minimuma .Svima kazem i ovde ko ce radit more fino zivit . Ostanite doma nasa zemlja je fina.

Za početak kod naših,učiti ponešto njemačkog jezika,i trazit posao kod njemačkih firmi.Neznam baš nikoga od da se dulje od godinu dana zadrzao u firmama gdje su vlasnici naši?A točno je da izrabljivaju i da su satnice od 10-12€

Kazu nema brasna u njemackoj..a da vam posaljemo malo?

U naši ljudi moreš raditi dok se ne snađeš i unda biži i ne okrci se.

tako je pajdo!! kod naših radiš i čim vidiš priliku kod njemca ideš, evo ja, hvala Bogu!! njemac gazda plaćen stan,nas trojica tri sobe,i prevoz na posa,zdtavstveno i prijava njemačka, 170h-1900e

pa snađi se odmah

Rekordno visoke cijene će nastaviti rasti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari