Lijanović optužio HDZ BiH za veleizdaju!

Na jučerašnjem sastanku potpisnika Kreševske deklaracije u Mostaru Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH prozvao je HDZ BiH za nacionalnu izdaju.

U uzavreloj atmosferi, na granici fizičkog sukoba, Lijanović je oštro napao HDZ BiH predbacujući mu da kao stranka predstavljaju slugu Željku Komšiću.

"Ukoliko HDZ BiH kandidira svog kandidata za člana predsjedništva BiH to predstavlja dokaz da namjerno pomažu Komšiću, unatoč činjenici da ne mogu pobijediti i oni to znaju", kategoričan je bio Lijanović.

HDZ često kritizirao Komšića kao nelegitiman izbor

Potpisnici Kreševske deklaracije šest su stranaka u BiH s hrvatskim predznakom: HDZ BiH, HDZ 1990, HSP, HSS BiH i Narodna stranka Radom za Boljitak. Radi se o strankama koje se, u teoriji, zalažu za decentralizaciju BiH i napuštanje postojećeg dvoentitetskog uređenja. No, neki od članova vjeruju da su im HDZ-ovci danas zabili nož u leđa.

Naime, upravo su članovi dva ogranka Hrvatske demokratske zajednice u BiH proteklih godina bili među najžešćim kritičarima Željka Komšića, hrvatskog člana predsjedništva BiH. Njegovim radom nije zadovoljna niti jedna od hrvatskih stranaka, ali zbog vrlo kompleksne izborne procedure u BiH izgledno je da će on i na idućim izborima odnijeti pobjedu. Pogotovo danas kad je, smatra Lijanović, osigurao i potporu HDZ-a.

Hrvati su, kao što je poznato, u Federaciji BiH u osjetnoj manjini. A s obzirom da za oba člana predsjedništva koji se u Federaciji biraju (hrvatskog i bošnjačkog) glasaju i Hrvati i Bošnjaci, Komšić je u predsjedništvo, prema računici potpisnika Kreševske deklaracije, izabran s minimalnom potporom hrvatskog stanovništva. Isti scenarij bi se, strahuju, mogao ponoviti i na predstojećim izborima.

Rasipanje glasova

Većina potpisnika Kreševske deklaracije slaže se da je Jerko Ivanković Lijanović jedini koji na izborima u srazu s Komšićem može izboriti pobjedu s obzirom da je sposoban prikupiti potporu i među hrvatskim i među bošnjačkim stanovništvom. No, samo ukoliko stranke Kreševske deklaracije izađu na izbore s jedinstvenim kandidatom i tako spriječe rasipanje glasova. Znaju to i HDZ-ovci u BiH, koji su u više navrata kritizirali Komšićev izbor kao nelegitiman za Hrvate u toj zemlji.

Zbog toga se i očekivalo da će na izborima za članove predsjedništva Lijanović predstavljati svih šest stranaka Kreševske deklaracije. Međutim, u HDZ-u su promijenili ploču. HDZ-ovci u BiH odlučili su, prema tvrdnjama dobro informiranih izvora, ipak kandidirati svog kandidata na izborima, znajući da on ne može prikupiti više od 50-ak tisuća glasova. Ti će se glasovi tako skinuti s Lijanovićevog izbornog konta i vjerojatno omogućiti novu pobjedu Željku Komšiću, što Lijanović smatra veleizdajom.

index.hr

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari