Nikad skuplja potrošačka košarica u BiH

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina siromašna je zemlja visokih cijena. Prosječna plaća dvostruko je manja od potrošačke košarice koja nikada nije bila skuplja. Građani svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Ima li kraja inflaciji i što rade nadležni?

3.300 maraka mjesečno potrebno je obitelji iz Mostara za mjesečne troškove života. Podaci su ovo sa web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, prema kojoj Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Za obitelji u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca.

Tako za obitelj u Sarajevu treba oko 3.130 maraka mjesečno, a za obitelj iz Banja Luke 200 maraka manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 maraka, a onome tko živi sam u Banja Luci potrebno je oko 883 marke. U ove iznose nisu uračunati troškovi najma.

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plaća u 12 mjesecu prošle godine bila je 1.042 marke. A potrošačka košara u siječnju za preko 50 posto viša. To znači da četveročlana obitelj ni sa dvije prosječne plaće nema dovoljno sredstava za život.
Nažalost najveći broj radnika, nekih 65 do 70 posto radnika u BiH, točnije u FBiH, prima plaću do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i ono što su im minimalni troškovi života je negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke košarice i prosječne plaće, kaže Lejla Čaušević iz SSSBiH.

Da bi probali izdržati, građani kažu, svaki dan su u potrazi za najnižim cijenama.

N1

Glas naroda

Šta to znači u Sarajevu i Banjaluki jeftinije nego u nas.To znači da bi u Vrgorcu tribalo bit skuplje nego u Zagrebu.Šta nam radi HDZ.Al nas deru.

Dobre vam statistike, znci obitelji kod kojih samo jedno radi, potrose cak 2300 KM nepostojećih para i po vašem bi smo svi mi trebali izgledat kao ljudi u Etiopiji!

Istina da je poskupilo, al proračun te vaše nerealne košarice služi samo zastrašivanju naroda. Ajde recite tko to mjesečno potroši 3000 km, a da je obični čovjek i da nije kakav ministar?

dabogda sve bilo troduplo polje je u ledini a jede se tuđe ,obično smeće
uhljebi žive od HDZa
narod živi od njemački penzija
mladi oćerani u njemačku
niko ništa ne radi a sve zemlje evrope rade dan i noć i nisu bogate a mi samo pridikamo i kademo,ko god ima priliku
švica ima najmoderniju poljoprivrredu a mi je nemamo nikako,izrael živi na pustinji a mi na vodi sve ledina ,[ * neprimjereno * ]

Ulje Floriol je skoro četri marke

Ajmo bižat ljudi

A gdje bižati ,u Njemačku? Stigli Ukrajinci rade za 7 € satnica vrlo brzo

Nije me briga dali je potrosacka kosarica kosta 50. Ili 100 maraka .po cilu godinu lezite nista ne radite sad usporedujete cijene. Ja sebi mogu vazda kupit sta mi se jede jer sam radio .Boze samo zdravlja.Odmarajte i dalje.

Ako te nije briga znači da nisi vrlo pametan. Inflacija je uzela maha, novac više nema nikakvu vrijednost, što ne znači da neće i tebe zapast kad tad. Ne bi da si Bill Gatest.
A to što nemaš nimalo suosjećanja za one koji nemaju je posebna priča...

Nikad skuplja potrošačka košarica u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari