Polemika Zdravko Kordić - stranka HDZ1990

ljubuski.info

Objavljujemo prepisku koju su putem Internet portala bljesak.info vodili književnik i profesor filozofije u Gimnaziji Ljubuški Zdravko Kordić i stranka HDZ1990. U prvom pismu prof. Zdravko Kordić je uputio zahtjev - zamolbu za brisanje iz članstva HDZ-a 1990. "Lijepo Vas pozdravljam uljuljkane u iluziji da je vlast dugotrajna slast!", stoji na kraju prvog Kordićevog pisma.

U povodu otvorenog pisma g. Zdravka Kordića koje je upućeno i stranačkim dužnosnicima HDZ1990, a u kojem se na tendenciozan i krajnje neprimjeren način pozivaju na odgovornost dužnosnici ove stranke javnosti su uputili priopćenje  u kojem iznose svoje činjenice i uzvraćaju Kordiću: "Malo ti mjesto profesora, ti bi mjesto pomoćnika ravnatelja".

Prvo pismo Zdravka Kordića

Na žalost nakon punih jedanaest mjeseci "suradnje" s novom Vladom u HNŽ-u a posebice s gosp. Borasom – od mog prvog dopisa kojega je gosp. Boras zaprimio 7. kolovoza 2007. s kompletnom dokumentacijom od 52 stranice, gdje je apsolutno vidljivo tko je pogrješno protumačio moj zahtjev za mirovanjem radnoga staža prigodom polaska iz Zavoda za školstvo! Unatoč brojnim obećanjima i to još u rujnu prošle godine kada sam honorirao u Zavodu do 18. 9. 2007. – gosp. predsjednik Boras je obećao da će to biti zadnji dan u kojem će on riješiti moj status i to u Zavodu za školstvo, ili na pomoćničkom mjestu ravnatelja ekonomske i elektrotehničke škole, što naravno nije učinio jer je išao preko druga Jage Muse, koji je na žalost bliži nekim krugovima SDA, nego bilo kojim hrvatskim strankama ili krugovima.

Znao sam da traži preko pogrješnih ljudi rješenje što je naravno gosp. Borasu svejedno. A jasno je da je glavni tajnik HDZ-a 1990 u vrlo dobrim odnosima s Jagom Musom. Što reći? Bitno je da je gosp. Boras riješio status svoga sina, pa i nekih tajkuna koji su kupili ogromne nekretnine u Hrvatskoj.

Bio je dogovor da se angažiram i uključim u HDZ 1990, posebice je taj dogovor naglašen i najviše sam surađivao s Martinom Ragužem dopredsjednikom HDZ-a 1990. U početku moje simpatije su bile na strani Vaše stranke isključivo zbog nepotpisivanja travanjskoga paketa ustavnih promjena, što je barem tada omogućilo odgađanje suicida kulturne, jezične i državotvorne suverenosti Hrvata u BiH. No, nakon toga na žalost Vaša stranka ni u političkom životu nije puno učinila, od moga osobnog obećanja ostala je samo tlapnja pa tako i kratko pismo dr. Bože Ljubića od 9. 6. 2008. u kojem on i dalje kaže da je „urgirao da se moj problem što prije riješi kod gosp. Borasa“.

Nakon toga sam kratko razgovarao s gosp. Ljubićem koji mi na žalost apsolutno ništa novoga nije imao reći. Ja ne tražim milost! Radije ću nemilosrdno učiniti sve što trebam učiniti jer je već davno čaša prelivena, što će se dogoditi, ne znam, ali sam spreman žrtvovati i sebe, naravno i sav svoj rad za dvoje malodobne djece u osmoj godini života. Sve posljedice ću ja snositi! A Vaša politika neka i dalje ide šumom, kao i sve druge tzv. hrvatske politike koje favoriziraju autsajdere u kulturi, jeziku, književnosti, znanosti, filozofiji, politici…

Pače ni ultimatum ministra obrazovanja RH dr. Primorca da se do 15. 6. ove godine riješi na odgovarajući način „problem Zdravka Kordića“ niste ispoštovali. Taj problem je iznijet na sastanku državnoga tajnika ministarstva obrazovanja dr. Schwarza, te zastupnika R. Bošnjaka i D. Vukića – na koje je i prenijet taj ultimatum a na tom sastanku sam osobno sudjelovao u saboru RH!

Uskoro će dvije godini kako je Kordić faktički na ulici, "u raljama birokracije", "u kršenju prava" kako pisaše novinari, izbačen iz Predsjedništva BiH „na ulicu“. Pri tom naglašavam da nisam bio ni u jednoj stranci dok sam bio na mjestu stručnoga suradnika u Predsjedništvu BiH.

A 1989. i 1990.-te smo po škripovima, podrumima, šumama i gorama ipak formirali poticajni odbor HDZ-a Mostara na čijem čelu sam bio ja osobno, a gdje ste Vi tada bili gospodo?!

No, ja sam ispunio svoje obećanje i svoj dug spram Vaše stranke koja mi čak nije dala ni iskaznicu svih ovih mjeseci, te me uopće nije angažirala u politici, društvenoj problematici, znanstvenofilozofijskoj, književnojezičnoj i općekulturologijskoj problematici Hrvata. Ta pomoć vam nije trebala, pa Vam nisam trebao ni ja, a pošto Vam nisam trebao, naravno da želim istupiti iz stranke koja nije ni milimetra svoga obećanja učinila prema u proteklih jedanaest mjeseci.

U cijelom razdoblju od 1990. nikoga zapravo nisam uvrijedio, niti želio poniziti, ponajčešće sam iskazivao volju hrvatskoga naroda prije svega kao kulturni djelatnik i javna osoba a pošto Vama takovi uopće ne trebaju što je bjelodano iz Vaše kadrovske križaljke, hrvatski narod već ne će biti na mjesnim izborima toliko zbunjen da će glasovati za političke tajkune, prekonoćne bogataše. Hrvatskomu narodu ne trebaju ortopedske komunikacije, croatolaprdanje u sabornicama, tek tako isprazna obećanja, pa i zbog toga ogroman broj naroda ne će izaći na izbore, što na žalost nije slučaj samo s Vašom strankom nego i s mnogo malih "satelitskih" stranaka s hrvatskim predznakom.

Hrvatski narod je opstao, uvjeravam Vas da će obični hrvatski čovjek – radnik, seljak, intelektualac – dići sve potencijale i krvavo se boriti za ravnopravnost u BiH i to tako da BiH bude hrvatska u istoj mjeri koliko će biti srpska, ili bošnjačko-muslimanska. Svi oni koji imaju odstupnicu sa svojim kapitalom, nekretninama u Hrvatskoj i inozemstvu, bolje im je da se što prije pokupe iz BiH jer veliki dio naroda (posebice hrvatskoga) nema gdje otići. Bori se za golu egzistenciju. Što ste u tom pogledu gospodo učinili?!

Uz srdačne pozdrave, osobno Vam se zahvaljujem za sve neučinjeno i to u ovoj godini kada slavim 35 godina stvaranja – a svoje djelo sam već predstavio u Mostaru i Sarajevu. Bit će predstavljeno i u Zagrebu! Nakon svega toga, nakon 28 i više godina rada s izvrsnim ocjenama ja sam posljednjih godina - preživljavao od milosti dobrotvora! To ću prekinuti po svaku cijenu, pa i po cijenu vlastitoga života! Nikoga nikada nisam ucjenjivao, pa ne želim da i mene netko ucjenjuje! Tragično je da se borim za egzistenciju svoje obitelji - umjesto da dovršim jedan projekt za kojega mi je potrebito još dvije godine, a koji bi bio jedan od velikih književnih projekata po hrvatski narod uopće.

Lijepo Vas pozdravljam uljuljkane u iluziji da je vlast dugotrajna slast!", stoji na kraju Kordićevog pisma.

Ogovor HDZ1990 Kordiću:

Vlada HNŽ-a i dužnosnici HDZ1990 kao vladajuće stranke u županiji iznimno cijene g. Kordića kao književnika i istaknutog kulturnog djelatnika. Jednako tako nastoji u zakonskim okvirima riješiti njegov status u Zavodu za školstvo. Iako je dobio radno mjesto u gimnaziji u Ljubuškom g. Kordiću to nije dovoljno - on traži isključivo radno mjesto pomoćnika ravnatelja Ekonomske škole ili povratak u Zavod za školstvo, ističu iz HDZ1990.

Iako je višekratno iskazivao želju za članstvom, g. Zdravko Kordić nikada nije postao član HDZ1990 pa tako nije ni mogao dobiti stranačku iskaznicu.

A o djelovanju g. Kordića u poticajnom odboru HDZ-a u Mostaru 1990. godine, te o tome kako je i u čije ime došao u poticajni odbor najbolje mogu posvjedočiti osnivači HDZ-a koji su u to vrijeme bili pod nadzorom ''državne bezbednosti'' – iste one službe u kojoj je aktivno radio Kordićev prethodni poslodavac g. Ivo Miro Jović, stoji na kraju priopćenja Ureda za informiranja HDZ1990.

Odgovor Kordića HDZ1990:

"Odgovaram na dopis tzv. ureda za informiranje devedesetke, drago mi je da su izbrisali i iscijepali moju pristupnicu.

Koliko je drugova u ovoj stranci najbolje mogu posvjedočiti oni koji su mene "pod nadzorom drzavne bezbednosti" 1987-e godine izbacili iz SKJ, vjerujem da takovih ima i u ovoj stranci.

Mi smo na koncu konaca pa makar i pod bilo čijom palicom formirali HDZ, a radili smo na njemu 1989. a 1990. početkom lipnja održali utemeljiteljsku Skupštinu, možda bi trebali drugovi iz devedesetke pogledati pisanje Minje Bojanića u "Oslobođenju" samo par dana nakon što smo tražili registraciju HDZ-a. Možda oni misle slično njemu.

Mogao sam ja biti profesorom i u Zagrebu, samo ne znam bi li stizao svakodne u Mostar i iz Mostara i koliko bi to bilo isplatljivo?!

Obećano nisu ostvarili, a zakon i sud u konačnici pa bio to i sud pravde u Strasbourgu će pokazati tko je bio u pravu vizavi povratka na prethodno radno mjesto u Zavod za školstvo.

Dakle, tražim samo što mi pripada, a ako Vlada kao nalogodavac Zavoda - koji je upravna organizacija Vlade ne želi suspendirati ljude koji krše radna i ljudska prava - onda neka ostane tako. Dapače, predsjednik je dužan donijeti odluku podređenim državnim službenicima o nekršenju svih zakona. Upravo se sada vidi kako ta Vlada vlada - na primjerima Hercegovačke televizije, Radiopostaje Mostar i Radija Herceg-Bosne.

Upravo gosp. Ljubić se ovim dopisom u prilogu želio opravdati pred zapovijedi dr. Sanadera, predsjednika Vlade RH i dr. Primorca, ministra obrazovanja u Vladi RH - da se "slučaj Kordić" riješi na korektan i zadovoljavajući način, a nije uvjetovano gdje! Za to su zaduženi gosp. Vukić, gosp. R. Bošnjak - zastupnici u Saboru RH, te da gosp. Vukić preko gosp. Borasa intervenira u ovom slučaju - jer je gosp. Vukić inače stranački šef gosp. Borasu - predsjednik je županijskog odbora HDZ1990.

Drago mi je da oni ne žele moj intelekt za pomoć njihovoj stranci. Zbog toga su rješavali slučajeve svojih sinova i svojih dužnika, dok sam ja i dok ja još uvijek jedva preživljavam.

Unatoč svemu prošle godine sam objelodanio knjigu filozofijskih tekstova "Neskrivenost", a ove godine knjigu pjesama "Unutarnji svemir", te sam osobno priredio knjigu "Šumovi vremena II" u kojoj pišu istaknuti znanstvenici, akademici i književnici o mom djelu, a da nisam dobio ni jedne marke od Županijske Vlade.

Hvala im na tomu. Sve to govori o "političkoj i inoj" brizi za hrvatsku obitelj i njezinu opstojnost od stranački dužnosnika, pa nije važno radilo se o obitelji intelektualca, radnika, seljaka... ali se radi o hrvatskoj obitelji - a te stranke se pridjevaju pridjevom "hrvatske", stoji na kraju pisma Zdravka Kordića.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari