Mjere Vlade FBiH za prevladavanje gospodarskih poremećaja

ljubuski.info

U skladu sa zaključkom sa 304. sjednice održane 24. veljače ove godine, Vlada FBiH u ponedjeljak je održala tematsku raspravu o prijedlogu mjera i aktivnosti za preveniranje očekivanih ekonomskih poremećaja uzrokovanih rusko-ukrajinskim sukobom, a koji je već doveo do poremećaja na svjetskim tržištima.

Prema zaduženju koje im je dala Vlada, za sjednicu su informacije, s prijedlozima mjera i aktivnosti iz svojih nadležnosti za prevladavanje očekivanih problema, dostavila federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, zatim trgovine, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i prometa i komunikacija, a također i direktori JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, BH Gas d.o.o. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo i Federalne direkcije robnih rezervi.

Prihvaćena je i usmena informacija o stanju u bankarskom sektoru Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Oblast trgovine

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine svakih 15 dana izvješćivati o stanju zaliha naftnih derivata na benzinskim crpkama u FBiH. Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da, u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim inspekcijskim tijelima intenzivira kontrolu nad primjenom Odluke o propisivanju mjera izravne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate i Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere izravne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Oblast energije

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada je zadužila premijera FBiH Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu za snažniji angažman, vezan za donošenje na državnoj razini Zakona o električnoj energiji, Zakona o plina, kao i akta kojim se omogućava transponiranje i implementacija uspostave rezervi naftnih derivata.

Premijer će, također, uime Vlade FBiH zatražiti od Vijeća ministara BiH informaciju o statusu pokrenute inicijative za sklapanje međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji gasovoda "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" na pravcu Zagvozd (Hr) - Posušje (BiH) - Novi Travnik - Travnik sa odvojkom za Mostar, kao pretpostavke za uspješnu realizaciju ovog projekta.

Federalni premijer je, kako je navedeno, zadužen i, uime Vlade FBiH, od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražiti što skorije razmatranje Prijedloga zakona o plinovoda"Južna intekonekcija BiH i RH".

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će žurno Vladi predložiti formiranje radne skupine u čijem bi sastavu bili predstavnici ovog ministarstva, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB, Energoinvesta, BH-Gasa i Operatora - Terminali Federacije, a koja bi imala zadatak kontinuirano pratiti i blagovremeno, putem resornog federalnog ministarstva, informirati Vladu o aktualnostima u vezanim za sigurnost opskrbe FBiH energijom i energentima i predlaže aktivnosti i mjere za prevladavanje eventualno narušene opskrbe.

Zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i privredno društvo za proizvodnju i transport plina BH-Gas d.o.o. Sarajevo, svako u okviru svojih nadležnosti, nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta Južna interkonekcija.

Energoivnest d.d. Sarajevo, kao uvoznik i opskrbljivač, te BH-Gas d.o.o. Sarajevo, kao operator transportnog sustava prirodnog plina, zaduženi su da, svako u okvirima svojih nadležnosti, osiguraju maksimalno moguće, u danim uvjetima opskrbe kupaca prirodnim plinom, kao i da prate aktuelnu situaciju u gasnom sektoru, te da o svim aktuelnostima informiraju Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar zaduženi su poduzeti sve mjere kojima će zadržati trenutnu pogonsku spremnost ili je čak podići na višu razinu. Dužni su i da, vodeći se načelom odgovornog poslovanja, poduzmu sve mjere i aktivnosti, u okviru svojih nadležnosti, a sve sa ciljem osiguranja kontinuiteta i sigurnosti opskrbe kupaca električne energije u FBiH, te da o svim aktualnostima informiraju Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Zadužena je Elektroprivreda BiH, s rudnicima u sustavu Koncerna i RMU Banovići d.d. Banovići, poduzeti sve nužne mjere i aktivnosti kako bi bile osigurane dovoljne količine uglja, vodeći računa o zaštiti ljudi, rudarskih objekata i infrastrukture, radeći na nabavci dovoljnog broja rezervnih dijelova za teške strojeve u rudarstvu, a koji su nabavljeni od zemalja koje su u ratu ili iz te regije.

Vlada je zadužila privredna društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i NTF d.o.o. Ploče staviti na raspolaganje sve raspoložive kapacitete u okviru svojih nadležnosti za osiguranja nafte i naftnih derivata. Operator-Terminali Federacije i Federalna direkcija robnih rezervi zaduženi su sačiniti plan osiguranja dodatnih količina naftnih derivata potrebnih za FBiH.

Oblast poljoprivrede

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predlaže da Federalna direkcija robnih rezervi (FDRR) dostavi Vladi FBiH na usvajanje Odluku da se iz postojećih zaliha robnih rezervi osigura dodjela goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara po hektaru obrađene površine), stoji u priopćenju.

Ovo ministarstvo će FDRR-u dostaviti popis poljoprivrednih proizvođača koji su u 2021. godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnoj razini, a koji su izvršili ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata u 2022. godini i prijavu proizvodnje u 2022. godini. Ove podatke, kako je istaknuto, trebaju dostaviti i županijske vlade.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će pripremiti za Vladu FBiH Program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, s mjerama podrške koje će doprinijeti održivosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje.

FDRR treba jamčiti otkup proizvedene merkantilne pšenice sjetva 2021/2022. godina, po prosječnoj cijeni koja bude na tržištu u datom razdoblju, za potrebe robnih rezervi.

Ujedno, županijske vlade su pozvane staviti u funkciju svoje robne rezerve, a preporučeno je svim razinama vlasti u FBiH preispitati fiskalne i parafiskalne naknade koji opterećuju poljoprivredne proizvođače (zakup poljoprivrednog zemljišta, koncesije, različite naknade i takse, i dr.).

Robne rezerve

Vlada je razmatrala informaciju Federalne direkcije robnih rezervi o stanju robnih zaliha, s posebnim osvrtom na robne rezerve merkantilne pšenice i možebitne intervencije na tržištu FBiH. Vlada je opredijeljena zaštiti domaće proizvodnje, otkupu svih tržišnih viškova te, pored ostalog, prepoznati kategorije stanovništva koje su najugroženije i ciljano prema njima djelovati, ali i kontinuirano raditi na povećanju zaliha osnovnih životnih namirnica i energenata.

Oblast prometa i komunikacija

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je pripremilo, a Vlada FBiH prihvatila informaciju o stanju u javnim poduzećima iz resorne nadležnosti, te već poduzetim i mjerama koje treba poduzeti u ovoj oblasti.

Informacijom su obuhvaćeni JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodna zračna luka - Aerodrom Mostar d.o.o. Mostar, JP Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. Tuzla, Sarajevoputevi d.d. Sarajevo, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, Ceste d.d. Mostar i JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Glas naroda

Na ovakvoj vjesti niti jedan komentar.
To smo mi, stručnjaci za tračanje, a na ove životne teme nitko ništa.
Treba ovim glupanima reći da spuste PDV kao i RH i ostale normalne države.
Ovo će biti gore od vremena početka korone

Mjere Vlade FBiH za prevladavanje gospodarskih poremećaja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari