"Ljubuški pjesnički zbornik" okupiti će 89 pjesnikinja i pjesnika

ljubuski.info

Knjiga koja će biti na ponos gradu i ljudima koji vole poeziju i onima koji stvaraju poeziju, Ljubuški pjesnički zbornik, uskoro će ugledati svjetlo dana. To je potvrdio prof. Mate Grbavac, koji je ujedno i idejni začetnik jedinstvene pjesničke manifestacije koja svake godine u Ljubuškom okupi brojne pjesnike iz BiH i Hrvatske.

Već dugo vremena sam razmišljao o tome da u jednoj knjizi skupim brojne Ljubušake koji su pisali poeziju, koji su živjeli s njom unoseći svo bogatstvo misli, osjećanja, želja, snova, tuge i radosti u lijepo pisanu riječ, u sliku, melodiju, ritam i melodioznost jezika, jedinog, a tako moćnog sredstva kojim mijenjamo i sebe i svijet čiji smo dio. U zborniku će biti zastupljene pjesme 89 pjesnikinja i pjesnika, Ljubušaka, onih koji su se školovali u Ljubuškom, tu radili, živjeli ili svojim poetskim djelom obogatili književnu i kulturnu scenu Ljubuškog - grada kulture i umjetnosti, kazao je Grbavac.

Pjesnici su poredani po godini rođenja tako da možemo pratiti ne samo njihovo pojavljivanje u književnosti, već, kako je naglasio Grbavac, i vidjeti kako se mijenjaju pjesničke teme, stilovi, metaforika, melodioznost, osobnost i prepoznatljivost stilskih obilježja po kojima ih prepoznajemo.

Na početku je prva u kamen utisnuta hrvatska riječ na Humačkoj ploči. To je i poetski tekst, povijesni spomenik, vjerski spomenik i spomenik koji trajno obilježava naše postojanje i opstojnost na ovim prostorima. Onda dolazi fra Lovro Šitović sa zbirkom pjesma Pisni od pakla na samom početku 18. stoljeća. I, eto, od tada teče rijeka riječi, zanosni pjev pjesnika o čovjeku i svemu onome što ga čini neponovljivim, poručio je Grbavac.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Dragi profesore, sve najteze bolesti vam zelim skupa sa Zdravkom Kordicem Kregerom..

Što to ?

Svašta.....

Draga Ivana mislim da si preskočila terapiju...

Meni je bii najbolji prof u gimnaziji, a vi sto zelite drugima bolesti,bas ste olicenje mrznje i jako mi te je zao.

Nije bio najbolji ali ni loš tko piše poeziju ne može biti kvaran

Odlične govore si ima u komunizmu mrs sms.a.du!

Bratić Mole Grbavca.

Zašto je smijenjen zato što je. uzimao našoj djeci za svakojake gluposti novac da bi uživali on i njegovi drugovi mislio je da je Tito

Šta kažeš uzima djeci novac

Profesor je o svome poslu i sa pjesmama

Ne vjerujem da u Ljubuskom zive ovakvi duboko nnesretni ljudi koji gade sve i svakog, kako ne shvacate da vase rijeci za nekoga govore o vama samima, nek vam Bog prosvitli pamet i zaplamsa ljubav a ne mrznju!

Vjeeuj i gore je tu

"Ljubuški pjesnički zbornik" okupiti će 89 pjesnikinja i pjesnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari