Djeca s poteškoćama uskoro dobijaju svoj "Otok sreće"

ljubuski.info

"Happy School" projekt je Prve osnovne škole u Širokom Brijegu čiji je osnovni cilj, kako mu i samo ime kaže, pretvoriti školu u sretno mjesto za učenike i nastavnike.

S obzirom da Prvu osnovnu školu pohađaju i učenici s poteškoćama u razvoju u okviru projekta "Happy School" pokrenuto je uređenje parka i igrališta prilagođenog tim učenicima.
Naša škola od početka ima odjel za djecu s poteškoćama u razvoju i kada se to gleda u nekom širem kontekstu, mi smo jedna od rijetkih škola na području čitave Bosne i Hercegovine koja u jednoj zgradi ima djecu iz redovite nastave i djecu s poteškoćama u razvoju kazao je nastavnik njemačkog jezika u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu i glavni idejni tvorac "Otoka sreće" Tomislav Ćavar.

On navodi kako fizičko razdvajanje onemogućava interakciju između djece s poteškoćama u razvoju i djece iz redovite nastave, stoga su u širokobriješkoj školi odlučili krenuti u drugom smjeru.
Osnovna ideja i cilj ovog našeg projekta je inkluzija i da su djeca uključena na svim razinama, kako djeca iz redovite nastave, tako i djeca iz specijalne nastave. Mi smo pokrenuli projekt koji se zove "Happy School" koji uključuje niz različitih aktivnosti i bazira se na tome da djeca budu sretna u nastavi i da se profiliraju u izvannastavnim aktivnostima, kazao je Ćavar.

U okviru projekta "Happy School" osmišljeno je uređenje parka i igrališta prilagođenog djeci s poteškoćama u razvoju naziva "Otok sreće" čija se izgradnja polako privodi kraju.
Otok sreće je zamišljen u dva dijela, prvi dio je posvećen djeci s poteškoćama u razvoju, a drugi dio učenicima iz redovite nastave. Naravno, moguća je interakcija između jednog i drugog dijela jer će se učenici slobodno kretati i po jednom i po drugom dijelu istaknuo je Ćavar.

Djeca s poteškoćama u razvoju do sada nisu imala mogućnost tjelesne aktivnosti, a na novom igralištu, prilagođenom njima, imati će na raspolaganju mali zabavni park s ljuljačkama, klackalicama, toboganima i pješčanicima.
Imat ćemo klackalicu na koju će se moći postaviti invalidska kolica, kao i vrtuljak na koji će moći ići invalidska kolica. Tako će, primjerice, dijete s cerebralnom paralizom moći sudjelovati u nekim aktivnostima o kojima do sada nisu mogli ni sanjati, kazao je Ćavar.

Pješčanici će, također, biti povišeni i prilagođeni djeci u invalidskim kolicima, kao i igralište za nogomet i košarku.

Ćavar je istaknuo kako kompleks "Otoka sreće" obuhvaća četiri učionice na otvorenom koje će učenicima dati novi prostor za razvoj i napredovanje u nastavi.
Jedan dio bit će prilagođen za odmor učenika i objed, a pošto mi obilujemo sunčanim danima, učenici će se mogu osloboditi tog nekog stresa u učionici i izaći na nastavu na otvorenom. Bilo je predrasuda prema nastavi na otvorenom i mišljenja da će u takvom okruženju učenici biti manje pažljivi i da će manje pratiti sadržaj nastave. Međutim, rezultati su puno bolji kad su učenici vani, jer su na određeni način usmjereniji na ono što nastavnik govori, istaknuo je.

U okviru "Otoka sreće" planirana je gradnja dodatnih sadržaja, poput mokrog čvora s tuševima, ljetne kuhinje te malog svemirskog opservatorija s pokretnom kupolom i teleskopom.

Programa "Happy School" nije ograničen samo na redovitu nastavu i planirano je da se neke aktivnosti odvijaju tijekom ljetnog raspusta.
Kroz projekt "Happy School" i ovaj "Otok sreće" mi želimo nadomjestiti sve nedostatke koji postoje u redovitoj nastavi, a projekt oko odjela s poteškoćama u razvoju je dao poticaj za brojne druge ideje i projekte koji se razvijaju zaključio je Tomislav Ćavar, nastavnik u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg i pokretač ideje za izgradnju parka i igrališta "Otok sreće".

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari