Izvješće o radu i planovi gradske uprave

ljubuski.info

Na svečajnoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, održanoj povodom obilježavanja Dana Grada Ljubuškog, uz brojne uzvanike u hotelu Bigeste u Ljubuškom, gradonačelnik Vedran Markotić je podnio izvješće o svom dosadašnjem radu, kao i planove za budućnost.

Izvješće prenosimo u cijelosti.

Uvažene dame i gospodo, poštovani gosti srdačno Vas pozdravljamo i zahvaljujemo što ste svojom nazočnošću uveličali obilježavanje Dana našeg Grada.

Iza nas je još jedna neizvjesna godina, puna izazova. Već gotovo dvije godine taoci smo pandemije korona virusa koja je cijeli svijet stavila pred kušnju, a njene posljedice će se osjećati još jako dugo.

Ipak i u takvoj ekonomski nezahvalnoj situaciji nastavili smo raditi na jačanju gospodarstva čime se stvaraju pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Ponosni smo na činjenicu da je Odluka o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemljište u gospodarskim zonama na području Grada Ljubuškog, a koju je jednoglasno podržalo Gradsko vijeće, već dala značajne rezultate.

Nakon Mesne industrije 'Braća Pivac', čiji pogon je već u izgradnji u gospodarskoj zoni Mostarska vrata, nedavno je potpisan ugovor s jednom od najuspješnijih grupacija u BiH, tvrtkom Feal, koja se odlučila svoje poslovanje širiti upravo na području Ljubuškoga.

Ovim putem im još jednom želimo poželjeti dobrodošlicu u naš grad.

Zahvalni smo i svim ostalim poduzetnicima koji posljednjih mjeseci rade na proširenju postojećih i izgradnji novih pogona. Jurprom, Ag Frigo, V-M, Laser, Planinić, Vinarija Majić samo su neki od njih.

Uz gospodarstvo, veliki potencijal i stup razvoja Ljubuškog kraja je poljoprivreda gdje se također pravi iskorak.

Uređen je registar proizvođača, nastavljena je i realizacija projekta usklađivanja gruntovnice i katastra poljoprivrednog zemljišta.

Ovdje bismo izdvojili projekt IFAD kroz koji je uz sufinanciranje Grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke Ljubuškim poljodjelcima u prošloj godini nabavljeno 80 plastenika, kao i završetak betoniranja dijela vodonatapnog kanala u Vojnićima i Klobuku, žile kucavice ljubuške poljoprivrede.

Najkvalitetnije zemljište koje se nalazi na samom ulazu u Ljubuški ponovno je vraćeno u ruke vinogradara i vinara. Zahvaljujući suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke proveden je postupak davanja u koncesiju Plantaže vinarima. Potpisani su ugovori sa šest ljubuških vinarija koji su se obvezali podignuti nove nasade vinove loze. Radovi su u punom jeku.

Ponosni smo i na realizaciju projekata prekogranične suradnje u kojima sudjeluje Grad Ljubuški. Projekt FORT-Net je završen u 2021. godini, a projekt Heritage Revived je u realizaciji. Ulažu se milijunski iznosi u obnovu tvrđave herceg Stjepana Kosače koja je simbol Ljubuškog, gdje se iz ruševine ponovno podiže povijesno zdanje koje bdije nad našim gradom.

Zahvaljujući tim projektima, u Ljubuškom će u sklopu posjetiteljskog centra na lokalitetu rimskog vojnog logora Bigeste biti izgrađen i 'in situ' muzej jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Javno poduzeće Ceste Federacije BiH osiguralo je sredstva za završetak radova na prvom dijelu zapadne obilaznice od novog kružnog toka do spoja s ulicom Petra Barbarića na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

Zahvaljujemo i Cestama Županije Zapadnohercegovačke na realizaciji projekta ceste prema Gradskom groblju, u ulici fra. Nikole Ivankovića, gdje se uz novi asfaltni sloj postavlja i rasvjeta. Ova investicija se realizira zajedničkim sredstvima Županije Zapadnohercegovačke, Grada Ljubuškog i JP Parkovi d.o.o Ljubuški.

Svjesni smo da bolja infrastruktura znači i veći investicijski potencijal koji nam je svima jako bitan, jer razvoj i jačanje konkurentnosti gospodarstva su ciljevi kojima svi stremimo.

U proteklom periodu započeli su i radovi na izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim za zaštitu izvorišta Prud.

Završavaju se radovi na 1. fazi izgradnje vodovoda Studenci, Ligat i Trseljevina u vrijednosti od 500.000,00 konvertibilnih maraka

Ponosni smo da je Grad Ljubuški podržao projekt podizanja križeva na Groblju mira na Bilama za žrtve s područja Grada Ljubuškog za što smo u 2021. godini oz proračuna izdvojili 60.000,00 konvertibilnih maraka.

Očuvanje sjećanja na Domovinski rat i veća izdvajanja za branitelje na razini grada, naša su obveza prema svim našim poginulim i stradalima sugrađanima i njihovim obiteljima, svima koji su nesebično stali u obranu svog naroda da bi nove generacije živjele u miru. Pružili smo podršku braniteljskim udrugama, a u planu je i izgradnja spomenika kojim ćemo nove generacije svakodnevno podsjećati na istinske heroje naše povijesti.

Jačanje demografije također je jedan od prioriteta lokalne vlasti Grada Ljubuškog. S tim ciljem doneseno je niz mjera koje bi trebale financijski olakšati svakodnevicu obiteljima s djecom i mladima. Odlukom Gradskog vijeća za 50 posto smo smanjili cijenu Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Zahvaljujući Odluci da se iz gradskog proračuna izdvoji 80.000 konvertibilnih maraka za privatne predškolske ustanove smanjena je cijena usluga i u njima. Pravo na ovu subvenciju prošle godine su ostvarila četiri privatna vrtića, a riječ je o mjeri koju je Grad Ljubuški u planu nastaviti provoditi i u narednom periodu.

Uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke osigurali smo besplatan prijevoz svih učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćene su novčane potpore za više od 600 studenata s područja Grada Ljubuškog, za što je izdvojeno 300.000 KM. Nagrađeni su i najbolji studenti, dobitnici dekanovih i rektorovih nagrada.

Po prvi put proveden je natječaj za pomoć mladim obiteljima za kupnju prve nekretnine, te je i u Proračunu za 2022. godinu predviđeno 200.000 KM za istu namjenu.

Uz besplatne udžbenike koje osigurava naša županija te besplatne bilježnice i pribor koje osigurava Grad Ljubuški, kao i naknade za svako novorođeno dijete, smatramo kako su ovo demografske mjere koje olakšavaju život mladim obiteljima u našem gradu.

Pokrenuli smo postupak za donošenje Regulacijskog plana 'Duhanska stanica Ljubuški', koji će ubrzo, odlukom Vlade naše županije, za simboličan iznos biti predan na korištenje Gradu Ljubuškom. Planiramo taj prostor iskoristiti za opću društveno-korisnu namjenu i na taj način srce Ljubuškog vratiti Ljubušacima na korištenje.

Nastavili smo s uređenjem javnih površina, u izgradnji je novi park za djecu kod Doma zdravlja, završili smo izradu projektne dokumentacije za park preko puta gradskog stadiona Babovac za što smo dobili i sredstva Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

U prošloj godini smo radili i na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove rasvjete, asfaltiranju po mjesnim zajednicama, sanaciji vodonatapnih kanala i poljskih puteva, uređenje infrastrukture u poslovnim zonama, uređenju nogostupa…

Zvonjavom novih zvona župa sv. Ante Padovanskog na Humcu proslavila je svoga nebeskoga zaštitnika. Donacijama župljana kupljena su tri nova zvona koja su na Humac stigla iz Italije. Izgrađen je i je novi vanjski oltar, a nastavljeni su i radovi na Domu svetog Ante.

Ponosni smo na rezultate rada sportskih klubova, posebno Rukometnog kluba Izviđač čiji igrači svojom igrom promoviraju Ljubuški diljem Europe te tenisača Tomislava Brkića koji je proglašen i sportašem Grada Ljubuškog za 2021. godinu.

Jedan od događaja koji je obilježio prošlu godinu je prvi Ljubuški outdoor festival, jedini takve vrste u Bosni i Hercegovini. Festival je posjetiteljima pružio nezaboravan vikend prepun adrenalina, zabave i pozitivne energije, a okupio je preko 600 natjecatelja u trčanju, vožnji biciklom i paraglidingu. Ne sumnjamo u još bolji LJOF u 2022. godini.

Sumirajući 2021. godinu, moramo reći kako sve navedeno ne bismo mogli realizirati bez pomoći viših razina vlasti, razumijevanja Vlade Republike Hrvatske za naše potrebe i projekte kao niti bez kvalitetne suradnje s međunarodnim organizacijama.

Svima njima još jednom Grad Ljubuški zahvaljuje na pruženoj podršci.

Naše opredjeljenje u ovoj godini je sve navedeno podići za letvicu više, približiti se korak bliže cilju, a to je urbaniji, uređeniji, ljepši Ljubuški.

U skladu s tim, u ovoj godini planiramo započeti niz infrastrukturnih projekata među kojima su:

 1. Nastavak izgradnje zapadne obilaznice
 2. Izgradnja kanalizacijskog sustava zapadni dio grada
 3. Izgradnja i obnova gradske galerije
 4. Izgradnja parka preko puta stadiona Babovac
 5. Rekonstrukcija cesta po mjesnim zajednicama i gradskih ulica
 6. Nastavak izgradnje vodovoda Studenci i Stubica-Zvirići
 7. Nastavak sanacije kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača
 8. Izgradnja nogostupa i rasvjete
 9. Uređenje infrastrukture u gospodarskim zonama
 10. Uređenje poljske infrastrukture
 11. Nastavak radova na obnovi tvrđave herceg Stjepana
 12. Izgradnja muzeja na Gračinama i posjetiteljskog centra
 13. Utopljavanje SSS Ruđera Boškovića
 14. Rekonstrukcija ceste u ulici Petra Barbarića

Glas naroda

Vraćanje u posjed općini javnih površina okupiranih od strane privatnika

Kad se vec radi na obnovi tvrdjave tribalo bi se iznac sredstava i za rekonstrukciju cilog starog grada .Mislim da bi to onda bila jedna autenticna filimska kulisa i turisticka atrakcija.Inace je tribalo probit put sa one zadnje velike okuke na putu prema starom gradu,prema lovackom domu u G.Radisicima i gore ,skupa sa privatnicima ,izgradit sporsko izletnicke sadrzaje strogo pazeci na zastitu preostalih arheoloskih nalazista.

Živiš u oblacima mala

A

Jedna fontana u parku kod babovca koji će se graditi bi bila super. Pozdrav svako dobro.

brišu se komentari veliki vođa još u strahu drži narod ,doli još ne hapse nema akona za kriminal

Izvješće o radu i planovi gradske uprave
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari