Kako je živjeti od 80 KM socijalne pomoći!?

zgrada

Kolike su razmjere siromaštva jednog dijela stanovništva, koje je u trenutačnoj krizi još veće i izraženije, često nismo ni svjesni, u svakodnevnoj životnoj trci gotovo da to i ne zapažamo. Teško je zamisliti da netko živi od nekoliko desetaka maraka koje mu društvo samilosno mjesečno daruje, no to je naša stvarnost i doista postoji ne mali broj ljudi tu pokraj nas koji imaju takvu životnu sudbinu. U općini Ljubuški stalnu socijalnu pomoć prima 275 obitelji.

Isplaćuje se preko Centra za socijalni rad Ljubuški, a novac osigurava županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Pomoć iznosi 80 KM mjesečno, a u kolovozu prošle godine smanjena je 10 posto. Osim što je simbolična stalna socijalna pomoć je nažalost i neredovita. U prošloj godini isplaćena je samo za devet mjeseci, tako da korisnici nisu ništa dobili za listopad, studeni i prosinac i dva mjeseca u ovoj godini. Ukupan dug iz prošle godine iznosi 66.120 KM.

Ugroženim ljudima i obiteljima, koje zbog trenutačnih novčanih ili zdravstvenih teškoća ne mogu podmiriti osnovne i najvažnije životne potrebe, povremeno se pomaže i jednokratnim novčanim pomoćima. Riječ je uglavnom o kupovini lijekova, troškovima za liječenje, pogrebnim troškovima, nabavci odjeće, obuće, ogrjeva, školskih udžbenika i pribora, plaćanju režijskih troškova i drugo.

U prošloj godini u ljubuški Centar za socijalni rad pristiglo je 307 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć. Od tog broja 83 zahtjeva su proslijeđena županijskom Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi u Grudama i pomoć je dobio 61 tražitelj. Za to je ukupno izdvojeno 11.250 KM, 22 zahtjeva nisu još isplaćena i prenešen je dug u od 950 KM u ovu godinu. Znatno veću jednokratnu novčanu pomoć za svoje građane, kojima je pomoć drugih prijeko potrebna, dala je Općina, točnije Općinsko vijeće. Za tu namjenu u 2009. godini OV Ljubuški odvojilo je ukupno 119.296 KM, a pomoć je dobilo 190 obitelji. No, nije bilo dovoljno novca pa su ostala neriješena 34 zahtjeva.

Sufinanciranje prijevoza ugroženih učenika

- U prošloj godini, na ime jednokratnih novčanih pomoći, iz županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Općine isplaćeno je ukupno 130.546 KM. U ovoj školskoj godini, za učenike iz obitelji korisnika stalne socijalne pomoći i učenike s poteškoćama u razvoju, osigurana je jednokratna novčana pomoć od 100 KM za sufinanciranje školskog prijevoza. Iz obitelji korisnika stalne socijalne pomoći je 14 učenika, a s poteškoćama u razvoju 28 učenika - kaže Jozo Barišić, ravnatelj Centra za socijalni rad u Ljubuškom.

Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari