Razvrgnut brak Hrvata u BiH i hrvatskog HDZ-a

ljubuski.info

Izmjene i dopune Zakona o dvojnom prebivalištu, pitanja prava glasa dijaspore, ustavne promjene u Hrvatskoj, posljednjih dana sve više izazivaju tektonske poremećaje u životu Hrvata u BiH, a čini se kako iza svega stoji jedno ime – Andrija Hebrang.

Poraz Hebranga u BiH, drugim riječima prvi poraz HDZ-a RH u našoj zemlji, povukao je lavinu već navedenih reakcija. Ipak, cijelo to vrijeme čelnici vladajuće stranke nijekali su ove tvrdnje, naglašavajući kako svoje poteze vuku isključivo zbog puta Hrvatske u EU. Ali u nedavnom intervjuu Hrvatskom slovu Hebrang je izgovorio dvije vrlo znakovite rečenice: “Šteta da je razvrgnut brak Hrvata u susjednoj državi i HDZ-a u Hrvatskoj. Mislim da smo učinili puno dobrih stvari na obostranu korist.”

Političke igre

Nakon što jedan visoki dužnosnik HDZ-a RH ovo izgovori, ne treba dodatno objašnjavati zbog čega se trenutačno u Hrvatskoj sve više prozivaju Hrvati iz BiH. Naime, svima je jasno kako će “ljubav i brak” HDZ-a RH prema Hrvatima u BiH trajati dok budu njihova vjerna biračka vojska. Kako su Hrvati u BiH većinom svoj glas poklonili “svom čoviku” Milanu Bandiću, to je HDZ-u bio signal za uzbunu te promptnu reakciju kako se slične stvari ne bi ponovile na parlamentarnim izborima. Drugim riječima, kako sam Hebrang ističe, više neće biti “dobrih stvari na međusobnu korist”. Pa su tako odjednom porodiljine naknade žena s dvojnim prebivalištem nesnosan teret za hrvatski proračun, odjednom, pod izlikom EU-a, ni birački popisi nisu u redu, odjednom zdravstveni sustav RH ne može podnijeti teret osoba s dvojnim prebivalištem… Odjednom se u velikom broju elektroničkih i pisanim medija sotoniziraju Hrvati u BiH, predstavljaju se kao paraziti te pretežak uteg oko vrata na hrvatskom putu prema EU-u.

Hrvati u BiH

Zbog svog Ustava Hrvatska mora, na ovaj ili onaj način, brinuti o svojoj dijaspori te pomagati ostanku i Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda. Kakva će ta pomoć biti u sljedećem razdoblju, ostaje da vidimo, ali i u tom smislu znakovite su Hebrangove rečenice. Je li Hebrangovo vrijeme porazom na predsjedničkim izborima prošlo, ostaje da vidimo, ali svakako da će biti interesantno pratiti preslagivanje u svim strankama, naročito u HDZ-u, pred parlamentarne izbore koji, ako i budu u redovitom roku, nisu više tako daleko.

Reakcija HDZ-a

Na koji način o ovom pitanju razmišlja vrh HDZ-a bit će lako zaključiti – ako se ograde od Hebrangove izjave, ona će se protumačiti kao njegov osobni stav, ali ako ne reagiraju na nju, jasno je kako je to i stav vodstva stranke. Ako je Hebrang i bio u “bračnom odnosu” s Hrvatima u BiH, može tu vezu raskinuti, ali ostaje ustavna obveza Hrvatske prema dijelovima hrvatskog naroda u BiH, u susjednim zemljama i iseljeništvu.

D. Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari