Postupak protiv širokobrijeških sudaca koji su pustili okorjelog dilera

ljubuski.info

Pred kraj prošle godine u Širokom Brijegu je provedena akcija Bum u sklopu koje je uhićen Ivan Kožul, javnosti poznatiji kao Trpko, kada su u podrumu njegove kuće pronađena dva kilograma heroina i jedna bomba.

U trenutku uhićenja Kožul je bio u jednom novootvorenom širokobriješkom kafiću. U isti kafić će se vratiti 72 sata nakon privođenja i to zbog nemara suca za prethodni postupak Borisa Galića, navode izvori.

Heroin, bomba i mobitel

Sudac Galić je, navode izvori iz pravosuđa, donio rješenje o odbijanju pritvora, ali ne i odgovarajuće obrazloženje zasnovano na zakonu, kojim bi opravdao svoju odluku. Istovremeno, građani Širokog Brijega šokirani su zbog odluke suda da se Kožul, koji je i ranije osuđivan zbog droge i to u Zagrebu 2008. (uhvaćen sa 30 kilograma heroina) i u Njemačkoj 2018. godine, pusti na slobodu.

Zbog ovog slučaja, Ured stegovnog tužitelja je zaprimio prijavu i formirao predmet protiv suca Galića. Istom prijavom su obuhvaćeni i predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš, te suci Radmila Mandić i Josip Karoušić jer su kao članovi Vijeća (koje je odlučivalo po žalbi širokobriješkog tužiteljstva uloženoj zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka) navodno "protivno ZKPFBiH i sudskoj praksi FBiH" podržali odluku suca Galića.

Pritužba je zaprimljena 14.1.2022. i na osnovu nje je formiran predmet, potvrdili su iz UST-a.

Prijavu protiv četvero sudaca podnio je tužitelj Josip Aničić.

Naime, Kožulova kuća pretresena je 11. studenog prošle godine i tom prilikom su zaplijenjene četiri PVC vreće s ukupno oko dva kilograma heroina, jedna bomba i mobitel. Postupajući po nalogu suca za prethodni postupak, policajci su izuzete stvari odnijeli u Općinski sud u Širokom Brijegu kako bi bili evidentirani i kako bi sudac donio nalog o čuvanju tih predmeta. Međutim, zatekli su zaključana vrata.

Kašnjenje suca

U podnesenoj prijavi navodi se kako dežurni sudac Galić 12. studenog 2021. godine nije bio na radnom mjestu (iako je kao dežurni dužan biti dostupan 24 sata), niti je osigurao zamjenu. Policijski službenici su izuzete stvari vratili u službene prostorije FUP Sarajevo, terenski ured u Mostaru.

Postupajući tužitelj Josip Aničić je prijedlog za pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i bojazni da će osumnjičeni ponoviti kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga podnio u subotu 13. studenog. Prema zakonu, sud je dužan donijeti odluku o pritvoru odmah ili najkasnije u roku od 24 sata. Međutim, iz zapisnika o ročištu vidljivo je da se sucu Galiću, iako se radilo o hitnom postupku, nije žurilo. Na posao dolazi tek u nedjelju 14. studenog kada je održao ročište za pritvor, a ubrzo potom i donio rješenje o odbijanju pritvora.

Osim navedenog, kasnio je i s donošenjem naredbe o čuvanju pretresom izuzetih predmeta, koju je donio tek u ponedjeljak 15. studenog. Dakle, dan nakon rješenja o odbijanju pritvora.

U stegovnoj prijavi se dalje navodi kako je rješenje o odbijanju pritvora nerazumljivo, proturječno samo sebi, ali i razlozima rješenja. Tako sudac Galić osumnjičenom određuje mjeru zabrane napuštanja mjesta boravišta, a da postupajući tužitelj po toj osnovi nikada u svom prijedlogu nije ni zatražio pritvor.

U izreci rješenja pogrešno je navedeno i ime osobe s kojom se Kožul ne smije sastajati, pa tako umjesto Jozo Primorac navodi se ime Ivana Primorca koji nema veze s konkretnim slučajem.

Odluka koja ne postoji

U istom rješenju, napravljeno je još niz propusta poput onog da ne sadrži koje se točno mjere zabrane ističu osumnjičenom, a osim toga nije konkretizirano koje putne isprave osumnjičeni mora predati. Saznaje se kako je na ročištu na kojem se razmatrao prijedlog za određivanje pritvora, sudac za prethodni postupak kazao osumnjičenom da mora predati sve "dokumente" u PU Široki Brijeg, što je on i učinio. U zamjenu za osobnu iskaznicu nije mu izdana posebna potvrda koja je zamjenjuje.

U podnesenoj prijavi istaknuto je da se osumnjičenom nije mogla oduzeti osobna iskaznica kroz izrečene mjere i na taj način su mu prekršena temeljna ljudska prava.

Vezano za suce koje su činile tročlano Vijeće Općinskog suda u Širokom Brijegu, koje je odlučivalo o žalbi postupajućeg tužiteljstva, navodi se da su podržali "nezakonitu odluku suca Galića". Izvori tvrde kako su dvije članice Vijeća, Kopilaš i Mandić, i u nekim drugim predmetima, također, podržavale istog suca iako je bilo očito da nije u pravu.

Tako su se u jednom predmetu, u kojem je Galić odbio žalbu Tužiteljstva ZHŽ kao neblagovremenu jer nije podnesena u roku od 24 sata, iako je rok za žalbu za rješenje o odbijanju pritvora tri dana, pozivale na praksu i odluku Županijskog suda u Širokom Brijegu, koja ne postoji.

Žurnal

Glas naroda

Aničić je kralj!

E, da je samo to...Velika gnjilad radi po sudovima..

Pa tko će ga još hraniti badava u zatvoru našin paran,sve pustit kući neka nešto rade.

Novac tj materijalizam kao glavna religija kod nas, i što je sad čudno da se svi tome klanjaju?!...

Da nije tu bilo slučajno veze i mita.

Kažu da je ova [ * neprimjereno * ]aš najgora.

Pa šta unda može očekivat obični narod ako krimose ovako puštaju

Vidiš ti Ivanke. Šta se to radi tamo. Sramota!

I Ljubuske su se sutkinje osvitlale, prave profesionalke, nema sta!?, sudi po nalogu kriminalne org. Koja je na vlasti, i dobro, sve imas!.

Zaštitit će nji Hdz te lopine od sudaca u Širokom
Sutkinja Rudež neće u mirovinu kebara dok ne uvali sina u sud. Koda joj je čaćevina sud

Ivanka [ * neprimjereno * ]aš predsjednica dičnog općinskog suda Široki Brig pušta svog susjeda koji dila kod koga je nađeno 2.kg žutog.Ser..joj se na diplomu na pravosuđe i državu

Pravosuđe je rak rana sistema jer su političke elite i interesne skupine premrežile,ubacile svoje ljude na strateška mjesta i tako upravljaju i produžena su ruka kriminala.Mali obični čovjek je žrtva pravosuđa jer na njemu suci i tužitelji treniraju strogoću,gaze ga kao malog crva.Isto je u Mostaru,Širokom,Ljubuškom.Ista priča pravosudnih aktera koji su zauzeli strateške pozicije koje nisu zaslužili,jer su zauzeli vezama mjesta drugim koji su stručniji od njih i koji neće dobiti priliku da pokažu svoje znanje.Predsjednica Širokog suda je pulen od ekipa i radi onako kako joj oni kažu jer joj je stručno znanje minimalno.Tako je i u Ljubuškom gdje Ani četiri pištolja u svezi sa određenim krugovima i vezama sa općinskim strukturama provodi svoju politiku.Dodro je što je počel i sve više i više će biti prijava protiv sudaca jer je svima prekipjelo.Obični ljudi znaju da se iza nekih nelogičnih presuda krije interesni lobiji kako kriminalni tako i politički i da uzimaju novac od njih.Imovinu kriju jer ne smiju je prikazati.Ne kupuju auta i voze se u krntijama da zamažu oči.Nekretnine kupuju u Hrvatskoj.Sve se zna i protiv svih sudaca će isći disciplinski i krivični postupci jer ne mogu sakriti ono što rade i za novac pišu presude.Misle da niko ne vidi i ne znaju da svi znaju šta se radi u Širokom i Ljubuškom.Sve polazi od predsjednika sudova koji preko sudaca ostvaruju svoje interese.Mnogi će se prepoznati i nek znaju da ih pažljivo pratimo jer je dosta.

Radi li još sudac Mile Zeljko u Širokom ? Ja znam kako je meni prisudio . Je li mu ona Zeljko u Zagrebu svoje ?

Hoće li dobivati plaću svo to vrijeme

Počelo je!!!A ako nije narod ode i spašava svoju djecu u pravnim državama!!!Velika je močvara u Širokom!!!Sve narod zna i vidi!!!Stop ,ili odošmo svi!!!

Aje ti šire vamo

Te suce treba smijeniti a dovesti mlade ljude koji nisu korumpirani kao suci sa Širokog Brijega.

Kako to sudije nemere tako ni po babu ni po stričevima.Vi ste dali zakletvu mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenuo.Jeste li čuli sudije nema trta mrta.

Ima predan je Čuljak i još neki u Strazburg.

Pustili čovijeka da rijesi robu,a u murji ostavili kakao kasnije ce bit dokazni materijal kontaminiran..haha

Vezane vijesti

Postupak protiv širokobrijeških sudaca koji su pustili okorjelog dilera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari