Za dva mjeseca ugašeno čak 350 tvrtki

ljubuski.info

Nakon najteže poslijeratne godine u BiH, pandemijske 2020. u kojoj je cijeli svijet dijelom krahirao, prošlu godinu trebao je obilježiti oporavak gospodarstva.

No, pandemija je učinila svoje, na zdravstvenu nakalemila se i energetska kriza, tako da bi se prošla godina iz perspektive običnog građanina mogla gledati kao godina u kojoj je propao pokušaj oporavka. Nade da bi ove godine sve moglo biti bolje ovih dana su splasnule, barem za njezin prvi dio.

Buran početak godine

I zdravstvena i energetska kriza još su jačeg intenziteta, a rast cijena prehrambenih proizvoda i inflacija mogli bi ovu recesiju pretvoriti u jednu od najgorih. Kada gledamo iz perspektive BiH, u prosjeku više od stotinu tvrtki mjesečno propadne ili se priprema za ključ u bravu. Prema posljednjim podacima vezanim za prvih 15 dana ove godine, u BiH je propalo čak 65 tvrtki.

Kod polovine njih je pokrenut stečajni ili likvidacijski postupak, dok su kod druge polovine postupci okončani i pravni subjekti su izbrisani iz sudskog registra. A da nije to samo loš početak godine, potvrđuju podaci koje su analizirali i iz Svjetske banke, a to je da je u BiH za tri i pol tjedna od 21. rujna do 14. listopada čak 150 tvrtki stavilo ključ u bravu. Tu je navedeno kako je pandemija koronavirusa prouzročila najtežu recesiju u posljednjih 25 godina u BiH. Zatim je za tri tjedna, od 20. listopada do 11. studenoga, ugašeno čak 135 tvrtki. Ako samo zbrojimo te dostupne podatke s 15 dana iz ove godine, došli bismo do statistike da je u dva mjeseca u BiH ugašeno čak 350 tvrtki.

Dramatične brojke nedavno je komentirao i Vladimir Blagojević iz Gospodarske komore. I on sam ističe da određeni računi i kriza uzrokovana koronavirusom dolaze na naplatu.
Iako značajan dio gospodarstva bilježi rast, ima onih koji su do sada uspijevali boriti se s krizom, ali koje je pandemija iscrpila i ne mogu više prevladati probleme i izmiriti potraživanja. To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do gašenja gospodarskih subjekata - Blagojevićeve su riječi.

Ima li načina da se BiH izbori s ovakvom krizom, pravo je pitanje jer bi se u njezino rješavanje trebali uključiti svi. Gospodarstvenik s kojim smo komentirali ovu temu, a koji je želio ostati anoniman, ističe da u krizi svi moraju podnijeti jednak teret.

Odgovornost snosimo i mi gospodarstvenici, jer rijetki žele odustati od enormne dobiti iz ranijih godina, da se prevlada teret krize, ali i politika jer i oni koji razmišljaju ekonomski okreću se teškim političkim temama, a gospodarstvo se gura u stranu ili ga se želi ušminkati. Realnost je surova. Trebamo tražiti nova tržišta i radnike. Neka se forsiraju strukovne škole i deficitarna zanimanja, neka se mladi obrazuju i rade. Iskreno, draže mi je susreti vrsnog tesara nego najškolovanijeg znanstvenika, uz dužno poštovanje. Naravno, u ovom lancu svi su nam potrebni, doktor ekonomije će nam dati smjernice, ali mora netko zasukati rukave i boriti se rukama i nogama. Ove brojke koje spominjete od 350 zatvorenih tvrtki, to je kap u moru koliko ih diše na škrge - priča vlasnik poduzeća koje spada među srednja.

Opsežan materijal

Prema podacima iz studenoga prošle godine, Središnja banka BiH objavila je da je popis blokiranih računa u ovoj zemlji prešao 100 tisuća te je iznosio 100.463. Izvješće poput ogromne knjige sadrži 4040 stranica svih blokiranih.

Popis je šarolik, tu su nekoć velike tvrtke, zatim trgovine, benzinske crpke, frizerski saloni, ljekarne, ordinacije, kafići, restorani, agencije..., a u prvom izvješću iz studenoga 2012. godine broj blokiranih računa poslovnih subjekata iznosio je 58.038, što znači da će brojke do studenoga ove godine biti još bliže udvostručenju.

Situacija nije nimalo dobra, a konkretne mjere da se zaustavi propast tvrtki, odljev radnika, olakša poslovanje i privlačenje ulaganja trenutačno su na čekanju.

Večernji list

Glas naroda

to je početak tek kad dođe tamo lidel i pivac,koji je na pravcu za međugorje sa halom,sve će procvjetat ko dalmacija i otoci,sve jede mađarsku hranu iz čakovac klaonice

Naša Poreska je zlo njih treba potjerati kući neka rade privatno

Kako Besim poskupi burek na 4 km neznam jel se vrati sa godišnjeg odmora,jadan nebio vracaj to na stare cjene vidis li da narod nema para,,,pusti ove bogatune oni nejedu bureke nećeš ih vidjeti da sjede tamo to sirotinja jede,,,,razmisli malo ako misliš opstat ili te ceka građevina u Irskoj ili Njemačkoj,,,sad izaberi

Štato reče pajdo ! Zar je burek 16 kuna,skupo mislim se nekad bili uzeo jogurt,ode to preko 20 kuna,mislim se jos 1 malo mi ogladnio uuuu ode to na 38 kuna i eto kako odoše pare mesa unjemu niđe.

Crkva do crkve,Trgovina do trgovine,kafic do kafica,kladionica do kladionice...,sve je to siromašenje države i ljudi.

sve navedeno gore u komentaru je našeg vođe pavijana i partije sa bara narode izabertie ili tor ili imigracija to je HDZ demokracija,no ne još zadugo.
biće nam ko ukrajini spremite se lažni borci branit domovinu

Nije korona kriva nego HDZ inspkeijsko porezno uhljebski virus i slični

Hebo te HDZ više, odi u jednu uredjenu državu pa vidi kako i koliki se porez plaća.Kod nas ljudi misle otvori firmu i što zaradim to je moje i niko mi nedmi doć u kontrolu jer ja sam kao nešto. Ali kad dodje država po svoje on mora ključ u bravu jer nije dorasta onome što radi

Vezane vijesti

Za dva mjeseca ugašeno čak 350 tvrtki
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari