Široki Brijeg konačno dobija pročistač

ljubuski.info

Jedno od najvećih infrastrukturnih ulaganja u Širokom Brijegu do kraja ove godine bi trebala biti stavljena u funkciju. Riječ je o pročistaču otpadnih voda čija je procijenjena vrijednost čak šest milijuna konvertibilnih maraka.

Kako je rečeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega održanoj u prosincu 2021. godine, radovi na ovom projektu teku planiranom dinamikom te bi pročistač u idućih par mjeseci mogao biti stavljen u funkciju.

Prema riječima gradonačelnika Grada Širokog Brijega Mire Kraljevića, bilo je potrebno dulje vrijeme za početak realizacije ovog projekta zbog opsežne papirologije.
Početak radova usporile su i određene poteškoće oko izbora nadzora nad radovima, ali kad se krenulo s realizacijom, radovi na projektu koji su Širokobriježani čekali godinama su tekli planiranom dinamikom i vrlo brzo su objekti počeli poprimati svoje obrise.

Trenutačno se građevinski radovi privode kraju te slijedi montiranje potrebne opreme za rad pročistača otpadnih voda.

Vrijednost radova je 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos financira se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES.

Inače, izgradnja pročistača otpadnih voda dio je projekta izgradnje kanalizacijskog sustava čija je realizacija počela krajem 2012. godine, kada je projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH, uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federacije BiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za taj projekt je 5,828.000 KM s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnoga aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM.

Zanimljivo je spomenuti da je Široki Brijeg još prije rata imao izgrađeno oko 90 posto uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Njegov kapacitet bio je 5000 EBS. Tijekom rata objekt je u potpunosti devastiran te je njegovo postojanje dodatno oduljilo izgradnju novog jer se čekalo na dozvolu za rušenje, nakon čega je uslijedilo i uklanjanje.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević više je puta ponovio kako je pročistač otpadnih voda karika u projektu izgradnje kanalizacijskog sustava bez koje se nije moglo dalje. U konačnici će Grad dobiti suvremeni kanalizacijski sustav.

Podsjetimo, do sada je najveća količina otpadnih voda Širokog Brijega odlazila u rijeke Lišticu i Ugrovaču.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari