Zbog zastara iz registra izbrisano 38.000 kazni, propala 42 milijuna KM

ljubuski.info

Prema podacima Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u posljednjih 6,5 godina zbog zastare iz registra novčanih kazni izbrisano je više od 38.000 novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, koje su izdale institucije BiH u iznosu većem od 42 milijuna KM.

Međutim, iako se po evidencijama IDDEEA-e sve zabilježene novčane kazne vode kao zastarjele nakon isteka roka od pet godina, činjenica je da se najveći dio tih kazni odnosi na novčane kazne UNO-a BiH, koji za svoje novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom ima apsolutni rok zastare deset godina.

Nalazi revizije pokazuju da nisu osigurane temeljne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH. Postojeći način planiranja i provođenja inspekcijskih nadzora ne osigurava učinkovitu kontrolu primjene propisa. Inspekcije ne osiguravaju učinkovito izvršenje izrečenih mjera.

Sve ove informacije, kako piše revizija, dovode u pitanje svrhu inspekcijskog nadzora, u značajnoj mjeri rezultiraju gubitkom prihoda. Institucija ombudsmana za zaštitu ljudskih prava nedavno se oglasila oko rada inspekcijskih službi na svim razinama u BiH. Umjesto da izreknu sankcije i zaustave nezakonite radnje, inspekcije u BiH, prema izvješću ombudsmana, iziđu na teren, utvrde povredu prava, donesu rješenje kojim se utvrdi propust, nalože mjeru i tu prestaje njihov rad.
Samo donošenje rješenja koje se neće pratiti, ni poduzeti sve mjere ne predstavlja primjerenu zaštitu prava građana, čime se dovodi u pitanje svrha inspekcijskog nadzora, stoji u zaključku ombudsmana.

Navode i brojne primjere od nezakonite gradnje stambenih i poslovnih objekata, pristupnih cesta... koji izravno nanose štete okolini, ali i narušavaju prava lokalnih stanovnika.

Spominju se slučajevi nelegalne gradnje stari po pet i više godina, a da se po inspekcijskom nalogu ništa nije napravilo.

Iako su građani prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili kopije o obavljenom inspekcijskom nadzoru, u rijetkim slučajevima im je ustupljeno.

Ovo izvješće je u koliziji s funkcioniranjem sustava od lokalne uprave do gradova. Svaki drugi ulagač u Federacije BiH od gradskih ili općinskih vlasti građevinsku dozvolu za gradnju objekt čeka u prosjeku 320 dana. Izdavanje dozvola je kompliciran i težak posao, a u nekim slučajevima ulagač je dužan pribaviti čak 30-ak različitih dokumenata kako bi krenuo s ulaganjem.

Večernji list

Glas naroda

zbog korumpirane policije i sudstva iz drzave nestalo sto milijjardi maraka i 400 000 stanovnika

Vezane vijesti

Zbog zastara iz registra izbrisano 38.000 kazni, propala 42 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari