"Državna tajna" o vojnim invalidima

ljubuski.info

U nizu tezgi na bihaćkoj pijaci Ibrahim Hasanagić nudi svoju robu. Pozdravlja kupce koji zastanu, odgovara na pitanja o odjeći i sitnicama koje prodaje pa prebirE po kovanicama, vraćajući ostatak. No, Hasanagić bi trebao živjeti potpuno drugačijim životom.

Prema ljekarskim nalazima, on je službeno slijep od 1993. godine i treba mu tuđa pomoć u svakodnevnom životu. Zbog toga je za 16 godina dobio skoro 400 tisuća maraka iz federalnog proračuna. On je jedan od ratnih vojnih invalida koji je prošao reviziju koju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) provodi od 2010. godine. Oko tri tisuće branitelja je tijekom revizije izgubilo pravo na invalidnine jer ljekarska povjerenstva nisu prihvatile njihove nalaze o ranjavanju. Istovremeno su prihvataće sumnjive nalaze jer stvarno zdravstveno stanje bivših branitelja uglavnom nisu provjeravale, iako im je to bila zakonska obaveza.

Moja obrana su papiri. Institucije su te koje će odlučiti koliko sam ja invalid, rekao je Hasanagić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kako je ljekarsko povjerenstvo prihvatilo njegove papire, ne dovodeći u pitanje njihovu istinitost, tako je odbila prihvatiti papire Mostarca Seida Boškaila na osnovu kojih mu je 2005. godine određen 70-postotni invaliditet.
Otac sam pet sinova. U najtežim trenucima odgoja moje djece mi je ukinuta ta invalidnina od 230 maraka, što mi je puno tada značilo, rekao je Boškailo.

Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH je na reviziju potrošilo više od 21 milijuna maraka, ali ona nije otkrila sve lažne ratne vojne invalide. Ljekarska povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja (Institut) koje su sudjelovale u reviziji nisu detaljno pregledale svakog invalida, tvrdeći kako im Ministarstvo nije omogućilo dijagnostiku i specijaliste koji bi to radili.

Iako je od početka revizije najmanje 150 osoba osuđeno zbog nezakonitosti pri ostvarivanju prava braniteljsko-invalidske zaštite, među osuđenima još nema ljekara koji su izdavali lažne nalaze.

Revizija bez revizije

Neobičan slučaj Ibrahima Hasanagića nije promaknuo bihaćkim ratnim invalidima. Oni su ga prijavili Savezu ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona (USK) pa je predsjednik Ale Hošić razgovarao s Berkom Seferović, tadašnjom predsjednicom ljekarskog povjerenstva. Ona mu je tada kazala kako je Hasanović, prema medicinskoj dokumentaciji, ispravno ocijenjen, a novinarima CIN-a to nije htjela objasniti.

Oni imaju priču. Ja imam dokaze, kaže na to Hasanagić, odbacujući prijave i sumnje u invaliditet.

Njegovi dokazi su nalazi iz očne klinike u Zagrebu, ruske klinike u Petersburgu te s Klinike za očne bolesti u Sarajevu u kojima piše da je slijep. Hasanagić je kao pripadnik Armije Republike BiH (RBiH) povrijeđen u glavu usljed detonacije granate u kolovozu 1993. godine, ali nema medicinsku dokumentaciju o pregledu izravno nakon povrede. Ipak je na osnovu nalaza 2005. godine dobio rješenje o stopostotnom trajnom invaliditetu čime je stekao pravo na najvišu vojnu invalidninu i dodatke od skoro dvije tisuće maraka mjesečno. Ni klinike ni Ministarstvo nisu htjeli CIN-u dati više informacija o Hasanagiću, pozivajući se na njegovu privatnost.

Hasanagić je 2015. godine prošao reviziju, a pred povjerenstvo je došao u pratnji osobe koja mu je pomagala pri kretanju i, kako je zabiježeno u nalazu povjerenstva, odajući utisak slijepe osobe - potpuno drugačija slika od one koju su novinari CIN-a zatekli na bihaćkoj pijaci krajem 2021. godine.

Smatra se da je valjano ono što je donio od ljekara jer to su ljekari koji imaju svoje licence i koji su to napisali, kaže članica ljekarskog povjerenstva Instituta Fehma Kovač, dodavši:
Vi ne možete, ako niste obezbijedili specijalistu na Institutu, da provjerite nalaz očnog. Kako očekujete da ljekar pogleda i vidi je li neko slijep ili nije slijep?

Članovi povjerenstva tvrde kako je za to odgovorno Ministarstvo koje je izbjegavalo angažirati specijaliste na Institutu. Iako im zakon daje mogućnost da vojne invalide po potrebi upućuju na dodatne specijalističke pretrage o trošku Vlade FBiH, članovi povjerenstava kažu kako Ministarstvo nije podržavalo ni takvu praksu zbog ušteda i ubrzanja revizije.

Goran Grabovac iz povjerenstva Instituta kaže da su povjerenstva Ministarstvu prijavljivale slučajeve sumnjive medicinske dokumentacije i dobijale odgovor:
Mi to nismo tražili od vas.

Članovi povjerenstava smatraju kako revizijom nisu uspjeli "očistiti teren" i otkriti sve sumnjive vojne invalide. Bilo je slučajeva, kažu, da invaliditet branitelja očigledno nije odgovarala nalazima pa su ih bez provjere odbacivali. Kod drugih su prijevare prolazile nekažnjeno.
Ako ja imam nalaz na kojem piše da je invalidu oštećen mozak, a komisija ovdje mu nije uradila magnet, a mi nismo imali tu mogućnost, kako ćete vi sada provjeriti je li to istina?, pita Kovač.

Empatična povjerenstva

Povjerenstva Unsko-sanskog kantona tijekom revizije nisu uočile problem ni u statusu Cazinjanina Fehima Tirića. On je kao pripadnik Armije RBiH ranjen u glavu u prosincu 1992. godine pa je, temeljem nalaza očnog ljekara iz 1998. godine da je slijep, svrstan u prvu skupinu ratnih vojnih invalida (RVI) s tjelesnim oštećenjem od sto posto. Međutim, prema stupnju njegove vidne oštrine iz nalaza, on ne bi trebao pripadati ovoj skupini invalida jer nema vid ispod 0,05, što je zakonski nužno za invalide prve skupine.

Kada su ga novinari CIN-a prvi put sreli u Cazinu, Tirić se kretao samostalno, bez pomoći štapa ili druge osobe. Ne odajući utisak čovjeka koji ne vidi, prišao je automobilu i pozdravio se. Isto je bilo i sutradan kada su mu novinari zatražili objašnjenje o njegovom invaliditetu. Bilo je očigledno da vidi i da se sam kreće bez problema.
Došao sam samostalno, da. Žena mi je rekla ima plavo auto kod štale Hamine. Ja sam došao, znam gdje je štala, rekao je Tirić. Na molbu novinara iz kuće je donio rješenje o stopostotnoj invaliditeta koju mu je izdalo Ministarstvo.
Ja sam slijepa osoba, tvrdio je, pokazujući rukom na dijelove dokumenta: Evo, tu ti sve piše.

Tirić je ukazivao i na nalaze iz rata na osnovu kojih je ljekarsko povjerenstvo 2005. godine odlučilo o njegovom statusu. On je do sada dobio više od 340 tisuća maraka invalidnine iz proračuna. Za CIN kaže da se ne plaši revizije jer je njegova invaliditet utvrđena na osnovu dokumenata.
Ja se ne bojim. To nije plaćeno da mi doktor da tu reviziju. Četiri puta sam na reviziji bio. Uvijek ponovi isto, kaže Tirić koji tijekom tih provjera nije nijednom poslat na novi očni pregled. Usred razgovora priznao je da je prije nekoliko godina bio u Sloveniji na operaciji kojom mu je "malo poboljšan vid". Dokumentaciju s ove operacije nije priložio ljekarskom povjerenstvu niti smatra da je to trebao učiniti.

Predsjednik Saveza RVIUSK-a Ale Hošić kaže kako su izravno nakon rata ljekari bili empatični prema braniteljima, priznavši mnogima invaliditet, što je dovelo do "napuhanih postotaka invaliditeta".
Mi smo tražili da ljekari i Institut budu potpuno odgovorni za to. Nisu invalidi krivi što im je to rađeno, rekao je Hošić.

Ljekari Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja vjeruju kako je najviše sumnjivih ratnih invalida ostvarilo pravo na invalidninu 2004. godine kada su prvi put nakon rata predavali dokumente Ministarstvu i ranijim županijskim ljekarskim povjerenstvima. Branitelji su tada uspijevali pribaviti nalaze koje su županijska povjerenstva prihvaćale bez provjere.
Pazite, imate, recimo, nalaz iz 2006. gdje ta komisija uvodi kao da je nalaz iz perioda rata, govori Goran Grabovac iz Instituta, slažući se da su njegove kolege 2000-ih godina bivšim braniteljima neopravdano dijelile veće postotke invaliditeta.

Njegova kolegica Kovač kaže kako su današnja povjerenstva u nezahvalnoj poziciji jer moraju osporavati nalaze svojih kolega.
Pogledate čovjeka i vidite da to nije tako, da nema ni ožiljka, objašnjava Kovač.

Iako imaju mogućnost jednim pozivom Ministarstvu prijaviti lažne korisnike ratnih invalidnina, čak i bivši branitelji to rijetko čine. Desetine njih s kojima su razgovarali novinari CIN-a smatraju kako je to uzaludan posao jer su se takvi invalidi domogli nalaza i dokumentacije koju je teško proglasiti nevažećom bez detaljne provjere.

Prijave provjeravaju nadležni inspektori Ministarstva tako što samo pregledaju postojeće nalaze invalida i uvjerenja iz vojnih postrojbi, ali ne istražuju porijeklo te dokumentacije. Ne zna se koliko je prijava stiglo u Ministarstvo ovim putem niti koliko ih je pomoglo razotkriti lažne ratne invalide jer Ministarstvo te podatke nije htjelo podijeliti sa CIN-om. Novinari su pokušali pristupiti ratnim arhivima kako bi izvršili uvid u nalaze kojim su potencijalno sumnjivi invalidi ostvarili svoja prava, ali Ministarstvo ove podatke čuva u tajnosti. Ni bolnice ne dopuštaju uvid u nalaze zbog zaštite privatnosti pacijenata.
Zašto je tajna gdje sam ja nastradao?! To je mazanje očiju, kaže za CIN bivši borac Nihad Sendić. On podsjeća kako su ratni invalidi inzistirali na javnoj objavi popisa svih korisnika invalidnina kako bi se lakše otkrili sumnjivi, ali se to nije desilo. Umjesto toga, Ministarstvo je 2018. objavilo jedinstveni registar branitelja u kojem nema podataka o njihovom RVI-statusu.

Svi mi sebe znamo, svi znamo jedni druge. Svi znamo kako je ko nastradao u ratu. Svi znamo ko je koliko vremena proveo u ratu, govori Sendić, tvrdeći kako bi javno objavljivanje popisa pomoglo u otkrivanju nezakonitih korisnika invalidnina. Sendić vjeruje da institucije čuvaju ove podatke u tajnosti jer nisu na vrijeme uradile svoj posao i otkrile tko su pravi, a tko lažni invalidi.

Usprkos velikim problemima pri reviziji, koji upućuju na Federalno ministarstvo, iz ove institucije ne žele objasniti javnosti čime su oni izazvani i šta čine da ih riješe.

Mirza Terzo, koji trenutno obavlja poslove ministra, nije želio razgovarati s novinarima, a Ministarstvo je odbilo ustupiti podatke o učinku revizije, tvrdeći kako su većim dijelom uništeni tijekom prosvjeda branitelja 2010. godine ili u skladu s propisima o dužini čuvanja arhivske građe.

Od povjerenstva do suda

Tijekom prvih pet poslijeratnih godina više od 90 tisuća bivših pripadnika Oružanih snaga i porodica poginulih branitelja je uvedeno u pravo na financijsku mjesečnu pomoć. Tijekom sljedećih 15 godina broj korisnika ratnih invalidnina je prešao stotinu tisuća, a iz proračuna je izdvajano više od 320 milijuna maraka godišnje, što je potaklo Federalnu vladu da počne sa revizijom statusa ratnih invalida.
Činjenica je da je tu masa ljudi koji nisu ni bili u ratu, koji nisu ni okrznuti. To je na desetine tisuća ljudi, kaže bivši ministar Zukan Helez u čijem mandatu je započela revizija.

Zaposlenik Federalnog ministarstva Dragan Majstorović je zbog zloporabe položaja osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine jer je bivšim pripadnicima HVO-a izdavao lažna uvjerenja o pripadnosti vojnim postrojbama. On je trenutačno na izdržavanju kazne. Na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđena je Davorka Boban, bivša šefica Skupine za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze Livno pri federalnom Ministarstvu, jer je izdavala lažna uvjerenja o pripadnosti OSBiH.

Pravila su odredila da pregledom medicinske dokumentacije i uvjerenja o sudjelovanju u Oružanim snagama revizori i ljekarska povjerenstva preispitaju sve korisnike invalidnina kako bi ovaj status zadržali stvarni, a izgubili lažni invalidi.

Bivši ministar Helez kaže kako nijedan sud ne može poništiti ljekarski nalaz i prebacuje odgovornost na ljekare:
To su ljekari radili s kojima ja veze nemam. Ja na to nit sam mogao utjecati, nit bih želio, nit imam snage ni moći. Ne ja, nijedan političar.

Međutim, predstavnici ratnih invalida vjeruju da je Ministarstvo sarađivalo sa Institutom za medicinsko vještačenje kako bi revizijom smanjili broj invalida i ostvarili brze "uštede preko njihovih leđa".
Kako bi narod reko: lomi, dođi do toga, ne zanima me kako ćeš, kaže Hošić iz Saveza RVI-ja, dodavši: Opća politika iza rata je, naravno, mi smo teret vlasti i oni bi najradije da nas precrtaju.

Ministarstvo je u proteklih deset godina više od 51 tisuće ratnih invalida uputilo pred ljekarska povjerenstva na ponovnu procjenu invaliditeta. Više od 3.700 ih je ostalo bez invalidnine, a 12.600 ljudi je dobilo umanjeni postotak invaliditeta. Sve odluke povjerenstva bile su zasnovane na provjeri i procjeni vjerodostojnosti dokumenata o ranjavanju. Ipak, u nalazima mnogih bivših branitelja nisu uredno opisane ni rane ni okolnosti i posljedice ranjavanja jer su pisani u brzini i kaosu ratnih zbivanja pa vojni invalidi najviše zamjeraju povjerenstvu što to nije imalo u vidu kada takve dokaze nije prihvaćala. Na ovakvu praksu najviše se žale Cazinjani kojih je u prve tri godine revizije više od tri stotine izgubilo postotke invaliditeta.
Moju su dokumentaciju bacili na pod, to me pogodilo. Kažem ja sam ušao, ako nećete gledati to, zašto ne pregledate mene. Kaže mi imamo svu dokumentaciju i slobodan si, priča Remzo Duraković kojem je postotak invaliditeta umanjen sa 70 na 30 posto.

Osvrnuvši se na ovaj primjer, članica ljekarskog povjerenstva iz Instituta Fehma Kovač kaže kako bi prava provjera podrazumijevala nove preglede za sve ratne vojne invalide:
To bi, zaista, državu koštalo, ali bi se u tom momentu uradila prava selekcija jednom za sva vremena.

Durakoviću je nakon revizije obračunato 49 maraka invalidnine, tek sedmi dio iznosa koji je primao do tada. Nakon višegodišnje pravne borbe povjerenstvo ga je uputilo na dodatne pretrage koje su potvrdile njegovu invaliditet i dokazale grešku institucija. Iako je oštećen za više od 11 tisuća maraka jer je primao umanjenu invalidinu, taj novac mu još nije isplaćen.

Sud je morao reagirati i u slučaju Durakovićevog suborca Mehmeda Kapića koji je od kraja rata do 2020. godine čekao da mu ljekarsko povjerenstva u procjenu invaliditeta uvrsti povredu desne potkoljenice. Prema presudi Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Ministarstvu naloženo da ponovo procijeni Kapićevu invaliditet, prvotno rješenje je nezakonito zbog povrede Zakona o upravnom postupku.

Naime, prema Zakonu o reviziji, oštećeni branitelji se nisu mogli žaliti na odluke Ministarstva.
Zato je Ustavni sud FBiH 2013. godine naložio da se ratnim invalidima omogući pravo žalbe, ali ni osam godina poslije Federalni parlament nije izglasao izmjenu Zakona o reviziji niti je do sada bila na dnevnom redu.

RVI iz Cazina

Sedam tisuća ranjenih branitelja je tužilo Federalno ministarstvo pred Vrhovnim sudom FBiH, tvrdeći kako su oštećeni revizijom. Više od pet tisuća je dobilo tužbe pa su im ukinuta rješenja iz revizije kojima im je smanjen invaliditet. Shodno dobijenim presudama, oštećenim invalidima retroaktivno treba biti isplaćeno najmanje 26 miliona maraka.

Slijedom revizije i smrću branitelja broj korisnika invalidnina u FBiH danas je manji za oko 20 tisuća - skoro petinu. Time su se i godišnja izdvajanja za invalidnine umanjila za gotovo 60 miliona maraka.
Imam osjećaj da bi Vlada Federacije voljela da ima jedan veliki helikopter, jedan stari ruski helikopter u koji bi moglo staviti sve ratne vojne invalide, i da se desi kvar. Znate koliko je to rasterećenje za budžet?! Nenormalno! Njima dobro, svima dobro, više para, kaže ratni amputirac iz Bihaća Nihad Sendić.

Ljekari netaknuti

Iako ljekarska povjerenstva otvoreno govore o spornim nalazima ratnih invalida, prema podacima pravosudnih institucija, nijedan ljekar iz FBiH u proteklom desetljeću nije osuđen za njihovo krivotvorenje. Nalazi s potpisima ljekara s područja Hercegovine i Središnje Bosne su najčešće bili istraživani i vještačeni, ali tužitelji nisu išli dalje od toga.

Šef ratne bolnice u Mostaru Miljenko Lugonja je bio prijavljen za ovo kazneno djelo, ali negira da su ljekari bili uključeni u afere izdavanja lažnih nalaza invalidima. On tvrdi da su krivotvori "savršeno skenirali njihove pečate" te radili u suradnji s ljekarskim povjerenstvima.
Pozovi sto ljudi i nek dostave nalaze. Među tih sto mora biti neko lažan. A, sad, da li sam ja nekome natego nalaz deset posto ili nisam, to je moja stvar, kaže Lugonja, tvrdeći kako vlasti mogu otkriti istinu ako provjere ulazne papire iz vojnih postrojbi za svakog branitelja i invalida, a ne samo ljekarske nalaze.

Još najmanje četvero njegovih kolega su prijavljivani za krivotvorenje nalaza, a protiv četiri tuzlanska ljekara bile su podignute optužnice od kojih je tužiteljstvo odustalo zbog nedostatka dokaza. Nitko od ovih ljekara nije se odazvao na pozive novinara CIN-a.

Predsjednik Saveza RVIFBiH Esad Delić smatra kako je revizija statusa ratnih vojnih invalida populistički potez vlasti jer je, kako tvrdi, imala veliki broj pogrešnih i neutemeljenih odluka. On kaže kako su potrošeni milijuni, a da je Ministarstvo moglo i bez toga provjeriti sumnjive vojne invalide koje im prijavljuju građani.
Ako neko smatra da ima nas lažnih, imaju taj broj telefona. Nek nas slikaju, nek nas snimaju! Nikad revizija nije završena za takve i ne može biti, zaključio je Delić.

cin.ba

Glas naroda

Tri tisuce eurica i prođes reviziju. Najvise na[ * neprimjereno * ]i pravi invalidi,ovi sa parama glatko prosli,sad za sad. Ugrijat ce se telefon za prijave.

Tko od kada i koliko prima od države mora biti JAVAN podatak nakon toga bi sve bilo drugačije dotle pričajte s djecom preko FaceBooka

I ptice na grani znaju da su to uradili SDA i HDZ radi glasova i ostanka na vlasti oduzeti im lažne mirovine invalidnine i neka vrate u proračun oteto

Zna Jelka Milicevic ali neće reći

Hahaha ovako šta ima samo u ovoj bosanskoj vukojebini

Moželi netko reći koliki postotak invalidnosti je potreban da te oslobodi nekih novih vojnih obveza u nadolazećim vremenima ako se išta sada treba kupiti onda je to to.

Koliko bi to vojnika imali Bakir Dragan i Mile

Posto oni nebi isli,rezultat se zna,nula.

Imao bi Dragance brigade

cilo posušje zna da je predsjednik županijske ydruge dragovoljaca i veterana jozo miličević skupa sa mladenom bašićem uzima od 3 do 5 iljada eura za prolazak revizije. a uzimali su od dezertera koji nisu ni bili u ratu. živio adz i naš dobročinitelj draganče.

Eto posla za Sipu,ako to jos postoji.

jel onaj što je bio u skupštini županije i laja na Čoviça i HDZ? Ako je taj za njega se zna da mu je cili život laž od lažnog ranjavanja pa lažne diplome pa lažnog ratnog puta pa do muljanja s placevima za invalide. ben te robijo ko nas predstavlja.

Tebi ne valja meni valja

Gledano sutra Armija BIH ima 100 000 RS 60 000
HRHB max 13 000 ali sa najačom materijalnom podrškom tj logistikom od svih znači ukupna cifra iznosi oko 170 000 respektabilna cifra.

Član revizorskog tima Bošković što je krao stvari po Gratskoj pa ga policija hapsila

U Gradskoj krao zato i je tu gdje je

Boškoviću ostale još dvi teće

Imali iko u ljubuskom da more za pare sredit 80 posto

Pajdo ako šta čuješ nađeš javi se ija bi sebi.

Ne treba vama veza za to

Cilic specijalac za lazne invalide

Koji su to invalidi niti rata niti ozljeda imaju, sve sredili i još zauzeli prve klupe u crkvi, lopovluk na djelu, kriminal udruženi za sređivanje invalidnina, samo se lažni pukovnici ne diraju, bijednici od 200 maraka im smetaju i to im uzimaju, svima ukinuti sve

Neka penzija

Normalno da trebaju biti u prvim klupama jer kad izgubiš zdravlje upitaj se tko ti tada može pomoći.

Ti se cudis sto u prvoj klupi. Druze, zato sto je stradao na nacin da je pala granata na zemljano tlo, odbacila ga i udario je glavom o stijenu od cega mu je udarila krv iz usiju i zadobio ostecenje sluha pa covik ne cuje dobro . Svi su stradali na isti nacin od iste granate i naravno na istom mjestu.

Ima u Grudama das pare ,sve ti se rjesi zaostatke,uvodenja u prava,medicisko vjestacrnje

Taman ste isplatili sto ste kupili,sada opet tri godine isplacivat sto ste sad platili. A spavate znajuci da ste prekrsili sve Bozije zapovjedi,kuku lele. Za laku noc vam,ocekujte poziv od nadleznih,po prijavi za lazni invaliditet.

Oni koji žugaju na ljude koji su dobili ili sredili bilo kakva primanja vezanih za ratne dane neka po ovoj hladnoći sa štapom u ruci sami pod vedrim nebom prenoće na kuli herceg Stjepana Kosače.
Onaj ko nije osjetio ili doživio sve posljedice rata ne može razumijeti čovjeka koji po svaku cijenu traži neku sigurnost za stare dane, nažalost država je takve postavke postavila.
Nažalost, takve okolnosti iskoriste i dezerteri.....

Ja sam slijepa osoba, tvrdio je, pokazujući rukom na dijelove dokumenta: Evo, tu ti sve piše.

Završio je Domovinski rat. Nastavlja se Imovinski rat! Pridruži se!

Imovinski rat je bio svo vrijeme samo domoljubi to nisu shvatili

Hocemo

Vezane vijesti

"Državna tajna" o vojnim invalidima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari