Hrvatska u BiH počela potragu za sezonskim radnicima

ljubuski.info

Hoteli diljem hrvatske obale krenuli su u potragu za sezonskom radnom snagom, a žele je na vrijeme osigurati i ugostitelji.

No, svjesni da je na domaćem tržištu rada nema dovoljno već godinama, hotelijeri na šibenskom području, surađuju s agencijama za zapošljavanje u okolnim zemljama. Žele na vrijeme osigurati stručni kadar za sezonu.

Prvi put i u zimi otvoren je hotel u šibenskom hotelskom naselju.

Svima nama zaposlenicima je u cilju raditi cijelu godinu, ne samo sezonski, rekla je Tina Pauk, direktorica prodaje hotela.

A već za dva mjeseca stalno zaposlenima trebat će pojačanje, pa se traži oko 1.000 sezonaca. Za prvih 300 već je raspisan natječaj - koji se prati i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

Tamo surađujemo s agencijama koje nam pomažu pri regrutaciji i nekakvoj predselekciji, tako da smo bili nažalost prisiljeni se okrenuti tome, s obzirom na to da je u Hrvatskoj sve manje i manje zaposlenika koji su spremni i voljni odraditi sezonu, rekao je Matej Rukavina, direktor odjela ljudskih resursa u hotelskom naselju.

Dobar odaziv potencijalnih kandidata ne znači uvijek da ćete sigurno pronaći radnika, svjesni su hotelijeri.

Trebamo vidjeti hoće li se javiti dovoljan broj radnika da popunimo sve kapacitete jer tražimo osoblje i za hotel, ali i za autokamp, rekao je Marko Plavčić, direktor odjela marketinga i komunikacija u hotelu.

U potragu za radnicima krenuli su i ugostitelji.

S obzirom na prijašnja iskustva, ovu godinu sam se odlučio ranije oglasiti na svim mogućim portalima, društvenim mrežama, Zavodu za zapošljavanje, međutim do sada je situacija ista kao i prošlih godina - javljanje potencijalnih djelatnika je minimalno, govori Antonio Lokas, ugostitelj.

Jer ako nema domaćih, uvoznima treba krov nad glavom.

Za ugostitelje je to napose teško osigurati, još je dodatni trošak i smještaj. Hoteli, velike hotelske kuće imaju već od davnina i smještaj za svoje djelatnike tako da su tu u prednosti, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK.

Pa neće biti lako ugostiteljima osigurati nekoga tko će kuhati i posluživati goste. Izlaz vide u poreznom rasterećenju kako bi mogli ponuditi veću plaću, te u cjelogodišnjem turizmu. Jer s 90-ak radnih dana u godini nitko ne može zaposleniku ponuditi nikakvu sigurnost.

HRT

Glas naroda

Ajmo svi počet malo više cjenit radnike

Ne radite bez 15.000 kuna hrana i smještaj

Taman i ja razmišlja tako 500 kuna po danu za 8 sati rana i spavanje i ne više od desetero u sobi.

Ispod sto eura ne idem

ima filipinaca nepalaca nek rade

Švicarska trazi Konobare Sobarice Kuhare pomocne radnike

Pravite djecu koja će raditi

Bolje nego ljen[ * neprimjereno * ]

Ja sam prosle godine radio za 13 000 kn.Od 12 do 22.I bio sam u sobi.Ove godine za 15 000 i dvoje u sobi.To ce bit ok.Bar mislim.

Vezane vijesti

Hrvatska u BiH počela potragu za sezonskim radnicima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari