Iseljavanje iz BiH zaustavile bi više plaće i novi poslovi

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH donijela je uredbu kojom se propisuje metodologija utvrđivanja iznosa najniže plaće i usklađivanje najniže plaće. Najniža neto plaća ne može iznositi manje od 55 posto prosječne mjesečne neto plaće u FBiH. U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da bi najniža plaća, utvrđena u skladu s ovom uredbom, u 2022. godini iznosila 543 KM neto (55 posto od 987 KM - prosječne neto plaće u razdoblju siječanj - rujan 2021. godine). Iznos najniže plaće utvrđen odlukom Vlade u tekućoj godini primjenjuje se u cijeloj idućoj godini.

No, što misle radnici, oni na koje se to povećanje odnosi? Kolika bi mjesečna primanja uistinu zadovoljila potrebe radnika u BiH te zaustavila njihov masovni odlazak iz zemlje? Zajedničko istraživanje portala iz regije - mojposao.ba, mojposao.net, infostud.rs, vrabotuvanje.com. mk te deloglasnik.si provedeno za vrijeme trajanja Regionalnog sajma poslova pokazalo je da bi građani Bosne i Hercegovine bili zadovoljni mjesečnom plaćom u visini od 1500 konvertibilnih maraka (783 eura). Riječ je o iznosu koji je za oko 500 KM viši od prosječne plaće u ovoj zemlji te za 1094 konvertibilne marke od trenutačnog iznosa minimalne plaće s kojom preživljavaju tisuće radnika ovog bh. entiteta.

Podaci pokazuju kako oko 260.000 radnika u Federaciji BiH prima plaću u iznosu do 650 KM. Ako uzmemo u obzir da se potrošačka košarica za četveročlanu obitelj već dulje kreće i iznad 2000 KM te da samo za hranu svakog mjeseca treba izdvojiti iznos koji je približan jednoj prosječnoj bh. plaći, postavlja se pitanje kako veliki broj obitelji uopće preživi. O preživljavanju onih koji rade za minimalac, suvišno je i govoriti. Prema ranijim podacima Porezne uprave, plaću od 1500 KM i više (koja, prema spomenutom regionalnom istraživanju, predstavlja iznos mjesečnih primanja koji bi zadovoljio potrebe velikog broja radnika) u Federaciji BiH prije pandemije primalo je svega oko šezdeset tisuća od 531.401 zaposlene osobe. Svi ostali za svoj rad dobivali su manje. Istraživanje je pokazalo i da bi ispitanici iz Srbije bili zadovoljni plaćom od 760 eura, dok im je prosječna plaća 547. Ispitanici iz Hrvatske očekuju plaću od 1020 eura, što je za svega 7% više od stvarne prosječne plaće u ovoj zemlji. Navedeno regionalno istraživanje pokazalo je i da većina zaposlenih u BiH (61%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je dosta manje nego prošle godine, kada je taj postotak iznosio 76%. Posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz Hrvatske (68%), dok u najmanjoj mjeri to žele ispitanici iz Slovenije (40%).

Nešto manje od četvrtine ispitanika (22%) iz BiH boji se da bi moglo ostati bez posla u idućih godinu dana. Sudionike istraživanja pitali su što je po njihovu mišljenju najvažnije za dobivanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca. Najviše ispitanika iz BiH (33%) smatra da su to njihova znanja i vještine, motivacija i želja za zaposlenjem (21%) te radno iskustvo (17%). Zanimljivo je da svega 8% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna sreća, a 9% da su važni dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe svega 2% ispitanika, dok 5% smatra kako je važna stranačka pripadnost. Od nezaposlenih ispitanika iz BiH najviše (25%) ih je nezaposleno 3 mjeseca ili manje, 22% je bez posla između 3 i 12 mjeseci. Čak 22% ispitanika nezaposleno je više od 1 godine, dok 9,73% ljudi na posao čeka dulje od 5 godina. Većina nezaposlenih (47%) traži bilo kakav posao, bez obzira na to je li riječ o onima u struci ili izvan nje, što je ipak manje nego 2020. godine kada su bilo kakav posao tražile dvije trećine njih (65%), pokazalo je istraživanje portala mojposao.ba, mojposao.net, infostud.rs, vrabotuvanje.com.mk te deloglasnik.si. Ipak, kada bi birali tvrtku prema vlasništvu, ispitanici iz BiH najradije bi odabrali privatnu tvrtku u stranom vlasništvu (44%).

Glas naroda

ništa bez raspuštanja hdz-a , dok je god on na vlasti slijedi egzodus

mi čekamo iz njemačke da se vratimo,vuće nas rodni kraj no ne možemo od uhljeba i diktature doli,pozdrav preostalom napaćenom narodu doli,odite u svetu zemlju,spasite se ropstva

Odlika vlasti svih razina u BIH je korupcija, nepotizam i povezanost s kriminalnim skupinama. To je sadrzaj i sukus svega a sekundarno se tu i tamo posvadaju na nacoonalnoj osnovi.
U takvom jednom sustavu zdravo razumski je traziti izlaz ako nisi dio takvog sustava. Taj izlaz se zove, bježi iz takve situacije. I to se događa i događat ce se i na dalje jer se nece pomaknuti smjesta u otklanjnju problema koji dovode do iseljavanja.

Uhljebima dobro med im imaju lažne ševine diplome i posao i lažnu mirovinu...i takav lopovluk onda poškropi i blagoslovi pra darijo za malo škuda za lopove raj

Nevracan se doli i gotovo kolika je god plaća jedino kad HDZ padne.

Ono što je HDZ- e sa vragom sijao 1993 to isto će i požnjeti.

Vi ste kraljevi koji koriste svaku priliku da prozivaju hrvacku stranu.Lipo ti pise o kojim se podrucjima radi a da ti i kazem ,HDZ je dostavlja humanitarnu pomoc svom narodu pa i drugima a neki su svom narodu vricu brasna naplacivali po 1000DM.

Znali neko ima li u nas inflacije evo cili svit govori o inflaciji od 5% pa nadalje.A unas ili nema inflacije ili nisu još sračunali.

U adz-u nema inflacije!!!

Nema povratka bez smjene kod sva tri naroda i to ne smjene već zatvora

Kakva inflacija to je u svitu zato što recimo sipaju goriva više od 20 maraka pa osjete tu veliku razliku . Ali kodnas kad sipaš 20 maraka ništa ne osjetiš to se zove ekonomija trenutne prilagodbe mudrost opstanka u datim okolnostima.

Nek vrate šta su pokrali i ulože u privredu,posipaju se pepelom i mole za oprost

Sve u Zenicu

Kod njih vrijedi ona tike tike tačke, al od vatrenog poljupca

Veće plaće i kontrrola privatnika.
Dok se ne uplaćuje čitava plaća na račun neće biti pomaka.
Za ovu situaciju su svi krivi, a posebno privatnici koji se bogate kidajući od radnika i države

Budi sretan da ti daju i na ruke. Ako bi se to sto ti zagovaras uvelo, ne bi bilo vise onog na ruke, a ni place se ne bi povecavale. Zato bolje suti! Ocito si ti od onih iz drzavnih firmi kojim bi dobro doslo da oporeze i taj ostatak koji ne ide na racun

nije bitno di se radi ali država treba da osigura zajamčenu satnicu kao na zapadu da ispod toga ne može biti i da plate rastu kako rastu troškovi života u nas se plate nisu makle dvadeset godina a cjene otišle u nebo ovi ne znaju kako nego od radnika zakidat koga su oštetili svoje ljude i sebe kupuje se naj nužnije i oni imaju manje od toga da je više novca u opticaju više bi se trošilo svima bi bilo bočje znači smanjuje se potrošnja ali ovde nema države ovako je i yuga pljačkana i nestalo je i ovome je kraj dok ima još kredita a onda će narod uzet soje i po ledjima guz..ube

Pojednostavnite proceduru da i mi sto radimo na crno mozemo si priustit za prijave.U zzh ima nas 3876 akolko tek u ciloj BiH.

Da se komunjare nisu omintarile devedesetih ništa od ovog nebi bilo nego oni su to radili do devedeseti sad samo nastavili sa progonima iseljavanjem neistomišljenika.

Ma džaba sve, Balkan se isisava, Švabo izumire svake godine treba im 500 000 do 1 000 000 radnika

Riješenje je samo da se privatnicima uvjetuje da se plaća mora kompletna uplatit preko racuna i naravno da država mora uvest neku razumnu minimalnu plaću a ne 400-500km.Na ovaj način se privatnici bogate a radnici uvijek sirotinja

Živio adz ostali via

Rijesenje nije lako i jednostavno ali triba radit na nje[ * neprimjereno * ]jte prijedloge.

Tko na površinu ispliva - hovna to je poanta našeg društva

Hhahhahha "da država uvjetuje da se placa mora cijela prkeo racuna uplatit" . Pa pajdo država to i uvjetuje, misliš da je legalno davat radniku "na ruke". Ajmee gdje vi živite? . Nije problem da se poslodavci bogate, nego je problem što im država, čitaj uhljebi uzima previše nameta na plaće.

Kada ode ili se ukloni inteligencija zna se što ostaje,svako nepošteno društvo mora propasti...

Isto je u uređenoj Hrvatskoj a u Crnoj Gori mafija je na vlasti 30 godina

Jedino nas veliki reset može spasiti, ato ižele, da očajnički želite nešto drugo, al će loš sustav, zamijenit još gorim

Evo ja zarađivan dobro u Njemačkoj di se mogu prijaviti da platin dodatni porez u BiH.

U Elektroprivredi 10% ce bit povecanje

Vezane vijesti

Iseljavanje iz BiH zaustavile bi više plaće i novi poslovi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari