Kreće proces dekriminalizacije najjačih političkih stranaka i pravosuđa?

ljubuski.info

Posebni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar još jednom je jasno i nedvojbeno poručio kako je američka administracija posvećena žestokoj borbi protiv korupcije na zapadnom Balkanu. Jasno, puno posla po tom pitanju ima i tek će ga biti u BiH za koju je generalna ocjena da se godinama nalazi u raljama korumpiranih političara.

Uostalom, posljednje sankcije Miloradu Dodiku i pojedinim njegovim suradnicima, kao i Mirsadu Kukiću potvrđuju namjeru provođenja konačnog obračuna s korumpiranim domaćim spletkarošima.

Konkretni potezi

Escobar je jučer konkretno kazao kako će sankcija biti još, a posve sigurno one se neće odnositi samo na ljude bliske Dodikovom SNSD-u. Naime, proces koji je počeo određenim promijenama u domaćem pravosuđu otključao je brojne ladice u kojima su se godinama gomilale prijave za 'visoku korupciju' i zbog čega su rezultati u borbi protiv te razarajuće 'bolesti' bili nikakvi.

Konkretno, ide se u proces dekriminalizacije najjačih političkih stranaka i pravosudnih institucija. Svojevrsna 'čistka' sprema se i za korumpirane osobe povezane sa SDA i HDZ-om, ali i drugim političkim strankama čiji su kadrovi sudjelovali u prljavim radnjama.

Ocjena stranih centara moći je da 2022. godina u BiH mora biti godina dekriminalizacije politike, a najave međunarodnih posrednika koji dolaze ili borave u BiH to i potvrđuju. Također, procjena 'stranog faktora' je da politički utjecaj na pravosuđe nije bio nikad manji i da tu priliku treba iskoristiti.

Korupcija na dnevnoj bazi

Crna lista samo je jedan mehanizam borbe protiv korupcije na kojem će se u toku ove godine uz osobe povezane s liderom SNSD-a nesumnjivo naći i osobe povezane s korupcijom a koje su bliske šefovima HDZ-a BiH i SDA Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću. Namještanje natječaja, isisavanje javnog novca u privatne džepove, tvrtke osnovane isključivo s namjerom povlačenja proračunskih sredstava, sumnjivo stečena imovina, pogodovanje prilikom zapošljavanja članova uže i šire obitelji… Gdje god se zagrebe malo ispod površine nalazi se korupcija.

Crna lista nema 'kapacitet' i na nju se može staviti beskonačan broj imena, koliko god bude potrebno za zaustavljanje metastaze bh. društva.

Kako se doznaje iz dobro obaviještenih izvora dokumentacija vezana za pojedince je već spremna i krenulo se u procese provjere 'poštenja' visokopozicioniranih kadrova u nekim javnim poduzećima i agencijama.

Brojni analitičari skloni su stavu kako će borba protiv korupcija poslužiti kao svojevrsna 'ucjena' ili pritisak na ključne kreatore kaotičnih političkih događaja u BiH, te da će 'uže popustiti' čim se lideri dogovore oko nekih pitanja poput recimo izbornog zakona ili vraćanja Dodikovih kadrova u rad državnih institucija.

Međutim, najave međunarodnih aktera ne idu u tom pravcu. Pogotovo najave američke i njemačke administracije koje pokazuju snažnu namjeru da iskorijene brojne korupcijske anomalije u BiH.

Dnevni list

Glas naroda

Uhititi njih trojicu i ekipu oduzeti im imovinu i eto prave države

to bi bilo tako jednostavno da je prava država ali kod nas postoji samo jedan način i to puno jeftiniji,neće ih trebati hraniti u zatvoru

Je li kalas pravosuđe ?

Oduzeti im imovinu to im je jedina kazna

Kakve smo mi srece na Covicevo mjesto bi zasjeo Zalizanka Kraljevic e onda bi nam bila majka jos jadnija,taj zna samo za sebe i njih nekoliko oko sebe.

sve krake hobotnice pohvatat i u zatvor - a pogotovu one krake koje vode do vrha crkvenih zvonika ...

Zbog kojih miševa omladina iseljava

možda nije loša investicija otvoriti privatni zatvor i bit će u potpunosti popunjen

Zatvori bi radili bolje od staračkih domova

Svi mi koji nismo na državnim jaslama smo odavno u zatvoru

Ironično, stranac, "kodnog (prez) imena" Escobar zeli stat na kraj korupciji

Pod hitno izračunat imovinsko stanje od sve trojice.Izračunat koliko su zaradili koliko ušparali .

Da izračuna Ševin ekonomista imali bi manje nego što su zaradili

Svi oni imaju bogate punice

da je doživit da ih amer pohapsi i da rade za javno dobro metu ulicu ali ništa od toga kupit će oni i njega u ovoj [ * neprimjereno * ]oj državi samo je sat pošten i ne svaki samo on radi u priliku pošteno

Ovako neće završiti a kako će zna onaj gore

Kriminalci imaju državu gore nego u Africi

Lako je za njih

Vezane vijesti

Kreće proces dekriminalizacije najjačih političkih stranaka i pravosuđa?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari