Hrvatske stranke usuglasile stav o izmjenama izbornog zakona

ljubuski.info

Konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i djelomičnih izjava usuglašen je u utorak na sastanku predsjednika hrvatskih političkih stranaka, članica HNS-a BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je novinarima kako je taj prijedlog poslan predstavnicima SAD-a i EU, a bit će upućen i drugim političkim strankama, sudionicima pregovora.

Po njegovim riječima, u prijedlogu se definira izbor članova Predsjedništva BiH, način izbora delegata u Doma naroda BiH i Klub Hrvata Doma naroda Federacije BiH.

Zajednički stav

Zajednički i jedinstveni stav je da je to ona linija ispod koje nitko od nas neće ići, rekao je Cvitanović.

Po njegovim riječima, ta donja linija predstavlja "legitimno predstavljanje i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu".
Dakle govorimo o izmjenama Izbornog zakona i o našoj startnoj minimalnoj poziciji, ne govorimo o izmjenama Ustava gdje se naš narod pozicionirao na razini ostala dva konstitutivna naroda. Dakle, govorimo samo o izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava kako bismo dokazali presudu Europskog suda za ljudska prava, kazao je Cvitanović.

Komentirajući izjavu bošnjačkog političara Adila Osmanovića kako ne treba razgovarati o izbornim reformama, Cvitanović je kazao kako bošnjačka strana, želeći zadržati status quo, nastoji doći u situaciju da se raspišu izbori i da nema prostora za izmjenu izbornog zakona.
Vjerujem kako ne postoji partner s bošnjačke strane koji želi rješenje, već kontinuirano želi status quo i da ne dođemo do rješenja, ustvrdio je Cvitanović.

Dvadesetak dana

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pregovarački proces ide svome kraju i da će se "za dvadesetak dana znati ima li od ove zemlje išta ili nema".
Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom, ocijenio je Karamatić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin optimist je kada je riječ o izbornoj reformi.
Ako želimo da ova država ide putem europskih integracija, onda je izborna reforma nužna. Međutim, kako izborna reforma ne ovisi samo o stavu Hrvata već ovisi i o stavu svih drugih, pitanje je kako će drugi pregovarači željeti ovu djelomičnu izmjenu Ustava, odnosno izmjenu izbornog zakonodavstva, kazao je Vukadin.

Za njega je apsolutno neprihvatljiva revizija uloge domova naroda.

Na upit hoće li hrvatske stranke bojkotirati izbore ako pregovori propadnu, Vukadin je odgovorio protupitanjem:
Ima li uvjeta za izbore ako se ne dogodi ovo o čemu mi pričamo? Nisu zakonske pretpostavke za zakonito provođenje izbora ostvarene, odnosno stvorene da bi izbori bili legalni i legitimni i sukladni Ustavu i zakonu, dodao je Vukadin.

Bojkot izbora?

Predsjednik Hrvatske demokratske unije Miro Grabovac Titan smatra kako se izbori trebaju održati ako se usvoji prijedlog hrvatske strane, a u slučaju da ne dođe do izmjena izbornog zakonodavstva, po njegovim riječima, hrvatski predstavnici trebaju ostati dosljedni i ne trebaju ići na izbore.
Smatram da neće biti zakonskih uvjeta za održavanje izbora, a drugo, smatram da Hrvati principijelno ne trebaju izaći na te izbore. BiH ne može biti cjelovita bez hrvatskog naroda, jer je narod nositelj suvereniteta, kazao je Grabovac Titan.

Odgovarajući na upit jesu li zadovoljni podrškom koja stiže iz Hrvatske i očekuju li više, kazao je kako je Hrvatska poduzela dosta dobrih mjera kada se govori i razjašnjenju situacije unutar BiH jer pojedini predstavnici unutar EU nisu razumjeli procese unutar BiH.
Iako sama ta EU je potpuno jasna da liberalna demokracija podrazumijeva suverenitet naroda, a unutar BiH su tri konstitutivna naroda odnosno tri suverena naroda, a suverenitet hrvatskog naroda dokinut je jer ne odlučuje o svojim pravima, smatra Grabovac Titan.

Inače, pregovori hrvatskih stranaka s bošnjačkim strankama, uz prisustvo američke i EU administracije, nastavljaju se 28., 29., i 30. siječnja.

Glas naroda

Piši PROPALO pa sad narodu opet oči mažete.

Staljine zasto bi propalo?Jel samo zato sto ti tako kazes?

U. prvom ratu popuušilii bili na strani Austrougarske.( Valentin Incko) Austrijanac.U drugom ratu popuušilli bili na strani Njemačke (Kristijan Smith) Njemac Pa sad sagledaj ko Hrvate stavlja na cjedilo i uskraćiva prava .Zulum koji traje više od sto godina

A OS i Ustase ne spominjes.Oni su ti iz ovog rata i bili na strani Turske i Isila.

Moj Titane za tebe i takve konstitutivnost Hrvatskog naroda sa ogleda SAMO u tome da onaj jugoslaven bude član predsjedništva. Ako će biti tako onda neka ostane Komšić jer među njima dvojicom nena razlike.

U HR strankama, partijama, većinom su komunjare i njihovi odojci.

Hrvati trebaju imati Posavsku Srednjobosansku i Hercegovačku stranku HDZ je propast

Bujrum efendijo,osnuj.Da si tio procitat pise da su ovo zakljucci stranaka hrvackog korpusa sto automacki znaci da ih ima vise.

DA više ih je ali sve su to jeebbiivvjetri koji se prodaju za judine škude.Dokazano u prošlosti U sto vira za sto lira.

Bla bla bla... Dok god svaki državljanin BiH nema pravo biti predsjednik i vladaju samo takozvane nacionalne stranke ovjde nema ni mira ni napetka

Vidis kako ti okreces vodu na vas mlin.Svak moze bit predsjednik ,Sejdo vam je primjer,samo ,kao sto njega Bosnjaci nisu sebi izabrali nisu ga tribali ni nami birat.

Je u pravu si brani i Pesic za repku

Nego šta kažu kakva je konstitutivnost Hrvata u zločinačkoj srpskoj?

Zasjedanje Avnoja pa tu 80 posto istaknutih lidera su bivši i sadašnji Komunisti koji nikada nisu u svom životu osjećali Hrvatski identitet kako ti i takvi mogu osigurat neku prosperitetnu budućnost svom Narodu.

Sve stenke ,koje sebe smatraju hrvackim,su clanovi osim pripametnog HRSa.

ja se nadam da će poslije izbora članovi HNS ići u NJemačku raditi

Hoće sto posto

Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.

Ljudi. Nigdje u svijetu ne postoji tkz. , legitimmo predstavljanje. Svi znamo sta hoće I ko hoće.
Budimo realni.

Ajde ti nami lipo objasni zasto se sa podrucja federacije biraju dva clana predsjednistva?Je li to za to sto je federacija visenacionalna ili zbog uhljebljenja

šta je HNS skup neznalica licemjera klimoglavaca uhljeba interdžija počev od Karamatića koji je imao mane glasova u Posušju od Komšića titana itd.

vlast biraju uhljebi a ne narod a uvik se vade na narod,čoban

Vezane vijesti

Hrvatske stranke usuglasile stav o izmjenama izbornog zakona
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari