EU daje 3,5 milijuna KM za ruralni turizam

ljubuski.info

Čak 3,5 milijuna maraka Europska unija pripremila je za potporu ulaganjima u ruralni turizam u BiH u cilju razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta te očuvanja prirodne i kulturne baštine, navedeno je u javnom pozivu.

Bijeg od hotela

Riječ je o jednoj od većih ulaganja u ruralni turizam u BiH koji je dugo bio gurnut u stranu, međutim, dolaskom pandemije koronavirusa puno toga se promijenilo, počela je obnova starih i napuštenih objekata na selima, izgradnja novih, sadnja i sjetva na zemljištima koja se nikako nisu obrađivala. Tako da je sve to motiviralo i Europsku uniju da se uključi i pronađe način za pomoć ovakvoj vrsti turizma.

U sklopu projekta Europska unija pruža potporu jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH, kao i u ublažavanju ekonomskih učinaka pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena poduzeća i operatore ruralnog turizma te osiguranje kontinuiteta njihova poslovanja - navodi se, među ostalim, u pozivu.

Da je ruralni turizam oživio u BiH, potvrđuju i izjave onih koji su godinama u tome.

Nedavno je Tarik Halkić iz UnatOure rafting centra kazao da sve više ljudi želi aktivan odmor, bijeg od hotela, motela..., pa se sve više traže vikendice u prirodi, a neki čak u ljetnom vremenu inzistiraju i na šatorima.

U svom radu Ines Ćubela ističe kako nas današnji život, podređen tehnologiji i nezdravom načinu življenja, sve više vraća u djetinjstvo, kad se za blagdane išlo kod baka i djedova na selo. U ovoj zemlji poslijeratno razdoblje donijelo je nove početke brojnim seoskim gospodarstvima koja su počela primati goste i razvijati svoje turističke ponude.

BiH je uglavnom ruralna zemlja, s mnogo obradivih površina, ruralnih predjela, planina, staza i netaknute prirode kojom može konkurirati brojnim državama u Europi i svijetu. Nedovoljno razvijena infrastruktura, neangažiranost lokalnih i državnih vlasti te nedovoljna obrazovanost malobrojnog kadra, razlozi su zašto se ruralni turizam, unatoč potencijalima, slabo razvija. Postojeća eko i etno sela te seoska gospodarstva koja postoje u BiH nastala su inicijativom domaćina i zemljoposjednika koji su željeli iskušati novi oblik zarade te pružiti usluge i gostoprimstvo posjetiteljima koji žele bliže upoznati prirodu i ruralne lokacije i iskušati brojne oblike aktivnosti koje se nude. Prvo etno selo u BiH je Etno Begovo selo, poslije njega nastajalo je još ruralnih kapaciteta, poput Etno sela Herceg, Kotromanićevo, Dole te mnogih drugih, a ima i onih koja su tek u procesu nastajanja.

Za takve podvige BiH ima dovoljno, kako prirodnih, tako i kulturnih potencijala, obilje netaknutih površina te dugu kulturnu tradiciju koja se u većini slučajeva najbolje njeguje u ruralnim predjelima - istakla je u svom radu Ćubela.

Razne inicijative

BiH obiluje predjelima koji su pomalo zabačeni, a idealni za odmor.
Bez ikakve sumnje, seoski turizam predstavlja trend u svijetu, u Europi, ali i u nama susjednim zemljama. Stanovnici velikih gradova sve češće i u sve većem broju traže opuštanje i odmor od svakodnevnih briga, stresova i napetosti, koji su postali neizbježne pratilje modernog urbanog načina života, u nekoj od ruralnih sredina, daleko od gradske buke i užurbanosti. Naša zemlja obiluje upravo takvim odredištima, koje, unatoč nedovoljnoj iskorištenosti i neadekvatnoj valorizaciji, pružaju gostoprimstvo svakom posjetitelju - navela je u svom radu Ćubela.

Potencijal, jasno je, postoji. Lockdown nam je pokazao koliko znači imati bilo kakav objekt u nekom zabačenijem dijelu i odmoriti se od svakodnevnih zbivanja te uživati u slobodi. Proteklih mjeseci vidimo i razne inicijative koje potvrđuju važnost ruralnog turizma i ulaganja u njega, ali ne samo turizma nego i ruralnih područja koja smo godinama zanemarivali, a sada vidimo koliko vrijede za naše živote.

Večernji list

Glas naroda

Ako to netko i dobije to će viti po političkoj liniji.

Vidićemo oćeli neko ko nije u partiji nešto dobit ako dobije ja ću mu dat još toliko.

to je posa za gabrijelu žalac i gospoju rimac ercegovačkog tipa ala mlađen bebek i onaj bubalo tvorac veljačke kenje i bugarskog voza na izborim

čuli balkanski uhljeb garibi prave projekte za povuć evropske pare,čudo neviđeno
da šta znaju imali bi pare bez eu projekata

EU daje 3,5 milijuna KM za ruralni turizam
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari