Plaćamo najskuplje lijekove u regiji

ljubuski.info

Smanjenje marže na lijekove od dva posto u Republici Srpskoj građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova naročito porasle tijekom pandemije.

Za članice Udruge "Iskra" lijekovi su za 30 posto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju.
Ribociklib kod nas košta 6.000 maraka, a u Srbiji 2.200 eura, za 1.600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije tri kutije, to su ogromni novci, ističe Verica Tadić iz Udruge žena oboljelih od raka "Iskra".

Udruga građana "Misli dobro" uradilo je iscrpnu analizu prometa lijekova u Bosni i Hercegovini i usporedbu sa susjednim zemljama. Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih aparata u Bosni i Hercegovini iznosi više od milijardu maraka godišnje, a do 2017. godine u našoj zemlji čak nije ni postojao Pravilnik o cijeni lijekova.
Zaključak analize je da su lijekovi uvjerljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod utjecajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca apoteka, navodi Uroš Vukić iz Udruge Misli dobro.

No, Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije, kaže kako se ne bi složila da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju.
U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža, rekla je.

Farmaceuti u Republici Srpskoj nezadovoljni su zbog linearnog smanjenja marži od dva posto. Smatraju kako bi se bolji učinci postigli smanjenjem stope PDV-a i uvođenjem diferencirane marže - za skuplje lijekove manja, a za jeftinije lijekove veća marža.
Naši državljani plaćaju PDV od 17 posto na lijekove što nema nigdje u regiji. U Hrvatskoj je 5 posto, a za neke skupe i rijetke lijekove i nema stope PDV-a, ističe Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari