Sindikat odgovorio Upravi Hrvatske pošte Mostar

ljubuski.info

Nakon što se Uprava HP Mostar u utorak oglasila priopćenjem za javnost kako bi ukazala na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom, ponovno je reagirao nezadovoljni Sindikat.

Iz Uprave HP Mostar naveli kako su povećali plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021. godini što je bilo dovoljno da s priopćenem za javnost reagira Nezavisni Sindikat djelatnika HP Mostar tvrdeći kako se veliki dio priopćenja Uprave odnosi na novi granski kolektivni ugovor koji oni u svom obraćanju javnosti uopće nisu komentirali jer su to učinili u svibnju prošle godine.

Pravilnik o radu

Nakon što su iz Upravi poduzeća podsjetili da je Granski kolektivni ugovor donesen nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, predstavnici Vlade FBiH, kao i predstavnici svih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata na razini grane iz nezavisnih sindikata upozorili su kako je vidljivo je da su ih na konzultacije zovnuli samo da bi ispoštovali zakonsku obvezu.

Vanjski konsultant za izradu pravilnika o radu

Osvrnuli su se i na iznos isplaćen konzultantskoj tvrtki koju je Uprava angažirala u cilju izrade što kvalitetnijeg Pravilnika o radu. Ističu kako Uprava iznosi podatak o sumi isplaćenoj konzultantskoj tvrtki, a njima na isti upit nisu ni odgovorili.

Inače, za ovu uslugu konzultantskoj tvrtki isplaćeno je 5.000 KM.

Poboljšanje materijalnih prava radnika

Sindikat se osvrnuo i na tvrdnje Uprave kako su novim Pravilnikom o radu dodatno poboljšana materijalna prava radnika u segmentu naknada za noćni rad, prekovremeni rad i rad u dane tjednog odmora:
Naknade za noćni rad (s 35% na 45%), radne dane tjednog odmora (s 20% na 25%) odnosi se na manje od 40 radnika, a iznosi oko 20 KM po radniku. Što se tiče prekovremenog rada voljeli bi dobiti na uvid sve plaćene prekovremene sate i radna mjesta za koja su isplaćeni prekovremeni sati u 2021. godini, pošto za takve nikada nismo čuli

Povećanje plaće za 200 radnika

Osvrnuli su se i na tvrdnje Uprave kao su jedan od rijetkih poslodavaca koji je omogućio povećanje osnovne plaće za više od 200 radnika, primarno raspoređenih na radnim mjestima poštar i vozač (5 posto), te poštar za brzu dostavu (10 posto):

U HP Mostar radi 700 ljudi, šta je s ostalih 500 radnika? Za usporedbu, BH Pošta je od rujna do prosinca 2021. godine svim zaposlenim (nešto manje od 2500 radnika) isplatila po 500 KM jednokratne pomoći, a sada će razgovarati sa Sindikatom o povećanju plaće. Uprava HP Mostar o povećanjima govori u postotcima, a mi smo naveli konkretne brojke koje su u kontekstu poboljšanja materijalnog statusa radnika smiješne.

Izgradnja GPLS zgrade

Sindikatu je sporna i izgradnja višemilijunske zgrade HP Mostar u Bišću Polju zbog koje su završili i na Županijskom sudu u Mostaru, a Upravi nejasno zbog čega se problematizira investicija u GPLS kada je ista nužna za daljnji rast i razvoj Društva i uopće opstanak na tržištu.

Mi smo tražili uvid u to kakav će utjecaj izgradnja GPLS zgrade imati na materijalni položaj radnika, položaj cijelog poduzeća i kako će se financirati izgradnja, iz kojih sredstava. Valjda postoje nekakvi predračuni mogućeg koštanja ove investicije, način osiguranja sredstava i način vraćanja mogućeg kredita, naveli su iz Sindikata.

Podsjećaju na zakon o javnim poduzećima koji istima zabranjuje ovakva ulaganja iz tekućih sredstava, napominjući kako GPLS nije jedino kapitalno ulaganje o kojoj Sindikati nisu konsultirani
Nismo dobili ni odgovor na upit o kupovini zemljišta (cijena oko 900 tisuća KM) na kojoj bi se gradio GPLS, a već je postojalo zemljište za izgradnju istoga.

Ističu kako Članak 23. Zakona o Vijeću uposlenika govori o obaveznim konzultacijama sa Vijećem uposlenika između ostalog i o "značajnim promjenama ili uvođenju novih tehnologija";. Članak 24. istog Zakona kaže: "podaci o namjeravanoj odluci iz članka 23. ovog Zakona dostavljaju se Vijeću uposlenika najmanje 30 dana prije donošenja odluke". Članak 25. ovog Zakona: "odluka poslodavca donesena suprotno odredbama ovog Zakona o obavezi konzultiranja s Vijećem uposlenika ništavna je"

Korištenje službenih vozila

I dok Uprava ističe kako je korištenje službenih vozila propisano Pravilnikom o korištenju službenih vozila Društva, "koji je javno dostupan svim radnicima", te kako im je nejasno" zbog čega se traže dodatne informacije putem medija", iz Sindikata pak tvrde kao "nije istina da samo članovi Uprave koriste vozila 24 sata na dan.

Baš nas zanima kako je Pravilnik o korištenju službenih vozila dostupan svim radnicima, pošto velika većina radnika nema službeno računalo. Informacije nismo tražili putem medija, nego od Uprave Društva koja nam nije odgovorila, istaknuli su.

Financiranje

Sindikat je reagirao i na tvrdnje Uprave da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije, tj. radnike koji su profesionalizirali svoj rad u sindikatima navodeći kako njihove plaće "zarade oni koji su ih izabrali da ih zastupaju".

Članove Uprave je postavila Vlada FBiH, pa bi po logici Uprave HP Mostar (četiri člana) njima Vlada FBiH trebala isplaćivati plaće, kupovati vozila i plaćati račune s kartica, naveli su Sindikati.

U kontekstu ovoga, pošto svake godine početkom godine svi radnici dobiju listu plaća i ukupnu plaću za proteklu godinu, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar se obvezuje, da će objaviti u medijima svoju godišnju listu. Pozvani su i članovi Uprave društva da učine isto.
Ne bi bilo loše da to učine i članovi Uprave društva. Ovdje ćemo navesti da se jedino članovima Uprave plaće usklađuju s prosječnom plaćom FBiH.

U svom priopćenju za javnost Nezavisni sindikat ističe kako se Uprava na jako loše opće stanje i veliko nezadovoljstvo većine radnika koje vlada u HP Mostar uopće nije osvrnula. Neke informacije koje smo tražili, a nismo dobili, dobili smo putem medija, pa se nadamo kako to neće postati tradicija, kazali su iz Sindikata.

Glas naroda

Povećati pmaću poštarima je u redu jer imanu malu plaću a na terenu su po svim vremenskim uvjetima bez skoro ikakve logistike. A ovim u uredima kontrolorima, voditeljima i ostalim je i velika plaća viša od 2000 KM, i mnogi su sa kupljenim fakultetima i nepotizmom pri zapošljavanju i "školovanja" samo radi veće plaće. A o znanju nećemo.

važno je da se zove hrvatska,pravi hrvati će radit za stomaraka

Normalno da je vazno.Svakom normalnom je to vazno.Tudje postuj svoje ne daj.

Jel tako v.erice ? Tudje ocemo. Svoje nemamo

E jadni postari..kad sam neki dan cuo kako ona u posti u ljubuskom vice na koleginicu i omalovazava je pred strankama..muka mi je bila ..sram je bilo..muslim da se ova drska i bezobrazna zove Milena..nek s3 srami i stidi..ako zena nije nesto dobro uradila nek joj fino objasni..a ne onakk hoda pi posti gore dole i vice..pa neki ljzdi nisu stvarno za raditi.'jadno i tuzno..zao mi one radnice

Nije to ta osoba. Milena je uvjek nasmješena, dražesna i ljubka osoba, uostalom kao i svi djelatnici lj.poste.Djelatnici pošte su baš in... pogotovo one dvije malo punije.Vjerovatno ste polupali lončiće?

Nisam polupao lonvice..bilo je jos ljudi..ko radi taj i grijesi
.ali treba paziti na ponasanje.

Ovo je samo da mi [ * neprimjereno * ]ca puta vidi..nista vise..jadna majko..

Vezane vijesti

Sindikat odgovorio Upravi Hrvatske pošte Mostar
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari