Županije usporavaju kôd za Covid potvrde u BiH

ljubuski.info

Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja siječnja, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR kôda za Covid potvrde u BiH.

Kako je danas potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, oni su pripremili Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.
Nakon što mišljenja budu prikupljena bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva, pojasnili su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije kako je u tijeku izrada jedinstvenog softvera na državnoj razini za uvođenje QR kôda.

Pojasnili su kako su svim županijskim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev za dostavom baza podataka što je uvjet uvođenja u sustav na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).
Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Europskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU, kazao je Skočibušić.

Kaže kako je, prema posljednjim podacima, Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će županijama ponovo biti upućen dopis za dovršetak tog procesa jer je to preduvjet da se priključe na rješenje koje treba izraditi država jer je ona jedini priznati nositelj subjektiviteta.

Kazao je i kako će svu odgovornost snositi svaki od kantona ako ne budu imali kôd jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i da je prije godinu dana zatražena suglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Inače, Ministarstvo civilnih poslova BiH već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih razina državne organizacije u BiH sa ciljem dolaska do usuglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sustav izdavanja Covid potvrda u BiH.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sustava uz uvezivanje sa sustavom EU Green Pass, a nakon što Europska unija verificira bh. sustav bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

Glas naroda

Svaka čupanija čerupa sebi, džudžani minjistri pogotovo.

Uvodili bi nekakve kodove i potvrde a sustav zdravstvenog osiguranja i knjižice na razini početka dvadesetog stoljeća

A prodaju se potvrde o cijepljenju ko na traci.

Di ima kume. Pošto su . Pitam za tetku

Grude DZ

Vezane vijesti

Županije usporavaju kôd za Covid potvrde u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari