I nakon stotina milijuna EUR, pravosuđe ostalo ovisno

ljubuski.info

Financijska potpora Europske unije (EU) Zapadnom Balkanu imala je vrlo slab učinak u pogledu napretka u temeljnim reformama u oblasti vladavine prava, zaključak je izvješća kojeg je u ponedjeljak objavio Europski revizorski sud (ECA).

Potpora EU-a vladavini prava na Zapadnom Balkanu očito nije polučila uspjeh u smislu ostvarenja korjenitih promjena, izjavio je Juhan Parts, član Europskog revizorskog suda zadužen za to izvješće.

Skroman napredak ostvaren u posljednjih 20 godina dovodi u pitanje ukupnu održivost potpore EU-a pružene u okviru pristupnog procesa.
Ako se stalnim reformama ne postižu opipljivi rezultati, one gube na vjerodostojnosti, ukazao je Parts.

EU je za potporu vladavini prava na Zapadnom Balkanu samo u proteklom proračunskom razdoblju od 2014.-2020. isplatila gotovo 700 milijuna eura, a postignuti rezultati su skromni. Izvješće ECA-e napravljeno je za zemlje kandidatkinje Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbije te za potencijalne kandidate, BiH i Kosovo.

U izvješću se navodi kako su u regiji provedene određene reforme tehničke i operativne naravi, ali u kontekstu manjka političke volje i nedovoljnog angažmana potpora EU-a u pravilu je bila nedostatna za rješavanje postojanih problema u područjima, kao što su neovisnost pravosuđa, koncentracija moći, politička uplitanja i korupcija.

Unatoč desetljećima političke potpore i financijske pomoći EU-a, u mnogim zemljama Zapadnog Balkana temeljni problemi ostaju neriješeni, među kojima i oni u pogledu neovisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, ukazano je u izvješću.

Revizori upozoravaju na nedosljednu primjenu preduvjeta za financiranje i provedbu projekata te da EU prerijetko poseže za mogućnošću obustave pomoći ako zemlja korisnica ne poštuje temeljna načela demokracije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Glas naroda

Da još Date 700 nilijona partija će sve potrošit.I opet će sve ostat isto.

Demokracija i napredno drustvo se ne moze kupiti,ne moze se uvesti,njih stvaraju gradjani boreci se za njih.

To ne mogu ni miljarde riješiti ali mogu tri marke samo da se na ispravnu stvar potroše

Sve donacije krediti itd.Sve to iđe na plate od proračuna (uhljebe).Koja država more izdržati priko 250 ministara.O drugin uhljebin da i ne govorimo.

dok ropa ne zatvori HDZ i dobročinitelja nema spasa za rvate,nije čova iša na dernek u banjaluku,stisla ga g.u.z.i.c.a

I nakon stotina milijuna EUR, pravosuđe ostalo ovisno
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari