Razorni potresi u dugoročnim prognozama za područje Hercegovine

ljubuski.info

Kada je riječ o prirodnim nepogodama, stanovnici Hercegovine najviše se trebaju pribojavati potresa, upućuju pokazatelji u analiziranju i procjenjivanju ugroženosti područja Zapadnohercegovačke županije, navodi se u odluci o procjeni ugroženosti područja Zapadnohercegovačke županije od prirodnih i drugih nesreća koju je donijela Vlada ZHŽ krajem prošle godine.

Također, jači potresi mogu dovesti do eventualnog pucanje brana (Peć Mlini, HE Blato i Tribistovo), što bi dovelo do većih materijalnih šteta i mogućih ljudskih žrtava. Kako se navodi u spomenutoj odluci, teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od seizmički najaktivnijih dijelova Balkanskog poluotoka, koji ulazi u sastav sredozemno-transazijskog seizmičkog pojasa, a područje ove županije prostire se u zonama označenim brojevima 6, 7, 8 i 9° MCS ljestvice.

Rasjedi u BiH

Prema raspoloživim podacima, na teritoriju BiH u prošlosti se dogodilo više razornih potresa iz lokalnih žarišnih zona magnitude M ≥ 5,0, intenziteta u epicentru Io ≥ 7° MCS ljestvice. Zabrinjavajuća je činjenica da su upravo dijelovi južne i zapadne Hercegovine najugroženiji potresima.

Na seizmološkoj karti BiH izdvojene su zone s maksimalnim intenzitetima potresa i uočava se kako se najveći dio teritorija nalazi u zoni 7., 8. i 9. stupnja seizmičkog intenziteta MCS ljestvice - stoji u spomenutom dokumentu. Podaci su potkrijepljeni potresima koji su u prošlosti zabilježeni na području ovog dijela BiH. Tako je najjači potres u posljednjih pet godina zabilježen na području Prozor-Rame, i to magnitude 4,7 po Richteru.

Potresi magnitude oko 4 stupnja po Richteru zabilježeni su još i u Blagaju, Širokom Brijegu, Mostaru, Livnu, Tomislavgradu, Čitluku. U BiH ima i nekoliko značajnih regionalnih rasjeda, kao što su bugojanski, višegradski, neretvanski i banjolučki, uz koje se mogu stvarati potresi razorne jačine, a često uzrokuju manja podrhtavanja tla. Tako se, prema podacima seizmografa, u Bosni i Hercegovini godišnje zabilježi oko 1100 ili u prosjeku tri potresa dnevno slabija od tri stupnja po Mercallijevoj ljestvici. Riječ je o potresima koje zabilježe uređaji, dok ih ljudi ne osjete, a stanovnici BiH osjete 10-ak potresa godišnje.

Razorni potresi u dugoročnim prognozama

U posljednje 104 godine na području BiH zabilježena su 1084 potresa jača od tri stupnja Richterove ljestvice. Kako se navodi u spomenutom dokumentu odluke, seizmografi tvrde da se u sljedećih 50 godina na teritoriju BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do sedam stupnjeva Mercallijeve ljestvice, znači s mogućim oštećenjima stambenih i drugih objekata.

No, za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice te Trebinja i Neuma prognoziraju se razorni potresi s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama. Inače, potresi koji su svojim intenzitetom ranije ugrožavali Zapadnohercegovačku županiju događali su se duž Jadranskog primorja, u okolici Dubrovnika, Splita, Stona itd. Uz potrese, određeni dijelovi županije mogu biti izloženi poplavama, a olujni vjetrovi od osam i više bofora također predstavljaju jednu od mogućih opasnosti, kao i visoki snijeg i snježni nanosi. Uz to, kao moguće prirodne nepogode navedeni su suša, tuča, ali i veliki ljetni požari koji su se već javljali na području ove županije.

Večernji list

Glas naroda

Četničko glasilo VL sije strah među Hrvatski narod, nije to nekadašnji VL Zagrebački, sad je uredništvo u Belgradu a tako je za Jutarnji i Slobodnu. Zapravo, Hrvati nemaju svoje novine. Što se tiče potresa on se ne može predvidjeti niti prognozirati. Večernji je baba vanga i vidoviti milan. Tako će završiti u propasti.

Ne sporim kritiku na račun VL, ali dajte bar pročitaje tekst s razumijevanjem - ovo je službena procjena Vlade ZHŽ.

Vlada zhž .sve stručnjaci

Taman bi ovim vladajucim u zupaniji pasalo da bubne kakav potres i stogod porusi da mogu bolje pomesti proracun,oni kao da vec nesto spremaju jer blize se izbori a malo love preko ovih poticaja pa daj kako god znas da se namiri za laziranje i kradju glasova.

Mi u svakoj opcini u zupaniji imamo rasjed,svaki dan imamo nekih potresa sto cujemo za njih a kad tek izidju oni sto ih jos nismo culi e onda nam jadna majka,ko kosturi iz ormara kad ispadnu.

Volio bih kada bi neko napisao kako izgledaju ti PRAVI Hrvati!
Ovako,udba,četnici,političko Sarajevo, merkelica,Evropa,čak i papa,svi su protiv tih PRAVIH Hrvata! Jesu li to oni,svoji na svome,Hrvatska lisnica u hrvatskom džepu, Hrvatska puška na hrvatskom ramenu... prvi redovi u crkvi, a na kraju balade ukrali bi Bogu nogu!!!

Ti zadnji i jesu najgori i najglasniji a svako selo ima bar po jednog

Nemojte narod plašiti!

Čuj nazvali je Odluka o procjeni ugroženosti područja Zapadnohercegovačke županije od prirodnih i drugih nesreća.

Jesu li procijenili kad će prestat HDZ kuga u ovoj županiji

Vjerojatnoće da će nas pogoditi asteroid ima ali se ne obaziremo na to nego živimo slobodno i neopterećeno, uz pomoć Božju. Ovi što su novobogati novovjernici lažnipukovnici oni se boje da što ne izgube. Ovakvo hipotetsko uznemiravanje stanovništva kao što čini vlada zhž je krajnje besmisleno a u uređeniji državama bilo bi i strogo kažnjivo. Šuplje glave, da Bog sačuva, u svojoj dokolici ne znaju ništa bolje nego izmišljati.

To su vam strucni üodaci i uz internet nije ih tesko predviditi.Ne ubija zemljotres vec gradjevine pa onda kad gradite kucu sto manje u visinu,sto vise u zeljezo i ciment na ustrb luksuza.Vec sam pisao da bi pri GSSu na zupaniskom nivou,ako nije moguce na nivou grada,tribalo osnovat odjel sa psima za trazenje zatrpanih.Zlu ne tribalo.Inace ,po opasnosti od potresa podrucja su razvrstana u 10 zona,s tim da je deseta najjaca.Mi smo u osmoj.Nema ovo veze sa politikom,osim ako se nedaj boze sta dogodi a oni nespremni,vec sa zdravim razumon.

Ako i dodje do tog potresa u Z Hercegovini u pola kuća i stambenih objekata će biti samo materijalna šteta zato Dragane Hvala ti na pravovremenoj evakuaciji.

Tako je i ja mislim da se oni boje zato što znaju da se najviše jamilo na cimentu i željezu upravo na građevinama u kojima oni "rade" a znaju i kako su njihovi inžinjeri dobili diplome

HDZ potres nas trese od rata
pljačka
iseljavanje
krađe
krivotvorenja
nestanak naroda
sve to vode uhljebi HDZa,najgori među nama a predvode ih HDZ političari,mačkari,propalice,prije HDZa

Razorni potresi u dugoročnim prognozama za područje Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari