Zašto domaći krumpir košta isto kao naranče, mandarine ili kivi?

ljubuski.info

Cijene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u proteklom razdoblju naglo su porasle, a kao opravdanje spominje se lančano poskupljenje svih sirovina, repromaterijala, nafte i skok cijena općenito na globalnom tržištu.

U tom kontekstu kada sve postaje skuplje, kako onda voće koje se transportira tisućama kilometara do BiH košta isto pa čak i manje od domaćeg krumpira?

Koliko je realna cijena u maloprodaji, trgovinama, tržnicama i trgovačkim centrima od 1,00 KM do 1,80 KM po kilogramu do čak 2,50 KM za koliko se glamočki krompir prodavao na pojedinim tržnicama? Je li razlog mnogo skuplja sjetva i repromaterijal, manje zasijanih površina, dugotrajna suša ili 3.000 tona koje su izvezene u druge zemlje u prvih devet mjeseci ove godine?

Ako je prošle godine u veleprodaji koštao 30-40 pfeninga, u maloprodaji oko 0,70 KM, a u isto doba ove godine u maloprodaji je skuplji 100 posto, potreno je razmotriti moguće razloge cjenovnog skoka. Pojava pandemije, izazvane Covidom-19, u razdoblju proljetne sjetve prije dvije godine, dovela je do toga da se sijao svaki slobodan kvadrat zemlje, najviše ovim povrćem.

Hiperprodukcija, restrikcije u izvozu i prijevozu doveli su do toga da su tone i tone ostale u skladištima neiskorištene. Viškovi iz "pandemijske" sjetve, takozvani stari krumpir sastao se s novim količinama koje su stizale iz proizvodnje, tako da ga je bilo u izobilju, pa je i cijena bila minimalna u veleprodaji spuštajući se i do 30 feninga po kilogramu. Ponukani iskustvom prethodne godine i propalim viškom, u 2021. duplo skuplju sjetvu se ušlo s dosta manje zasađenih površina.

Ono što se i zasijalo, poslije je dijelom bilo uništeno prvo ledom, pa kasnije dugotrajnom sušom. Sve to, uz slabiji prinos i do 30 posto, rezultiralo je manjim količinama na tržištu i većom, sada sigurno rekordnom, cijenom u maloprodaji.

Uvoz (ne)opravdan

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje u BiH, najviše krumpira ove godine je uvezeno iz Nizozemske, Njemačke i Egipta, skoro 13 tisuća tona je plaćeno oko 8,8 milijuna maraka. Koliko je to uistinu bila potreba? Je li opravdan uvoz, ako BiH sa svojim raspoloživim poljoprivrednim resursima i brojem stanovnika ima sasvim dovoljno prostora za zadovoljavanje potrebe domaćeg tržišta?

Nažalost, nije više stvar u tome, da se neiskorištava prirodni zemljišni resurs, već što domaći poljoprivrednici ne mogu pratiti kontinuirana poskupljenja repromaterijala, sjemena uz neadekvatne poticajne mjere. Problem je još veći jer ovakva situacija vodi do smanjenja broja poljoprivrednika, mnogi odustaju od proizvodnje, parcele ostaju zapuštene, i otvara se veliki prostor za uvoz i trošenje više milijuna maraka.

Sve navedeno, od poteškoća u sjetvi, proizvodnji, viškova, pa do prekomjernog uvoza dovelo je do toga da je krumpir dosegao rekordne maloprodajne cijene od 1,00 do 1,80 KM po kilogramu što je iznos kojeg si kupci ne mogu priuštiti.

agroklub.ba

Glas naroda

Zato što nam mediji sole pamet da se ne isplati ništa radit a rad oslobađa.

Sadi pa prodaji jeftinije .

Posadim ko i svake godine 50kg i ne prodajem śto ostane skuvam gudama.

Šta je reć, došla voda do grla?? Zašto se ne zapitate zašto je kromipr lani bio u veleprodaji 30-40 pfeninga, da li je ta cijena bila isplativa za proizvođače. Nema više džabe. Ako vam je skupo vratite se na djedovinu, sad vam je vrime za obradu zemlju, pa sadite i jedite

Opet ce ti biti u 6. mjesecu 0.40km za kilo,tako je od rata ,jer ljudi sto sade krompire na zalost su preskocili sate matematike u skoli ,ovo je sira tema,ali ukratko matematike nema....

E moj Pero dočeka si svojih pet minuta. A kome ćeš ti prodavat svoje proizvode ako baš svi imaju svoje.

Samo Ljubuško polje može dat ovoliko krompira koliko ga je do sad uvezeno.Uvezeno znači da robe fali na domaćem tržištu što znači da ako se plasira planski nikom štete, već samo korist svima ,proizvodnjom nebi nanili.Naš problem su usitnjene čestice i na tom se tribba ozbiljno radit.

E ne sadio ga ja vise za prodaje pa bio on i 5 km, na tržnicu u čapljinu nisam ušao ima 5 godina, upravo zbog tih 30-50 pfeninnga, niti namjeravam bez ljute muke opet, ima i lakših poslova za zaradit koru kruva. Ja bih samo volio vidjet ove što kukaju da su poljoprivredni proizvodi skupi bi li im bili skupi da oni to proizvode i prodaju ili bi gledali da budu još skuplji

Triba bit 5 km ,neka gospoda zagrne rukave i sadi .Dosta je bilo jeftino✅

Tako je ! Da meni nije dzaba g.u... gore

naš glavni problem je što budale vode pametne ,godinama reko je stari kostelić koji je zna svoj posa
sve što valja naprave pametni pojedinci a što ne valja državni uhljebi.citat stari kostelić trener

Domaći krompir nije skup ali samo ako je domaći što znači bez umjetnih gnojiva,pesticida,fungicida i herbicida

Pola komentara iz istočne hercegovine

Štaće Vojnićani,Šipovčani i Veljačani kad se ustanu,gdje imaju pogled,naravno na kumpir,sade 30 god i nadaju se parama sad će 31 možda upali i obogate se.Prije dok je bilo šverca bilo je i para sad pobro neznam kako zimu izgurat.

Svatko od nas moze sebi zasadit krompir i ostalo da ima jer smo svi mi rođeni na selu bez obzira sto trenutno zivimo u gradu imamo skoro svi zemlje ne selu ali ne jer se ne isplati tako se kaze a kad treba kupiti onda je skupo a krompir uopce nije skup koliko kosta kutija cigara pa se ne mislimo kad je treba platit

Coviku ces da platis cigare a kako komsiji platit krompire haha svaka cast kraljice najjaca si

Sta ti mislis kako ?

Nije meni problem što je kumpir na velepijaci jeftin, već što su konobarice poskupile usluge

Zašto domaći krumpir košta isto kao naranče, mandarine ili kivi?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari