U vrhu smo po necijepljenosti i nepridržavanju epidemioloških mjera

ljubuski.info

S obzirom na to da ne vidimo društvenu niti individualnu spremnost na primjenu epidemioloških mjera, ne možemo očekivati da će doći do usporavanja pandemije. Ukoliko mi nešto ne poduzmemo, pandemija se može samo širiti, kazao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Prije svega, moramo biti svjesni da smo mi već od rujna u četvrtom valu pandemije, a da sada trenutno taj val se pogoršava, što sigurno korelira s pojavom novih genetskih varijanti virusa. Sigurno je da i omikron doprinosi da sada nakon blagdana, kada ljudi borave puno više u manjim prostorijama i zajedno, ne pridržavaju se preporučenih mjera, to je plodno tlo za širenje virusa odnosno za širenje ove bolesti, napominje Skočibušić.

Na pitanje može li se ponoviti scenario od prošle godine i kako ga izbjeći, Skočibušić navodi da je teško dati precizne podatke i smjer u kojem će ova pandemija ići.
Ono što sada na početku ovog pogoršanja bilježimo jeste jedan visoki broj pozitivnih testova od velikog broja ukupno testiranih građana, što govori da je virus jako rasprostranjen među nama. S druge strane, s obzirom na to da ne vidimo društvenu spremnost niti individualnu spremnost na primjenu mjera, očito je da neće doći do nekog usporavanja. Ukoliko mi nešto ne poduzmemo, pandemija se može samo širiti, upozorava direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Skočibušić je konstatirao kako je Bosna i Hercegovina u vrhu po broju preminulih u svijetu.
U vrhu smo i po necijepljenosti, u vrhu smo po nepridržavanju mjera pa nas onda i taj aspekt, nažalost, smrtnosti također prati. Želim kazati da mi moramo razumjeti i zdravstvene radnike koji rade skoro dvije godine pod opterećenjem, da je izgaranje veliko i da je teško da se teret ovakve pandemije svede samo na zdravstveni sustav. Ovo je društveni problem i doista se svi moraju i individualno i kolektivno uključiti u ovaj problem, rekao je Skočibušić.

BHRT

Glas naroda

Čemu vakcine kad ništa ne štite, isto obole i oni koji su primili jednu dozu, dvije, i oni koji nisu ništa. A svaka pandemija mora doći kraju, najgore je vjerovati ovim sijačima straha.

Čemu stručnjaci kad imamo šamane?

Cijepi mamu tatu zenu djecu.. odje.ite vise vi i cijepljenje, pun vas je k narodu..

U vrhu smo po necijepljenosti i nepridržavanju epidemioloških mjera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari