Mirovine u FBiH mogle bi biti više za 4,5 posto

ljubuski.info

Dok čekaju mirovine za prosinac, čija će isplata početi 5. siječnja sljedeće godine, i uz njih financijsku podršku od 50 KM, dotle su umirovljenici širom Federacije BiH svjesni kako od traženog povećanja njihovih primanja za 10 posto do kraja godine nema ništa.

Međutim, uspjeli su prevaliti jednu stepenicu puta koji vodi ka izvanrednom i redovnom usklađivanju mirovina u 2022. godini, odnosno, povećanju, a nakon što su prije šest dana u Zatsupničkom domu Federalnog parlamenta usvojene izmjene i dopune Zakona o MIO.

Iz Saveza umirovljenika FBiH podsjećaju na to da su, kada su ljetos uvidjeli da je vrag odnio šalu i da će biti problema s redovnim usklađivanjem mirovina, počeli raditi na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o MIO, a s ciljem ublažavanja kriterija za to, famoznih parametara BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a pogotovo kada je jasno bilo to da Vlada FBiH, kao predlagač, radi na kozmetičkim promjenama.

Stoga je i predsjednik Saveza Redžo Mehić parlamentarcima poručio da će, ako ne dignu ruke na izmijenjene članove Zakona koji se tiču direktnog materijalnog položaja umirovljenika, kazniti upravo ovu populaciju, a ne Vladu FBiH.

No, sljedeći korak je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja će, nadaju se u Savezu, biti održana do kraja godine i čiji će izaslanici, kao i njihove kolege, imati razumijevanja kako bi u konačnici bile usvojene izmjene i dopune Zakona o MIO.
Mi u Savezu smatramo da nema razloga za to da izaslanici u Domu naroda čine zapreku i da ne dignu ruku, jer ova priča se ne tiče nikakvog nacionalnog pitanja, već cijele jedne populacije, koja je vrlo ugrožena - kaže Mehić.

U slučaju da do kraja godine ovo zakonsko rješenje bude usvojeno, a potom i sve ostale tehničke pripreme za njegovo stupanje na snagu, Vlada FBiH bi, ocjenjuje Mehić, trebala imati razumijevanje i sluh kako bi uložila dodatni napor za to da se odmah u siječnju izvrši izvanredno usklađivanje mirovina.

To bi značilo da bi povećanje mirovina, prema dosadašnjem izračunu svih parametara, moglo ići do 4,5 posto, i to već od 5. veljače.
Mi ćemo inzistirati na tome da se odmah krene s izvanrednim usklađivanjem mirovina, dok bi redovno trebalo biti izvršeno 15. travnja, s primjenom od 1. siječnja , kako to zakon nalaže. To bi, donekle, popravilo naš položaj - ističe Mehić.

Prema usvojenim izmjenama Zakona o MIO, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a.

Ublažena je odredba o izvanrednom usklađivanju mirovina, koje se može provesti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH. Prema važećem zakonu, trebaju biti ispunjeni uvjeti u prethodne dvije godine.

Glas naroda

I kad bi povećali mirovine 4,5 % to je
17,10 KM za 70% umirovljenika koji imaju 380 KM mirovinu a radili 40 godina i sa 65 godina života i stariji u srarosti sada gladuju.
Tuga tužna.

Nemate gospodine 40 godina staža osiguranja ako imate mirovinu 380 KM. To možete imati samo u slučaju 40 godina mirovinskog staža, što nije isto. Jer da imate uplaćenih 40 godina staža osiguranja, Zakon vas tada štiti sa zajamčenih 478 KM,bez obzira da su i uplate bile niže.

Tko živi 77 godina u mirovinu se ide sa 67 znači 120 mjeseci po 500 km je 30 tisuća eura ne plaćajte ništa u BiH

19:10,
Ima mnogo umirovljenika da su odradili 40 godina a pkslodavS ih zakinuo i za plaće i doprinose pa nisu ostvarili zajamčenu mirovinu a kamoli stvarnu mirovinu.

Mirovine u FBiH mogle bi biti više za 4,5 posto
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari