Pred nama još jedna godina bez mjesta optimizmu

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini govori se o najvećoj stopi inflacije u posljednjih nekoliko godina. Cijene dobara i usluga za potrošnju u odnosu na lani porasle su za 5 do 10 posto. Životni standard građana je ugrožen. Nažalost, to su vijesti koje nas dočekuju na kraju ove, 2021. godine. Jednostavno, poskupljuje sve, a cijena plina ponovno ide u nebo i jasno je da ova zemlja ne može izdržati ovu globalnu energetsku krizu te da nas očekuju poskupljenja o kojima se intenzivno govori posljednjih mjeseci.

Nema stabilizacije

Naime, cijena plina u Europi narasla je na 1732 dolara za tisuću kubičnih metara, odnosno na 148,87 eura po megavatsatu. Kućanstva koja se griju na plin mogla bi osjetiti poskupljenja i do 30 posto, a oni koji kuhaju na plin s nostalgijom se prisjećaju vremena kad je plinska boca stajala 15 KM, a danas je dvostruko skuplja. Razlog novog poskupljenja odluka je njemačkog regulatora da ne dopusti proces certificiranja rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2. Naime, Nijemci uvjetuju operatora koji je zadužen za proces dostaviti dokumente o prijenosu imovine na Njemačku.

Građani diljem Europe zbog svega toga strahuju od hladne zime. Ni gorivo se još ne stabilizira, a stalni potresi na svjetskom tržištu doveli su do toga da se ništa ne može predviđati. U BiH ga od crpke do crpke pronalazimo po cijeni od 2,21 do 2,41 KM po litri. Optimistično je da ne bi trebalo doći do novih poskupljenja prerađevina ako se gleda cijenu sirove nafte, ali...

Gorivo je relativno malo poskupjelo, međutim, to je novi trend u energetici, gdje se više ništa ne može predviđati temeljem cijena sirove nafte i temeljem osnove energetike. Toliko se novih nepoznanica i elemenata pojavilo pri formiranju cijena goriva da je vrlo teško slijediti logiku povećanja ili padanja cijena. Pri sadašnjim cijenama sirove nafte ne bi smjelo doći do poskupljenja prerađevina - do čega je došlo, kazao je ovih dana stručnjak za energetska pitanja Davor Štern.

Upozorio je da se distributivnim lancima i trgovcima te rafinerijama nameću novi nameti, kao što su miješanje biogoriva, plaćanje certifikata za ugljični dioksid, stakleničke plinove... i zato se ne zna u kojem će se smjeru kretati cijene prerađevina. Stvari su globalno, prema riječima ovog stručnjaka, izmakle kontroli te je lako očekivati nova poskupljenja.
Naime, stvari su izmakle kontroli. Mi više ne možemo govoriti o tržišnoj ekonomiji, ona je potpuno izgubila smisao. Ne bih volio biti zloguki prorok, ali bih to nekako nazvao "kaosnom ekonomijom". Izgubila su se mjerila vrijednosti i bojim se da će se to prelijevati u sve segmente našeg života. Jasno, energetika je jedan od osnovnih stupova gospodarstva - komentirao je.

Zasukati rukave

A kada energetika ode, ide i sve ostalo, što bi itekako moglo utjecati na ionako osiromašene građane. U Srbiji je električna energija već poskupjela 30 posto. Idući tjedni odredit će puno toga o budućnosti ne samo Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja nego i cijelog svijeta.

Međutim, gledajući trenutačne projekcije i ovu dinamiku promjene situacije na tržištu, uglavnom nagore, prema poskupljenjima koja najviše utječu na krajnjeg potrošača, pred nama je još jedna godina kada mjesta optimizmu nema previše. A koliko god nas ove stvari brinule, jasno je da se na njih dijelom može utjecati tako da se zasuču rukavi i vrati se radu na imanjima koja smo davno zapustili jer drukčije će biti teško opstati. Domaći prehrambeni proizvodi omogućit će nam i dugoročne zalihe i kakvu-takvu sigurnost.

Večernji list

Glas naroda

Daj da neko izračuna košaricu i inflaciju .

Ti izgleda više viruješ drugom nego sebi,ili ti se neda računat?

Čita san naši pametnjakovići kažu 1 posto inflacija ja mislin sto posto.

Pred nama još jedna godina bez mjesta optimizmu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari