Časopis Hercegovina u jednoj od najprestižnijih svjetskih baza

ljubuski.info

Kruna višegodišnjeg rada i zalaganja onih koji su radili i rade na promicanju, razvoju i kvaliteti časopisa Hercegovina jest ulazak u jednu od najprestižnijih svjetskih baza SCOPUS.

O kojem se uspjehu radi najzornije svjedoči podatak da je to do sada drugi časopis u Bosni i Hercegovini koji je uvršten u spomenutu bazu, svrstavši se tako među časopise najviše kategorije A1.

Ovaj uspjeh pripada ne samo uređivačima časopisa, nego i brojnim autorima i recenzentima koji savjesno i odgovorno svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima doprinose kvaliteti radova, pa samim time i časopisa.

Časopis Hercegovina počeo je izlaziti 1981. godine (serija 1, izišlo osam brojeva). Iako je bio zamišljen kao godišnjak, ni u prijeratnom razdoblju nije izlazio redovito, a nakon ratnih zbivanja 1990-ih ponovo je pokrenut. Do 2011. godine, kada dolazi do višegodišnje stanke, izišlo je 25 brojeva (serija 2).

Ponovo je pokrenut 2015. godine (serija 3), kada se pojavljuje u potpuno novom dizajnu. Osim vizualnih stvari, u novoj seriji časopisa novi je vlasnik i izdavač (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, odjel povijesti), novi je urednik (prof. dr. Božo Goluža), novo je uredništvo kao i znanstveno vijeće, pa sukladno tomu i uređivačka politika časopisa.

Od 2015. časopis redovito izlazi jedanput godišnje, a objavljuje neobjavljene radove iz humanističkih znanosti u kojima autori obrađuju teme vezane za Hercegovinu, njezinu povijest, kulturu i tradiciju, ali i one koji se na bilo koji način odnose ili imaju utjecaja na ovo područje. U 40 godina postojanja časopis je dao velik doprinos u istraživanju kulturnoga nasljeđa i povijesti Hercegovine.

Detaljne informacije o časopisu mogu se naći na mrežnoj stranici hercegovina.ff.sum.ba, gdje su dostupni svi brojevi iz serije 2 i 3.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari