Još uvijek traje borba za ograničenje rasta cijena struje

ljubuski.info

Iako cijene energenata na burzi dosežu vrtoglave iznose, gospodarstvo i građani u Bosni i Hercegovini još uvijek plaćaju višestruko manje račune. No, najave o povećanju cijena energenata već su pretočila u obavještenja. Jedno tako stiglo je na račun korisnika plina u Istočnom Sarajevu.

Cijena tisuću kubnih metara plina, prelazile su 2.000 dolara posljednjih dana na burzi. Povjesna je ovo cijena koju kupci u BiH neće platiti.
Taj skok neće imati značajne efekte na nas, na Federaciju BiH i BiH kompletno, rekla je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta.

Iz Energoinvesta koji je uvoznik plina za BiH, kažu kako su ugovori za početak 2022. godine potpisani. Energoinvest plaća oko 1/4 burzovnih cijena.
Međutim, događaji su sada u siječnju, mi moramo ići s praćenjem povećanja od strane Gazproma, to je sve kontrolirano u odnosu na ono što se događa na platformi TTF. Radi se o nekom povećanju cijene od 11 posto. Energoinvest mora zaračunati promjenu cijene od strane Gazproma. Kako će sada ditributeri reagirati, odnosno vlasnici, to ne znam, pojasnila je Hadžialjević.

Potrošačima u Istočnom Sarajevu već je stiglo upozorenje. Cijenu plina "Sarajevo-gasu" A.D. Istočno Sarajevo povećao je distributer KJKP "Sarajevogas", zbog čega su kupcima najavili povećanje od 17 posto.

Sinkronizirano rastu i cijene drugih energenata. Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) završila je pregovore s gospodarstvenicima. Iako je došlo do poskupljenja, kažu, cijene su im i do pet puta manje od onih na burzi.
Trenutno je tržišna, burzanska, cijena za iduću godinu oko 250 EUR/MWh. Za idućih 12 mjeseci smo usuglasili cijene el. energije za kupce koji pripadaju tržišnoj opskrbi te iste se kreću od 50 do 87 EUR/MWh, dodao je Velibor Šipovac iz ERS-a.

Još uvijek traje borba velikih gospodarstvenika u FBiH za ograničenje rasta cijena struje. Čeka se odluka Doma naroda o Zakonu o električnoj energiji.
BiH izvozi el.energiju, ima višak el.energije i jasno je da smo u boljoj situaciji od svih susjeda. Zato očekujemo od vlade da podrži industriju u ovim teškim izazovnim vremenima, naveo je Nikhil Mehta iz Arcelor Mittal.

Puno toga bit će jasnije kada stignu računi za siječanj, i kada se izjasni Dom naroda FBiH. Stručnjaci kažu da će rekordne cijene energenata morat padati. No, odgovora, kada točno - nema.

N1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari