U Mostaru preminuo Mladen Naletilić Tuta

ljubuski.info

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području RH i BiH, osuđen zbog ratnih zločina pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara.

Kako je potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.
Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio, rekao je oko 21 sat izvor iz vojnih struktura.

I na stranci Wikipedije u petak navečer je 17. prosinca 2021. ispisan kao datum njegove smrti. Rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Odmah po punoljetnosti napušta tadašnju Jugoslaviju i odlazi u Njemačku. Pridružuje se emigrantskoj organizaciji Ujedinjeni Hrvati Njemačke. Osniva Kažnjeničku bojnu, s kojom po izbijanju rata 1992. prelazi u BiH. Čine ju dragovoljci iz raznih zemalja.

Kažnjeničku bojnu osnovala su 15. lipnja 1991. četvorica hrvatskih emigranata: Mladen Naletilić Tuta, Ludvig Pavlović, Ivan Andabak i Ivan Tolić.

Glavni stožer Kažnjeničke bojne na čelu s Tutom nalazio je u Širokom Brijegu. Kažnjenička bojna pri svom osnivanju borila se u Hrvatskoj protiv JNA i paravojnih srpskih snaga, a zatim se prebacila u BiH, u sastav HVO-a. U lipnju 1992. Kažnjenici sudjeluju u operaciji Lipanjske zore, zajedno s drugim jedinicama HVO-a, a iz Mostara su odgurnuli Vojsku RS-a prema Nevesinju.

O Kažnjeničkoj bojni su napisane dvije pjesme: "Čuvaj Tuta Mostar" i "Kažnjenička bojna Tutina".

U prosincu 1993. uključena je u sastav 2. Gardijske brigade HVO-a. Njihov zapovjednik Mladen Naletilić Tuta, međutim, ulazi u sukobe i s visokim dužnosnicima HVO-a. Proziv njega je 1998. podignuta haaška optužnica, izručen je u Haag u ožujku 2000. godine.

U tamošnjem pritvoru bio je jedan od aktivnijih pritvorenika. Bavio se sportom, redovito je igrao odbojku, družio se sa Slobodanom Miloševićem, a mediji su donosili i izvješća kako je igrao šah s Vojislavom Šešeljom.

Osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH te je nakon izdržane dvije trećine kazne od 20 godina u veljači 2013. pušten na slobodu. Većinu kazne proveo je u haaškom pritvoru dok je zadnjih pet godina bio u zatvoru Rebibbia u Rimu.

HINA

Glas naroda

neka bog mu da zdravlje

Nastavi se druziti sa Slobodanom,

Ali nije osudjen za ratno profiterstvo i zlocine nad Hrvatima

Ali je triba bit osuđen za ubojstvo Roberta Nosića, Hrvata pripadnika HVOa, ako nisi zna.

A ni Robert nije bio mnogo bolji.
Pa i on je Pucao u Hrvatsku odoru.
Zato mu je Familija Nagrađena.

Čeka ga Pokojni Blaž i 8-Mučenika plus druge Nevine Žrtve.
Njima Pokoj duši a Njemu PAKA-OGNjENI.
Doša Vrag po Svog TUTU.

Zašto nema osmrtnica a čovjek je bio legenda adzeja

Stvarno nigdje osmrtnica a jesu se ovi iz Udruga prepali šta će napisati

Doša đava po svoje.Vrime je bilo već odavno.

Kriminalac ,dabogda ga blaz kraljevic dočeka na pamu

Čekaju ga Blaž i Robert

Zašto u ratni put nije stavljeno da je ta KAŽNJENIČKA bojna trebala napasti Ljubuški i da su vojnici HVO-a iz ljubuške brigade bili raspoređeni na plantaži i očekivali napad. Zašto to nije napisano ?

hoce biti dan zalosti

U Herceg Bosni treba biti dan žalosti ipak je pokojni njen simbol

Ma kakav jedan dan bar sedam dana za simbol srpske tvorevine kojoj je bio jedini cilj proliti što više hrvatske krvi i uništiti Hrvate do granice istrebljenja. Da je ovo točno govori činjenica da su sinovi ovog zlikovca išli u Beograd na sahranu Slobodanu Miloševiću.

Perjanica HDZ-a koja je zavila u crno najviše hrvatskih majki.

On je kriminalac, a što se tiče momaka iz kažnjeničke oslobodili su Mostar.

Pokoj ti dusi viteze,gore te sacekali samo oni koje si progonio i ubio,pa ti vratili dug,kad nisu ovi njihovi najblizi dok si bio na zemlji

Pokoj mu duši,počivao u miru Božijem!

U pakao po zasluzi poslali te anđeli i neka te na dolasku dočekaju tvoja braća i gorite u paklu tisućama godina.

Tutaa bio tutaa osta

Čekaju ga šejtani da ga zapale i progone košto je on radio

Prva Ljubuska satnija stala im je u kraj tih dana su Tutini zatvarali kafice gasili muziku itd.Navecer nas je satnik Ujro pozvao da drzimo grad i sve prilaze Ljubuskom kontroliramo. Poslije toga Tutini nisu smijeli ;krocit; na tlo Ljubusko.Danas ti isti veterani Ljubuskog ne zna se ni gdje su, ni sta rade, ni kako zive.Hvala gradu Ljubuskom ,sto se nisam uspio zaposlit ,osnovat obitelj i zivit mirnim zivotom u gradu ljubuskom.Hvala svim onim koji su me protrali ,koji mi smijestaju ,koji mi odvijaju sarafe na tockovima od auta.

Pocivaj u miru generale

Pripadnik sam hrvatske vojske,sada sam u mirovini necu pisati kojoj sam brigadi pripadao ali cu vam reci postovani narode kada je ubijen Robert Nosic u zagrebu u vojarni koju zovu Marsalka pokojni general Bobetko je postroio nas 350 da idemo na Š.Brijeg rijesiti Tutu i njegovu postrojbu dovesti u red,Tuta je saznao i preko ministra Šuška to nam nije dozvolio presjednik Tudjman,oni koji su bili postrojeni da idu u Hercegovinu ovo dobro znaju i mogu potvrditi.

Ma ne lupetaj.
Zar je Bobetko mogao nešto uraditi bez Šuška,
Ako su nas takvi branili i odbranili alal vera.
Ne pričaj gluposti nego su Ljubušaci i Hercegovci išli u Zagreb.

Generale pokj dusi vi sto kvrcite lako je sad kakocat diste bili kad je trebalo

Marś kokošaru jedan...vi ste bili ubojice plačkadi i [ * neprimjereno * ] a ne borci...kukavice koje su krale po kucama i namjestale svoje...Ali sve se vraca i vidi se kako zive i sta dozivise velike face iz Tutine bojne ...Fuj

Staje uradijo taj nosic paga ubise

Evo sto ste ga ubili nego ste ga i spalili i majci Tuta nije htio dati ni njegov pepeo.Zato ce u paklu goriti.

U kaznjenickoj je bili i dobrih momaka boraca ali je bilo i dosta kokosara i kradljivaca a najbolje se vidjelu u Mostaru kad smo vas zvali ATF-----Automobi,televizija i frizider pa put pod noge.

Viteze HV sa postovaljem,vama nisu dali da ih sredite na jednostavan nacin,ali smo ih mi zaustavili u zlim nakanama.Pok.Nosica su izvukli mislim iz zatvora Mostara ,pa su ga autom zavezanog vukli po Sirokom Brijegu.Pa poslije rata Mario Milicevic pripadnik Tutine bojne se je hvalio da je on osobno pucao u glavu pok.Nosicu da se vise ne pati.Zasto mu nije pomogao mada su iz istog grada,zasto ga nije zastitio.Nego mu je skratio muke .Nego vukli ga sa autom zavezanog,zapalili zivog i na kraju mu pucali u glavu.Ujro moj sta smo mi sve prozivljavali, da spasimo svoj narod i svoje obitelji.Ocemoli se ikad nac mi veterani iz Prve satnije 4 Brigade Stijepana Radica ,popit pice nesto pojest ,ispricat i obic grobove ,svijece zapalit nasim Pok.Veteranima.

Odakle je taj Marijo Miličević ? Ako netko zna neka napiše hvala unaprijed.

Iz Graba kod Ljubuškog, priča se da je dobro obolio, grijesi čine svoje....

Ok hvala na informaciji veliki pozdrav!

Još dođe na kavu vidim ga sa nekil mlađim likom

Bozic je u iducem tjednu a janjetina 18.50km

Stezanje remena na hlačama većine Hrvata samo će povećati ljubav prema ADZju i naravno prema dobročinitelju.

O ovom mrtvacu nista lipo cuo nisam ni kad je ziv bio a evo ni sad kad je otega isto nista lipo negovore.

Ljubuška politika 90-ih je napravila veliku grešku što je u istoj županiji s Lišticom i selom Grude. Trebali su osnovati županiju zajedno s Čapljinom, Stocem, Neumom i Ravnim. Di si vidio čovika u Lištici i selu Grude??? Jel ono Lištičani masakriraše Roberta, Kraljevića i pratnju??? Srića im je jedina što su ih pratri spasili nakon masakra, jer inače spremala Lištička Srebrenica cilog stanovništva. To pitajte po Ljubuškom ko je dobro upućen iz toga vremena. A, da sutra zarati prvo bi Ljubušaci se osvetili Lištičanin pa tek onda na drugu stranu. Ujutro da bude referendum da Ljubuški izlazi iz ŽZH ja i moji ukućani bi prvi zaokružili DA.

Lištica je imala najviše suradnika UDBE po glavi stanovnika u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Kad je Ljubuški bio središte kotara ta Lištica je bila selo sa jednom ulicom. A danas? Ove činjenice su samo jadan od tisuća dokaza da suradnici UDBE koji su 90 ih samo promijenili uniforme odlučuju o svemu i nikad od 1945 do danas nisu imali veću moć. To je naša sudbina.

Ne voliš ti ni Ljubuški.

A dobrotiga herete pa kuda je bilo problem rešit tutu da se tilo jedna kugla i gotovo zato sada mučite a ne herite

"Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti". Ostavite mrtve da počivaju u miru. Ni Blaž Kraljević, ni Robert Nosić a pogotovo pokojni tuta nisu bili nevinašca, al to je bilo to vrijeme, tako da pustite...

Tuta je bio zlo ali pokoj mu duši

Nisi upravu čitluk je ima najviše udbaša međugorje pa ljubuški pa posušje u jednom selu gradac bilo je 17 suradnika udbe a bilo 100 lumera a u bašićim 74 suradnika od 70 lumera u broćancu 11 suradnika

Molim referendum da se zabrani Lištičanima i Grudskim seljacima ulaz u Ljubuški. Između nas i njiha razvuć žilet žicu i minsko polje.

Bozic je oladite malo govor mrznje nije vrime zato

Znam osobno puno dobrih branitelja i prijatelja iz Širokog, Posušja, Gruda, Ljubuško i šire. Ovi što bi postavljali žilet žicu gori su od UDB-e i onih što su u Domovinskom ratu činili zlo svom narodu.
Sretni vam nadolazeći Božić i Nova Godina

Pitajte Maria Milicevica gdje mu je pajdo Dzemo selja.. cina iz Mostara? Pitajte ga zasto su jedno vrijeme zvali pokojnog Ibru Osmica ispod prozora da im otvori da kupe droba. Jbg ima neko tko ih je snimao, a nije Udbas.
Sve se zna!

U Mostaru preminuo Mladen Naletilić Tuta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari