Izložbom "Vedrine" Ivana Hercega zatvoreni Dani Matice hrvatske

ljubuski.info

Izložbom "Vedrine" ljubuškog slikara i odvjetnika Ivana Hercega u Galeriji kraljice Katarine Kosače, zatvoreni su ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru.

U prepunoj galeriji Hercegova slikarska nadahnuća notama su obogatile male violinistice i violinisti iz Glazbene škole Ivana pl. Zajca, a o samome umjetniku i njegovu djelu govorio je književnik i novinar Dragan Marijanović.

Marijanović je, o Vedrinama, između ostaloga, istaknuo:
Slikar i odvjetnik Ivan Herceg već dugi slijed godina gradi gotovo nasljednu i naraštajnu tradiciju uspješnih slikara amatera u Hercegovini. Kao da brani svojevrsno pravo na nju!Osjećajno je Ivanovo slikarstvo, dovoljno osjećajno da se iz njega vidi i određena sjeta za tim vremenima kojih se tragovi i fizički miču iz našega vidnog dometa: sve što je staro kao da je, s vremenom, postajalo razlogom srama; u utrci za dostizanjem urbanoga na samoj granici s malograđanskim, mijenjali smo sve što smo mogli, ako smo za to imali novca, dodao je.

Sramili smo se svojih pradjedovskih ognjišta i satirali ih, nad njima uzdižući velike nove, uglavnom bespotrebne stambene ili gospodarske gabarite, zauvijek mijenjajući obzore i krajobraze. Uporno smo ubijali i eteričnost zavičaja po kojemu nas je poznavao svijet i na njemu zavidio. Ivan traži ostatke ostataka tragova prošlosti i slika ih, a da bi naraštaji koji dolaze doznali išta o ambijentima u kojima su živjeli njihovi stari, naglasio je Marijanović.

Običaji, glazba, književnost efikasnije su forme, također nezaobilazne, jer se bave baštinom, ali slikarstvo na ovaj, Ivanov način, poprima snagu dokumenta. Svjedočenja o podneblju kojemu se možda i može sve i ubiti, ali svjetlost i boje - nikada! To je, zapravo, njegovo pripovijedanje kistom.U svojemu opusu, Herceg se rado upušta i u likovno tematiziranje mediteranskih ambijenata, na koje je naslonjen - koliko zemljopisno, toliko i emotivno. Obala, zaobalje, protega do humskih motiva, zaključio je.

Sam umjetnik kaže kako je izložbu posvetio svome pokojnom ocu Mati u povodu 28. godišnjice njegove prerane smrti. Zahvalio je Matici hrvatskoj i Mostarskom proljeću što su mu ukazali čast organizacijom ove samostalne izložbe u povodu samoga zatvaranja festivala.

Mostarsko proljeće koje je već drugu godinu "išlo" u odgođenom jesenjem terminu zbog pandemijskih (ne)prilika, zatvorio je počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović.

Glas naroda

Ma ovo nema ni u crtanom filmu.bolan znase ko je uspješan u ovom sistemu danas i kako se dolazi do uspjeha Di god se drago pojavi znači gluma je neka i ćuknut će koju pinku.

Svaka čast Ivane!
Na izložbi, jednostavnosti i skromnosti.

Naiva...,a tu imamo slikara na pretek i školu naive, a slike (žali bože materijala) nikakve...

A štaćee, valja otići na izložbu,.. što.

Ako su se u ratu dobivali činovi na osnovu fakulteta... Ništa ni ti nisi manji slikar od akademakih slikara... Naprotiv veći si od njih jer si sposoban sa dva fakulteta.
Svaka čast!!!
Tvoj je Bulin!

Čestitke Ivanu, fino je viditi članove iz UZBa.
Gdje je intelektualac iz UZBa, gdje se skriva on?

Sve pohvale na dosadašnjem radu prvenstveno kao Čovjeku svog stava bez imalo okljevanja stavljajući se uvijek na raspolaganje istini i pravdi.

Izložbom "Vedrine" Ivana Hercega zatvoreni Dani Matice hrvatske
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari