Hoće li zbog poskupljenja struje doći do smanjenja plaća i otpuštanja radnika?

ljubuski.info

Dramatični apeli ovih dana stižu od poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine. Razlog, novi ugovori s elektroprivredama, računi za struju veći za gotovo 200 posto.

Zenički Arcelor Mittal najveći je potrošač električne energije u Bosni i Hercegovini. Za tu namjenu mjesečno izdvaja milijunske iznose. Zaposlenih je više od dvije tisuće. Novi prijedlog ugovora s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine doveo je u pitanje radna mjesta i opstanak.

Nikhil Mehta, direktor "Arcelor Mittala" je kazao:

Cijena električne energije koju oni traže za 2022. godinu je 125 puta veća od trenutne. To bi proizvelo dodatnih 70 milijuna maraka troškova. Na godišnjoj razini mi trošimo 520 tisuća megavata električne energije i sa 70 milijuna utjecaja nema svrhe da nastavimo s proizvodnjom. Ne možemo preživjeti.

Arcelor Mittal je i jedna od kompanija u kojima je najavljen štrajk upozorenja zbog najavljenog poskupljenja struje. Kažu, ne pristaju da se Federalna vlada i Elektroprivrede kockaju s gospodarstvom i radnim mjestima. Otpuštanja su, tvrde, neminovna s računima za struju većim i do 200 posto.
Čak znam neke kompanije koje su 240 posto potpisale povećanje električne energije, to zaista dovodi jako puno firmi u probleme. Smanjenje radnih mjesta svakako, čak utjecaja i na plaće radnika. Poskupljenje proizvoda i usluga na domaćem tržištu. Oni koji plasiraju oni će zasigurno morati ukalkulirati svoje proizvode. Sve to na kraju će nažalost plaćati građani ove države, kazao je Adnan Smailbegović iz Udruge poslodavaca FBiH.

Resorni ministar tvrdi kako je voljan već u sljedeća dva dana održati sastanak s poslodavcima. Podsjeća, po zaključku Vlade formirana je radna skupina koju čine predstavnici Ministarstva, dvije elektroprivrede, FERK-a, Konkurencijskog vijeća i Ured premijera. Prijedlog rješenja bi se trebao do kraja tjedna naći pred Vladom. No, ministar uvjerava - nije sve tako crno.

Nermin Džindić, ministar energetike rudarstva i industrije BiH je kazao:

Podatak koji govori da 65 tisuća mjernih mjesta elektroprivreda ima u gospodarstvu i podatak da za 55 tisuća mjernih mjesta neće doći do povećanja cijene, govori da situacija nije takva kakva se prezentira. Ostatak od 10 tisuća mjernih mjesta naravno je na tržišnom modelu snabdjevanja i zakonski je definiran način na koji taj sektor funkcionira. Ono što je isto tako poznata činjenica da svi na tom modelu tržišnog snabdjevanja imaju mogućnost da kupe električnu energiju od 23 prijavljena, registrirana dilera odnosno prodavača električne energije.

Iz Elektroprivrede BiH su i dalje bez detalja o povećanju cijena električne energije i zahtjevima poslodavaca. Generalni direktor Andelija uputio nas je Vladu i podsjetio na formiranu Radnu skupinu. U kojoj fazi je rad tog tima, kaže, nije upoznat. Istovremeno, predviđanja ekonomista nisu optimistična.

Očekujem da će povećanje električne energije biti do nekih 10 posto, da neće ići više od toga. A ukoliko bi se desilo da ide iznad 10 posto, onda vjerojatno da ćemo svjedočiti gašenju određenog broja gospodarskih subjekata, gospodarskoj blokadi i slično.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari