Kulturno-turistička ruta Kosača za brendiranje Hercegovine

ljubuski.info

Kulturna ruta Kosača, koja je nedavno predstavljena široj javnosti kroz projekt "Smart heritage", pored velikog turističkog potencijala, pruža uvid u bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

Studentima Sveučilišta u Mostaru u Sveučilišnoj galeriji tim je povodom prezentiran krajnji cilj projekta, odnosno formiranje kulturno-turističke rute Kosača koja će brendirati Hercegovinu.

Virtualna ruta

Na web stranici kosaca.ba imate priliku vidjeti virtualnu rutu Kosača, područja prikazana kroz 360 stupnjeva za potpuni doživljaj, kao i 200 izložaka s područja Hercegovine. Svi izložbeni eksponati u digitalnom obliku bit će dorađeni u okviru procesa pilot projekata i implementirat će se u zajedničku web platformu svih partnera - kazao je projekt menadžer Ilija Musa.

Dodaje kako institucije koje se bave očuvanjem kulturne baštine imaju priliku uključiti se u ovaj projekt i zajednički razvijati nove projekte na temelju svega što je 'Smart Heritage' iznjedrio danas.

Smatra kako je predstavljanje projekta u Sveučilišnoj galeriji izvrsna prilika jer je, kao nova institucija Sveučilišta u Mostaru, prostor u kojemu se otvorila prilika za multimedijalne sadržaje.
Imamo elektroničke kioske i LCD ekrane na kojima se predstavljaju rezultati projekta. Radionice smo prilagodili i studentima jer će nakon dovršetka svog visokoškolskog obrazovanja i sami nastaviti razvijanje ove rute, ali i svoje djelovanje u kulturnim, turističkim, društvenim i drugim institucijama koje će pridonositi proširenju turističke ponude, kao i produženju turističke sezone u Hercegovini- naglasio je Musa.

Ustvrdio je kako će upravo uključivanje u projekt studenata turizma, arheologije, ali i drugih studijskih programa pridonijeti popularizaciji kulturne rute Kosača, kao i daljnjeg razvoja projekta.

Sveučilišni projektni tim odlučio je da okosnica ove priče bude obitelj Kosača.
Vjerojatno svi znaju da je obitelj Kosača obilježila Hercegovinu u značajnom vremenskom razdoblju. Mi smo njihovu povijest i baštinu odlučili digitalizirati i stvoriti nešto što će ostati trajna baština našega projekta. Želimo našu Hercegovinu približiti onima koji je nisu u mogućnosti doći i vidjeti - kazala je Davorka Topić Stipić, članica projektnog tima.

Ocijenila je kako je trominutni film koji govori o samoj srži projekta privukao pozornost mnogih.

Gdje se nalazi Hercegovina?

Nakon prikazivanja filma, mnogi su nas pitali gdje se Hercegovina nalazi te su nam rekli da je žele posjetiti. Dakle, učinak je već postignut. Kada čujemo takve riječi postanemo svjesni od kolikog je ovo značaja, jer kulturne rute do sada, na ovakav način, nismo imali- kazala je ona.

Topić Stipić smatra kako današnji studenti, sutrašnji poduzetnici u bilo kojem sektoru, trebaju biti dio ovoga projekta, inače bi, navodi, posao projektnog tima bio uzaludan.
Prema reakcijama naših studenata vidjeli smo da izuzetno zainteresirani, da ih ovo područje zanima i da su otkrili što im se sve nudi i koliko mogu napraviti, bez obzira na to koliko su o toj temi ranije znali.

Kulturna ruta Kosača, naglašava Topić Stipić, otvara vidike, ne samo Sveučilištu u Mostaru kao projektnom partneru, nego svima nama u očuvanju tradicije koja ne smije ostati u prošlosti i srednjem vijeku.

Studentske radionice

Teme studentskih radionica koje traju do petka, 10. prosinca, obuhvaćaju nove prakse prezentiranja umjetnosti i baštine, zatim vještine pripovijedanja, razvoj kulturnog turističkog proizvoda, prezentacijske vještine, kulturni turizam, upravljanje kvalitetom u turizmu, kao i turistički marketing, brendiranje i menadžment.

Ranije je održan trening za vlasnike startupa iz oblasti turizma, predavače s iskustvom u relevantnim temama vezanim za turizam te one koje zanima na koje načine se mogu iskoristiti svi turistički kapaciteti Hercegovine.

Inače, Sveučilište u Mostaru partner je na projektu "Održivo upravljanje i promicanje zajedničke kulturne baštine" pod skraćenim nazivom "Smart heritage" čiji je cilj održivo upravljanje, promicanje te zaštita zajedničke kulturne baštine na jadransko-jonskom području kroz digitalizaciju kulturnih sadržaja, kreiranja ruta i povezivanje regija u jedinstveni kulturni i turistički sadržaj.

Cilj projekta je povećati turističku atraktivnost i smanjiti sezonalnost turizma na projektnom području koje se sastoji od Evia (Grčka), Gerace (Italija), Forlì (Italija), Mostara (Bosna i Hercegovina) i Albanije.

Glas naroda

Ekstra ali turisti mogu doći samo zbog ekstremnog sporta kao što je vožnja i snalaženje po hercegovačkim cestama i izbjegavanje policijskih zasjeda

Kulturno-turistička ruta Kosača za brendiranje Hercegovine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari