Digitalizacijom sela do novih radna mjesta

ljubuski.info

I BiH je ove godine nazočila Glavnoj skupštini Svjetske turističke organizacije u Madridu, a njezin predstavnik bio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je istaknuo kako je posljednjih godina turizam jedan od pokretača ovdašnjeg gospodarstva.
Naš izbor je da afirmiramo i promoviramo turističke potencijale Republike Srpske i Federacije BiH. Jedan od njih je naša olimpijska ljepotica Jahorina. Ponosni smo na značajan investicijski zahvat na Jahorini, zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici institucija Republike Srpske. Tu su još Mostar, Sarajevo, Trebinje, Banja Luka kao prepoznatljive turističke destinacije koje svaki turist treba posjetiti. Brojni su potencijali vjerskog turizma u Hercegovini i Međugorju - kazao je među ostalim Košarac.

Savjetodavna pomoć

Istaknuo je kako je turizam najpogođenija grana pandemije koronavirusa.
Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak. Stoga posebno pozdravljam napore i mjere koje nadležna tijela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH poduzimaju na sanaciji posljedica aktualne pandemije na turistički sektor - kazao je Košarac te se zahvalio Svjetskoj turističkoj organizaciji jer je i Bosni i Hercegovini pomogla i savjetodavno i poticajno.

BiH ima biser na Jadranu Neum, brojne rijeke i jezera, prekrasne planine, gradove s bogatom poviješću i kulturom te brojne druge specifičnosti koje mogu unaprijediti ovu zemlju i učiniti je privlačnom strancima. U posljednje vrijeme pisali smo o digitalnim nomadima koji dođu iz inozemstva i prepoznaju ovu zemlju kao golem potencijal, gdje se može raditi sa svih predjela, osobito onih mirnih i pomalo zabačenih, a opet bliskih svemu.

Nedavno je o tome govorila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.
BiH je sve privlačnija za digitalne nomade zbog niskih troškova života, prirodnih ljepota i turističkih sadržaja, a što je posebno došlo do izražaja u uvjetima pandemije COVID-19. U posljednje vrijeme sve se više spominje i koncept "pametnih sela" koji bi trebao podignuti kvalitetu života u ruralnim sredinama, zadržati mlade i privući turiste iz urbanih sredina. Digitalizacija sela u BiH je u fazi početnih ideja i razgovora jer se radi o implementaciji najmodernije ICT infrastrukture i ulaganja u IT tehnologije za što je potrebno dosta ulaganja, dobrih projekata i stranih investicija. U svakom slučaju, korištenje digitalnih tehnologija je važno da određena ruralna zajednica postane prepoznatljiva turistima te će Ministarstvo u idućem razdoblju planirati i aktivnosti na razvoju digitalizacije sela - kazala je ministrica Đapo.

Digitalizacija sela neće samo pomoći strancima, nego i lokalnim žiteljima jer sve više se spaja ugodno s korisnim. Oni koji imaju imanja na selima, dolaze tu živjeti i raditi kako svoje stalne poslove od kojih dobar dio njih danas zahtjeva samo računalo i dobar internet, tako i poslove proizvodnje hrane, što osim brojnih blagodati vezane za prehranjivanje obitelji, pomaže i psihički te ih odmara i miče od svakodnevnih tema kojima smo zatrpani. Jasno je da BiH u svakom smislu ima potencijal postati vodeća zemlja za digitalne nomade na Balkanu, a koji joj mogu biti dobar izvor zarade, međutim, još je važnije da svakom svom žitelju koji želi tu ostati i raditi, a svjesni smo kako se taj broj smanjuje, pruži svu moguću infrastrukturu kako bi se to i dogodilo.

Digitalizacija je u vremenu u kojem živimo apsolutno najvažnija, a plan da se to napravi u selima je ambiciozan, ali i realan u 21. stoljeću. Na kraju krajeva, životi mnogih će se poboljšati zbog napuštanja užurbanih gradskih sredina...

Večernji list

Glas naroda

Kriza je sve jaca!Gradovi su sve puniji!Tzv elita bjezi na selo!Love imaju ! Pocnu kupovat sve redom!Pasnjake,oranice,sume! Izvore!Ljudi u gradovima ostaju u oskudici !Naravno ovo se dogodilo davno na divljem zapadu!Kod nas sve cvate, te nije moguc takav scenario,kako nas uvjeravaju vrli politicari!2753

Digitalizacijom sela do novih radna mjesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari