Inspekcije nemoćne protiv crnog tržišta duhanskim proizvodima

ljubuski.info

Visoka razina poreznog opterećenja dovela je do pada zakonitog tržišta cigareta i porasta nezakonitog, zbog velike razlike u cijeni zakonitih i nenezakonitih cigareta. Također, zbog trošarinske politike cijene cigareta su značajno premašile kupovnu moć građana pa su cigarete u BiH među najskupljima prema životnom standardu u cijeloj Europi, što je pušače primoralo da ove proizvode kupuju na sve više rastućem crnom tržištu.

Institucije zadužene za kontrolu provođenja zakona, poput policije i inspekcije, u ovoj godini bilježe bolje rezultate u oblasti suzbijanja crnog tržišta cigaretama i duhanom, ali njihova borba ne može donijeti zadovoljavajući epilog dok država ne smanji porezno opterećenje na ove proizvode.

Roba bez porijekla dominantno na tržnicama

Iz inspekcija doznajemo da u registriranim prodajnim objektima, prodavnicama, trgovačkim centrima, trgovačkim radnjama i drugim, rijetko zatiču robu bez porijekla, iako se i to događa. Roba bez porijekla najčešće se prometuje na tržnicama kod fizičkih osoba. Inspektori, kako su kazali, povremeno na tržnicama zatiču fizičke osobe koje prometuju duhanskim prerađevinama bez porijekla, ali kažu kako je tu uglavnom riječ o manjim količinama. Do sada, dodaju, nisu imali slučajeva da su na tržnicama ili u trgovačkim objektima zaticali velike količine duhana i duhanskih prerađevina bez porijekla jer, kako kažu, fizičke osobe ih u pravilu skladište u vozilima ili privatnim prostorijama.

Nadalje, iz institucija zaduženih za provođenje zakona navode kako stalno rade suzbijanju nezakonite trgovine. Granična policija BiH za deset mjeseci 2021. privremeno je oduzela 155.529 kutija cigareta bez trošarinske markice, procijenjene vrijednosti oko 789.530 KM i 563 kg duhana, procijenjene vrijednosti oko 47.530 KM.
Granična policija kontinuirano radi na sprječavanju svih oblika prekograničnog kriminala kao i na presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda, rekla je za medije Franka Vican, glasnogovornica GP-a BiH.

Krijumčarenje potiče visoka cijena cigareta

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, rekao je kako krijumčarenje, nedopuštenu proizvodnju i trgovinu duhanskim proizvodima potiče visoka cijena cigareta i duhana na legalnom tržištu i potražnja potrošača za jeftinim cigaretama i duhanom.
Visoka davanja na duhanske proizvode države određuju kako bi se više sredstava pribavilo u državni proračun, ali i kako bi se pušače odvratilo od pušenja. No, visoka cijena na legalnom tržištu dovodi do porasta izakonitog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Ovu priliku za zaradom osim sitnih krijumčara, koji tako popunjavaju kućni proračun, uočile su i kriminalne organizacije. Zarada od krijumčarenja je velika, a kazne u usporedbi s kaznama za krijumčarenje narkotika drastično su manje, kazao je Kovačević i naveo da je za deset mjeseci 2021. godine Uprava za neizravno oporezivanje BiH zaplijenila cigarete, rezani duhan, ručno punjene cigarete, arome za nargilu i duhan u listu u vrijednosti 4,986.335 KM.

U odnosu na cijelu prošlu godinu, kada je zaplijenjena roba vrijedna 2,477.696 KM, ovo je značajno povećanje i rezultat je rada UNO-a, SIPA-e, Granične policije, entitetskih MUP-ova, policije Brčko Distrikta i drugih tijela, koja provode operativne akcije na teritoriju cijele države.
U prethodne tri godine bilježi se značajan rast zaplijenjenih količina i vrijednosti duhana i duhanskih prerađevina. Ovaj rezultat je posebno vidljiv u 2021. godini, u kojoj je samo u prvih deset mjeseci utvrđen rast zaplijenjenih proizvoda za više od 100 posto, što posebno ilustrira i ukazuje na razinu pojačanih aktivnosti, ali i ostvarenih rezultata i prioritetnog djelovanja u smjeru sprječavanja i sankcioniranja nezakonitog prometa svih vrsta trošarinskih proizvoda, kaže Kovačević.

Represivne mjere i regresivna trošarinska politika

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić navodi kako, iako su inspekcijske kontrole povećane i specifična trošarina na cigare je nedavno treći put zamrznuta, to još uvijek nije dovoljno jer crno tržište i dalje bilježi visoku razinu ekonomske aktivnosti. Nadalje, on kaže kako je porezno opterećenje, koje je sada oko 90% na duhan u BiH, jedno je od najvećih u Europi.

Ovo opterećenje znači kako od maloprodajne cijene kutije cigareta na legalnom tržištu 90 posto tog iznosa ide državi, a ostatak distributerima, trgovcima i proizvođačima. Drugim riječima, ako kutiju cigareta platite 5 KM, država sebi uzima 4,50 KM.
Najveći problem postojanja crnog tržišta jest gubitak u naplati javnih prihoda, konkretnije trošarina. Procjene pokazuju da kada bi kompletno ilegalno tržište bilo u legalnim tokovima, država bi mogla računati na dodatnih milijardu maraka. Međutim, kada bi kompletno ilegalno tržište bilo dio zakonitog sustava, postavlja se pitanje što bi se s tim novcima uradilo i bi li se dodatni prihodi usmjerili u tekuću proračunsku potrošnju ili u jasnu namjenu i zdravstveni sektor, zaključuje Hadžić.

I ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da je, kako kaže, prioritet svih prioriteta - izmjena postojeće trošarinske politike.
Potrebno ju je uskladiti sa životnim standardom građana BiH, kaže Čavalić.

Prema njegovim riječima, država samo povremeno provodi represivne mjere sa ciljem suzbijanja crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. Ovo se, dodaje, ne radi sustavno ni strateški, tako da dugoročno ne daje rezultate, a iz godine u godinu neformalno tržište postaje razvijenije i to prije svega zbog pogrešnog planiranja trošarinske politike od države.
Tako da je u ovom trenutku upravo država, ili točnije njezina trošarinska politika, najveći saveznik crnog tržišta i jamac njegovog opstanka. Paradoksalno je da u isto vrijeme imamo represivne mjere i regresivnu trošarinska politiku. To jednostavno ne daje rezultate na dugi rok, naveo je Čavalić.

Glas naroda

Evo neki dan kupija 7 kili za 50 km more mi godinu.

Jugoslavija je postojala zahvaljujući divanu čin je propa posa sa divanom propala i Jugoslavija.. Sad radimo sa bijelim prahom Republika srpska je napravljena da bi mogli nesmetano sletit sa robom ono kad Dodig kaže da će se ocjepit to znači da neće da djeli bjelo ako ga ne budu slušali.kolko je jak osjeti se i u Ljubuškom.

Ne mogu da svatim di je problem?Ko more nek kupuje cigarete i puni proračun ali sa visokim trošarinama i švercom se je pokrenula i proizvodnja pa tako zaradi i mali čovik koji te novce opet potroši ovde i tako opet puni proračun i ostaje na svom ognjištu.S druge strane i ljudi sa nižim primajima zapale koju i tako,bar nakratko otraju muku a puše pravi duvan a ne kakve kemikalije pomišane sa papirom.

šta se proizvodi u tvornici kombaja u ljubuškom ima li etiketu

Nema tu tvornica samo skladišta.

Kada političari podkradaju državu sa milijonskim iznosima u aferama to je onda ništa narod šuti neprotestira kada to isto radi obični napaćeni narod e to je onda veliki problem kažu udar na državu. E ili ćemo je svi podkrad ili nitko druge nema.

Sade plantažu i okole na kraju se nezna gdje zavrsi dozvoljavaju onda hvataju ima sad iz posavine 5.5 km 1 kg extra roba ja sam uzeo 5 kg dosta mi za cilu godinu

Da nije tvornice u Krehinom Gradcu i "željeznog"gazde ne bi ni pušili.

Ja samo kupujem Hercegovački Ravnjak.

Inspekcije nemoćne protiv crnog tržišta duhanskim proizvodima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari