U iseljeništvu živi cijela jedna Federacija BiH

ljubuski.info

Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine, Bosna i Hercegovina je tada brojala 3,531.159 stalnih stanovnika, međutim, podaci govore kako bi ova zemlja bila značajno brojnija od Republike Hrvatske, u kojoj je prema popisu 2011. godine živjelo 4,284.889 osoba (posljednji popis govori kako bi ta brojka mogla pasti ispod 4 milijuna), kada bi se u nju vratili svi oni koji su tu rođeni, ali danas žive diljem svijeta.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u 51 zemlji svijeta boravi oko dva milijuna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Usporedbe radi, prema posljednjem provedenom popisu u Federaciji BiH prije osam godina živjelo je 2,219.220 stanovnika. Danas je taj broj, zbog novog vala iseljavanja, najvjerojatnije, pao ispod dva milijuna.

Izvan naše zemlje živi 1,671.177 osoba rođenih u Bosni i Hercegovini, dok s potomcima ovaj broj doseže dva milijuna stanovnika, stoji na službenoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Ističu kako stopa emigracije iz Bosne i Hercegovine u odnosu na broj stanovništva u zemlji iznosi 44,5 posto što Bosnu i Hercegovinu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Najviše iseljenika u RH

Podaci navedenog državnog ministarstva govore kako najveći broj iseljenika živi u: Hrvatskoj, i to njih čak 409.357, zatim u Srbiji, koja je postala domovinom za čak 335.992 osobe s rodnim listom Bosne i Hercegovine. Bh. adrese je njemačkim zamijenilo 159.380 osoba rođenih u Bosni i Hercegovini. Podaci govore kako je novi dom u Austriji pronašlo 149.755 nekadašnjih stanovnika Bosne i Hercegovine, dok je u SAD-u njih 132.255, a u Sloveniji 96.921.

Velik broj osoba rođenih u BiH tijekom proteklih godina i desetljeća bolji život je potražio u Švicarskoj, gdje ih, prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, trenutačno živi 57.542 i Švedskoj koja broji 56.477 osoba s rodnim listom BiH.
Status iseljenika iz Bosne i Hercegovine u zemljama prijema velikim je dijelom riješen kroz stjecanje državljanstva, stalne ili privremene dozvole boravka, radne i studentske vize, navodi se na stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Podaci ovog Ministarstva svjedoče da je najmanje pola milijuna iseljenika steklo državljanstva zemalja prijema (ne računajući Srbiju i Hrvatsku).

Prosjek starosti 40 godina

U nekim zemljama je postotak iseljenika koji su svoj status riješili kroz stjecanje državljanstva države prijema izrazito visok te iznosi od 80 do 90 posto. Prosjek starosti iseljenika je oko 40 godina, većina ih posjeduje srednju stručnu spremu, dok visoku stručnu spremu ima 10 - 30 posto iseljenika.
Dobro su integrirani u zemljama prijema, ekonomski su aktivni, s visokom stopom zaposlenosti i stabilnim prihodima, zaključili su iz ovog ministarstva. Prema dostupnim podacima, svake godine se broj odlazaka iz BiH povećava, i to znatno, a porazno je jer se uglavnom ili u većem broju radi o mladim, obrazovanim osobama.

Večernji list

Glas naroda

Više nas ima u iseljeništvu nego doma.

Koliko nas ima vani a ni jednog političara,a kući ostali samo političari a nigdi radnika.

Šta kaže na to naš jedini i svemogući Draganče.

Bog cuvao i blagoslivao sve moje Hercegovce gdje god se nalazire.

Za njega je iseljavanje trend

u hercegovini će ostati živjeti samo legitimni i poslušni velikom vođi Čoviću .

Ko što ti lipo piše najviše iseljenih živi u Hrvackoj i Srbiji a svi znamo kako i kad su iseljeni.Drugo popis iz 2013 nije službeni,nije verifikovan.

Sad će brzo izbjeglicki val iz njemacke u bih. Ovde se ne živi više normalno...jos kad bude obavezno pelcovanje..kod vas se produzuje radno vrime ugostiteljskih objekata a u dojčlandu se ne mozes osisat ako nisi pelcovan.

HDZ uhljebine žive bolje od švicarske

Još malo

Smrtno bolesna drzava i drustvo...

Da im je dobro nebi isli.Svi koji ste odselili budite di jeste i nevracajte se.A. ako dodete mi cemo vam zapivat Dodi da vidis dodi da se divis........Jadno

Promini terapiju i doktora

Narode moj konacno shvati, briga Čovića i društvo za iseljavanje, za male plaće, za zapošljavanje preko veze,itd,itd. Na jedno im ušlo na drugo izišlo. Ovi u vlasti su puni ko brod za pet generacija. To je istina i ako ovdje zagusti u bilo kojem obliku odose oni za stalno sirom Dalmacije ili Zagreba, mogu kupiti sta hoce a narod, koga briga za to

Nisi u pravu iseljavanje je njihov projekt što nisu pobili iseli ili zatvori

Neka su odselili gdje im je bolje.I ja sam bio u iseljenistvu.Meni je dobro bogu hvala Ja i moja suoruga imamo 5.000 marcica mijesecno boze zdravlje ,sta bi ovde dobio.8713

de ne dipr majke ti.u sta si potrosio zivot .prao g,zice babam po njemačkoj pa dosa sad u penziju i misliš da si pametan .zivio si ko posljednji [ * neprimjereno * ] dok si bio vani i ovo malo zivota sto ti je ostalo ti dosao ovdje da prozivis i lozis ovo malo naroda da ode odavde umjesto da im pricas istinu .da trebaju ostati ovdje i boriti se ,jer na kraju nije u soldima sve .a vama sto dodjete vama je glavno da vas netko vidi gdje vozite dobro auto i da provedete ljeto jeduc cevape uz rijeku jer je to vrh sta jedete .

S kim ćeš se boriti kad su komunisti tj adzovci sve upropastili gdje je običan svijet mogao raditi a sebi su uzeli elektro vodu carinu policiju ministarstva granice …

Nemojte tako protiv nas dok je dijaspore i njemački penzija i vami je isto dobro.A šta kad mi nebudemo dolazili ili slali pare.Ajme.

Kad sam sa 21 godinom 1991 god. obukao uniformu HDZ-U sam bio dobar vojnik.
Kad sam 1995 god. tražio posao u MUP-u tražili su me da podmažem malo.
Nisam dobio nikakvu zahvalu ništa barem hvala.
Otišao zauvijek daleko i snašao se. I onda se čudite zašto mladi odlaze.

95. su molili da se prijaviš u policiju jer je slabo plaćeno bilo a ponižavajuće i svaka čast ljudima,bez obzira na sve,koji su tada bili u policiji i na taj način omogućili da danas imamo najmanji kriminala u državi.Sad bi tio svak u policiju ali policija više nje za svakog.

Ne obazirite se na komentare uhljeba, oni su jadni, zasljepljeni, isprani mozgova s članskom iskaznicom ZO-eu rukama. Njima je bilo lijepo gledati nas dok se patimo u rodnom kraju i dok su nas omalovažavali, ismijavali i ponižavali. Sad nemogu podnijeti iz ljubomore i mržnje da smo mi uspješniji od njih i da zarađujemo toliko da bi oni doli trebali raditi 8 mjeseci da ništa ne potroše. Vidite kroz njihove komentare koliko je u njihovim očima zloće i ljubomore prema nama. Bog sve vidi i dobro kazni kad se najmanje nadaš.

Za pare se radi iz ljubavi se ratovalo vidimo prevaru na svakom koraku u neku ruku žao mi uhljeba isto kao devedesetih dezertera baš mi ih žao

opet treba pozvat dijasporu,uzet joj vrećam pare protivnike pobit sačekušam oslobodit narod radnih mjesta zavest diktaturu partije i reč stvorili smo sebi državu a narod opet vani nek ponovo pare zarade za postupak iz početka ove priče
no dijaspora više nije luda sad zna šta joj je činit a uhljebi nek čekaju penziju koju nisu zaradili i koje biti neće,pozdrav iz sveze zemlje izbjeglištva koja hrani školuje i kući narod
hrvarti njemačke najpošteniji strani radnici a dolaze iz zemlje lopovluka ,najvećeg

Evo sve ,ali šta to znači najpošteniji neće privarit ili šta?

jedino diktaturu partije mogu provodit ali sami na sebi,jedino ih kanibalizam more istribit

Uhljebi će smisliti nešto da nas porezuju ili nekako otmu pare.

Stalno smišljaju prevaru ali ne mogu nas iznenaditi

Bogami mene nemogu oporezivati sva nepokretna i pokretna imovina je na ćaći.

S ponosom se borio i nisam ranjen bio.
Ali obraz nikad izgubiti za plaćanje za posao u Ljubuškoj policiji.
Sad kad vidim da znanje kupujete u ŠEVE muka mi je od tog jada i bijede.

Muka je i njima treba se svako jutro pogledati u ogledalo

Diploma made in Ševo.
Postaješ direktor javnog poduzeća....

Je taj sevo posta ko vegeta, svugdi ga ima.

Da nije u adzeju bija bi u Zenici

i svi Hrvati iz draganove srpskosrpske republike srpske

Upravitelju stranice zašto ne objavljuješ najnovije političke vijesti iz Bosne i Hercegovine?

Nema ništa novog sve je po starom

U iseljeništvu živi cijela jedna Federacija BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari