Za tri godine iz proračuna strankama isplaćeno više od 75 milijuna KM

ljubuski.info

Političke stranke u Bosni i Hercegovine financiraju se iz proračuna svih razina vlasti te iz članarina, priloga i donacija, a u razdoblju od 2016. do 2019. godine iz javnih proračuna izdvojeno je više od 75 milijuna KM za tu namjenu.

Navedeno je to u bazi podataka s pregledom nalaza revizija financijskih izvješća političkih stranaka koji su izradili Centri civilnih inicijativa (CCI), a kako je rečeno u priopćenju pojedine političke stranke su na godišnjoj razini dobijale i više od tri milijuna KM javnih sredstava.

Utrošak tih sredstava stranke pravdaju kroz izvješća koje dostavljaju Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), a baza CCI-a sadrži informacije o dostavljenim financijskim izvješćima političkih stranaka, izvorima financiranja, nalazima revizije, broju prekršenih zakonskih odredbi i stranaka koje su kršile zakone, broju datih nalaza i preporuka, kao i izrečene novčane kazne te izrečene administrativne mjere.

U četverogodišnjem razdoblju od 2016. do 2019. godina izvršeno je 489 revizija političkih subjekata, a prema podacima SIP-akod samo devet posto političkih stranaka nije utvrđeno kršenje odredaba Zakona o financiranju političkih stranaka.

S druge strane za 54 posto političkih stranaka utvrđeno kršenja odredaba Zakona o financiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH za koja postoji osnova za utvrđivanje odgovornosti, te kažnjavanje nakon provedenog postupka.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, SIP je izrekla novčane kazne političkim strankama u iznosu od 635.750 KM.

Zaključno s 2020. godinom, podneseno je i više od 90 prijava nadležnim organima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Poreznoj upravi, Tužiteljstvu i entitetskim revizorskim uredima, zbog indicija i osnovane sumnje u utaju poreza, zloporabe javnih sredstava, nepodnošenja financijskih izvješća i uskraćivanja pristupa prostorijama kako bi se izvršila revizija.

Zabrana kandidiranja na izborima tokom 2016. godine izrečena je za šest političkih subjekata, 2018. godine za 22, a 2020. godine za 18 političkih subjekata.

Za 28 političkih stranaka SIP je predložio zabranu sudjelovanja na Općim izborima 2022. godine, brisanje iz registra političkih stranaka na zahtjev SIP-a izrečeno je za šest političkih subjekta tokom 2017. godine, za tri tijekom 2018. godine, za dva subjekta tokom 2019. godine i jednog tijekom 2020. godine.

Najveći broj brisanja iz registra političkih stranaka na zahtjev SIP-a desio se 2021. godine, kada je izbrisano 13 političkih stranaka.

CCI

Glas naroda

Proračun je čudo

A dušeti koliko su sfufali love???????
A nema dječjeg doplatja nikako u lopovskoj žzh!!!

Bravo drugovi!!!Pakao vam ne gine!!!Hitno se obratite,radi vaše djece i unuka!!!Sotone ovog zadnjeg vremena!!!

Nestaće jednon para.

Je narod ljubomoran na onog ko ima za nepovjerovat misli neko da je lako biti političar.

A taće bit lako moj brate.
Kolko puta moraju silom ist i pit, da im je samo to,...ta netriba im nista vise.

Za tri godine iz proračuna strankama isplaćeno više od 75 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari