Eu protiv sveprisutnog fenomena korupcije i opstruiranja istraga

ljubuski.info

EU je u posljednjih godinu dana značajno pojačala aktivnosti u borbi protiv korupcije i zloporabe europskih sredstava unutar EU, ali i u zemljama koje primaju europska sredstva.

Kako je rečeno u Europskoj komisiji, Ured EU za suzbijanje korupcije (OLAF) u kontaktu je s vlastima BiH i zainteresirana je za suradnju u slučajevima gdje postoji sumnja na zloporabu europskih sredstava.
Europska komisija pažljivo prati napredak BiH u zaštiti europskih financijskih interesa, uključujući i u kontekstu godišnjeg paketa proširenja, objašnjeno je.

Rekli su kako je, prema članu 50 Sporazuma o instrumentima pretpristupne pomoći obveza zemalja koje primaju sredstva EU surađivati s europskim institucijama za borbu protiv korupcije.

S obzirom na to da je u ovogodišnjem paketu proširenja u dijelu koji se odnosi na BiH posebna pažnja obraćena na zloporabe sredstava u kontekstu borbe protiv korona virusa, može se zaključiti kako će upravo ova oblast biti pod lupom europskih istražitelja.
Negativni učinci široko rasprostranjene korupcije i znakovi političkih utjecaja su snažno manifestirani kroz pandemiju korona virusa, što je izravno utjecalo na dobrobit građana. U okviru njihovih jurisdikcija, i nositelji pravosudnih funkcija i politički lideri se nisu izborili protiv sveprisutnog fenomena korupcije i aktivnog opstruiranja istraga, što je dovelo do dugoročne stagnacije i ozbiljnog rizika da dođe do opasnog nazatka u ovoj oblasti, naglašeno je u ovom paketu.

Dodali su da je značajan razlog za brigu činjenica da je primijećena selektivna provjera osjetljivih korupcijskih slučajeva, a da su uz ove selektivne provjere često primijećeni i pritisci te zastrašivanja.

Jedno od očekivanja Europske komisije, sudeći prema ovom paketu, jeste da u sljedećoj godini bude uspostavljena baza podataka u kojoj će biti zabilježeni slučajevi represije kao i osiguranje učinkovitog pravosudnog procesa protiv onih za koje postoji sumnja da su sudjelovali u koruptivnim radnjama kad je u pitanju borba protiv covida.

U Tužiteljstvu BiH su potvrdili kako surađuju s OLAF-om, ali bez navođenja detalja.
U okviru rada na predmetima iz naše nadležnosti u Tužiteljstvu BiH ostvarivali smo suradnju i s uredom OLAF. Više informacija ili detalja ne možemo davati, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Jedan diplomata je neslužbeno kazao kako je pojačan interes pravosuđa u predmetima javnih nabavki u doba pandemije korone upravo rezultat pojačanog pritiska EU i činjenice da bi europska tijela za suzbijanje korupcije mogla biti uključena u neke od predmeta.

Istaknuto je i da jedino RS ima posebne odjele za borbu protiv korupcije u tužiteljstvima, ali da je njihova učinkovitost vrlo slaba.

EU, kako je istaknuto, očekuje se značajno povećanje učinkovitosti ovih tijela u suzbijanju korupcije na najvišoj razin, a da se njihova neovisnost u radu ojača.
Pritisci i miješanja u rad, a posebno u predmetima na najvišoj razini, se nastavljaju i izvor su velike zabrinutosti, istaknuto je.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari