Visoke kazne na granici Hrvatske

ljubuski.info

Hrvatska je počela s punom primjenom Zakona Europske unije po pitanju stroge kontrole na granicama u vezi s unosom proizvoda životinjskog porijekla, hrane ili biljaka iz trećih zemalja. Ukoliko putujete iz BiH u Hrvatsku, vodite računa šta smijete nositi, jer biste u protivnom mogli dobiti visoku novčanu kaznu.

To su nedavno na svojoj koži osjetili brojni putnici koji su iz BiH ponijeli nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta. Godinama nisu imali nikakvih problema, no odnedavno situacija je drugačija jer carinici traže sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih certifikata.

Jedan putnik je kažnjen na Graničnom prijelazu Izačić zbog 10 glavica kupusa sa čak 5.100 kuna odnosno oko 1.327 KM.

U prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa.

Tako su im se počeli javljati putnici prilažući prekršajne naloge koje su morali platiti odmah - 3.500 kuna za tri tikve, 4.500 kuna za tri akumulatora + 350 kuna za odvoz smeća, kao i 3.000 kuna (782 KM) za 10 kokošijih pašteta.

Od poznatih kaznih najgore je prošao putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 14.000 kuna odnosno 3.644 KM.

Sva ova pravila vrijede od ulaska Hrvatske u EU, ali je bila komplicirana provjera s veterinarima i hrpom papira i zbog toga su se putnici manje kontrolirali. Novim zakonom sve je pojednostavljeno. Sada su propisi potpuno usaglašeni s europskim, navodi se.

Treba istaći kako će ovo žestoko pogoditi i državljane Hrvatske koji su često u pograničnim područjima odlazili u BiH po jeftinije životne namirnice. Sada to više neće moći.

Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, strogo je zabranjeno nositi svježe meso ili suhomesnate proizvode, paštete, mliječne proizvode. Voće i povrće je također zabranjeno prenositi preko vanjskih granica EU što predstavlja i hrvatska granica.
Pri dolasku u EU možda ćete morati proći službene kontrole nadležnih tijela. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili kazneno gonjeni, navedeno je.

Na putovanju u EU smijete nositi proizvode dobivene od životinja. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o nošenju ugroženih životinja ili biljaka ili proizvoda koji su od njih dobiveni, a u nekim slučajevima možda će vam biti potrebna dozvola.

Količine koje premašuju količine navedene u tablici iznad podliježu veterinarskom pregledu i mora ih pratiti veterinarski certifikat te se mogu unositi u Hrvatsku/EU samo preko graničnih prijelaza na kojima djeluje Granična veterinarska inspekcija (granični prijelazi Bajakovo, Stara Gradiška, Nova Sela, Karasovići, Luka Rijeka, Luka Ploče, Zračna luka Zagreb) uz obveznu prethodnu prijavu za službenu kontrolu koja se podnosi nadležnoj graničnoj veterinarskoj inspekciji.

Proizvodi životinjskog podrijetla koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna.

Glas naroda

Samo droga može u Hrvatsku

Pa se vi borite za NDH,da nam granica bude prid kućon i tražite penzije.Više nas na granici meze nego li Srbe.

A ukinute HB Herceg-Bosnu) Mate Granic i kompani.

Ma je me briga šta oni daju, a šta ne daju. Ima u Njemačka švabo na selu suši svinjsko meso po originalnom receptu naši seljaka (drva i vjetar) sve prirodno to sam se uvjerio sam i još puno ljudi. Nije pretjerano skup spram Njemačkom standardu. Čovjek nebroj puta boravio na našim krajevima prije rata i nakon rata. Ima farmu svinja cca 5000 komada + koze (godišnje cca 700 kozlića) + purane i uz to klaonicu, mesnicu, sušionicu i svog veterinara. Čak vrši i dostavu na adresu. Extra nema zamjerke, čiso, uredno, kulturni. Obiteljski biznis on, žena, dva sina, dvije kćeri, zetovi i nevjeste svi ko mravi rade.

Imali adresa... pajdo od tog eko proizvodzaca

Sa malo veze da se nekoliko pršuta prinit u autu.

Nije počela s punoim primjenom zakona nego jedva dočekala da napuni proračun kaznama.Što ne jkažnjavaju migrante ili životinje koje slobodno prelaze granicu?

Ima u Hrvatskoj svega samo kuna

Ajde nek su bar pustili s Grenlanda dest kil polarne medvidovine.Nebi bilo loše da su dozvolili koje kilo klokanovine s Marsa

Malo i novinari pretjeruju nije bas tako

Duhan je rabota ovdje 60 kuna za 1 kg dolje min 260 za 10 kg dobiješ 2000 kuna,pod sic i vozi nikad bržih para

Jadna majko jadni li svatova

Rođo moj ne bih se bas slozio za duhan,taj od 60kn kilo neces dobit 260 u Hr,znaju ljudi sta puše a taj od 60 kuna cijena mu govori kvalitetu

Sve je uredu dok ne postave zvucne topove i elektricne zidove... Slike koje vidjas u distopijskim filmovima!
Jeste gledali zastita grabuca na rtlu, to je bila samo priprema. Nema unosenja povrca, voca, sve je to kažu biološka opasnot, da ne kažem oružje, a ono sve isto raste i kod nas kao i kod njih, samo sto su oni na korak do gmoa

Visoke kazne na granici Hrvatske
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari